Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η «απάντηση» Παπανδρέου για το Σκοπιανό εξπρές του μεσονυχτίου...!


Του Νίκου Χιδίρογλου
Κάποιες απαντήσεις του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο της ΝΔ και στον βουλευτή Μάκη Βορίδη του ΛΑΟΣ, δεν ικανοποίησαν.
Ο λόγος για την υπόθεση του συμπολίτη μας Γιάννη Ζευγά, ο οποίος κρατήθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα στις φυλακές των Σκοπίων το 2001. Χωρίς κανείς τότε από το ελληνικό ΥΠΕΞ να ενδιαφερθεί. Θέμα το οποίο εμείς εδώ στην «Ελεύθερη Ώρα» αναδείξαμε, στην κάθε του λεπτομέρεια, όταν βέβαια ενημερωθήκαμε, παρουσιάζοντας μάλιστα τα σχετικά στοιχεία, όπως πχ τα σήματα της ΕΛΑΣ. Ακολούθησε η κατάθεση σχετικών ερωτήσεων από τους βουλευτές Νίκο Νικολόπουλο (ΝΔ, Αχαΐα) και Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ, Αττική) και απαντήσεις που δεν μας άρεσαν.
Κανείς δεν ζήτησε εξηγήσεις;
Κάθε φορά λοιπόν και χειρότερα. Διαβάστε τι λέει στον Νίκο Νικολόπουλο αλλά και στον Μάκη Βορίδη (με σχεδόν την ίδια διατύπωση), ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της χώρας: «τα σημαντικά ελλείμματα στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος της γείτονος καταγράφονται σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις για τη χώρα, περιλαμβανομένης της τελευταίας Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Εντυπωσιαστήκαμε. Φυσικά, αυτό που δεν είδαμε, είναι την ελληνική κυβέρνηση να ζητά εξηγήσεις από την αντίστοιχη των Σκοπίων, άσχετα αν παρακάτω λέει γενικόλογα στην απάντησή του ο κ. Παπανδρέου (και χωρίς να προσδιορίζει τι έγινε σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση) ότι «η χώρα μας εγείρει αυτά τα ζητήματα τόσο σε διεθνές όσο και σε διμερές επίπεδο».
Πώς τα λέτε έτσι κ. Πρόεδρε της κυβέρνησης!
Και τέλος, υπάρχει μια διατύπωση, που αρμόζει σε γραφειοκράτες τρίτης κατηγορίας: «Σημειώνεται, τέλος, ότι από τις επαφές που διατηρούν οι Αρχές μας με τους ίδιους τους κρατούμενους, πέραν των γενικά κακών συνθηκών κράτησης που επικρατούν στις φυλακές της ΠΓΔΜ, δεν προκύπτουν αιτιάσεις για διακριτική μεταχείριση λόγω της ελληνικής ιθαγένειάς τους». Αυτό δεν θα το έλεγε ούτε αστυνομικός σε αναπτυσσόμενη χώρα. Μάλιστα… Τι να πούμε; Και ο Γιάννης Ζευγάς; Η μαρτυρία του, ως Έλληνα πολίτη, δεν μετράει; Λες και δεν περιγράψαμε με λεπτομέρειες την περιπέτειά του! Λες και δεν ενημερώσαμε ότι δεν του επετράπη να επικοινωνήσει με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία. Και μάλιστα, όταν κ. πρωθυπουργέ μιλάτε συνεχώς για «δικαιώματα». Που φαίνεται ότι είναι μόνο για τους ξένους!
Μας ζητούν εμμέσως πλην σαφώς, να συνθηκολογήσουμε!
Στη νέα εποχή, δηλαδή στη Νέα Τάξη, μετράει η μη καταγγελία. Δηλαδή, ο κομφορμισμός, η δειλία, η ιδιώτευση, η απόσυρση, εν τέλει η (άνευ όρων) συνθηκολόγηση. Οι «ενοχλητικοί» που καταγγέλλουν, που δημιουργούν «καταστάσεις», διαταράσσοντας την ηρεμία του «συστήματος» και ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του, γίνεται πάντα απόπειρα να απαξιωθούν και να περιθωριοποιηθούν. Όμως, το σύστημα βγαίνει πάντα νικημένο σε βάθος χρόνου από αυτή τη σύγκρουση. Γιατί ζωή σημαίνει πάλη, σημαίνει αντίσταση. Για «φυτά», ας ψάξουν στους μπαξέδες…
Ο Γιάννης Ζευγάς, δίνει σε όλους μας μαθήματα αυταπάρνησης. Δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του. Αντίθετα, προσπαθεί εδώ και καιρό, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε σε Αλβανούς συγκρατούμενούς του, οι οποίοι του στάθηκαν, να αναδείξει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι παρακρατικές συμμορίες των Σκοπιανών σοβινιστών, στη διάρκεια των συγκρούσεων του 2001, με αποκορύφωμα τη σφαγή αμάχων στο Λούμποτεν. Ο Θεός να του δίνει δύναμη.
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου