Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η ΛΑΘΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Σε πλήρη κατάργηση των κόκκινων γραμμών της εξωτερικής πολιτικής μας προβαίνει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κοτζιάς, εκμεταλλευόμενος και την απορρόφηση της κοινής γνώμης από το νέο Μνημόνιο και τις οικονομικές εξελίξεις.
Πρώτα μετέβη στα Σκόπια, όπου απήλλαξε τους ψευδομακεδόνες από κάθε κατηγορία για αλυτρωτισμό και έβαλε στο ράφι το ζήτημα του ονόματος.

Στη συνέχεια έδωσε υπόσχεση στους Αλβανούς Κοσοβάρους ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το Κόσοβο. Επειτα πήγε στην Αλβανία, όπου δεν προέβη στην παραμικρή διαμαρτυρία για την καλπονοθεία στη Χειμάρρα και σε άλλες περιοχές του Ελληνισμού κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Σε μια εποχή κατά την οποία τα Σκόπια πιέζονται έσωθεν και έξωθεν, η Ελλάς θα έπρεπε να βρει την ευκαιρία να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντά της για την εξεύρεση ονόματος, το οποίο δεν θα υπονομεύει την Ιστορία μας και την εδαφική ακεραιότητά μας. Αντιθέτως, ο κ. Κοτζιάς μοίρασε συγχωροχάρτια για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων.

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου επετεύχθη με βίαιη απόσχιση από τη Σερβία κατόπιν της ένοπλης βίας του UÇK και του ΝΑΤΟ. Αν η Ελλάς αναγνωρίσει αυτό το κράτος, δίνει μήνυμα στην Τουρκία ότι κάλλιστα θα μπορούσε να αναγνωρισθεί διεθνώς ως κράτος το κατεχόμενο τμήμα της βορείου Κύπρου και μελλοντικά μια «ανεξάρτητη Θράκη». Την αναγνώριση του Κοσόβου για παρεμφερείς λόγους έχουν αρνηθεί και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως η Ισπανία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Η λογική ότι θα χαρίσουμε κάτι στον αλβανικό εθνικισμό για να κερδίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι ανιστόρητη και ατεκμηρίωτη. Κατά την τελευταία εικοσαετία η Ελλάς στηρίζει την οικονομία της Αλβανίας μέσω των εμβασμάτων των πολυάριθμων Αλβανών που εργάζονται εδώ, αλλά η ανταπόδοση ήταν πάντα όξος και χολή. Τα Τίρανα καταπιέζουν συστηματικά τους Βορειοηπειρώτες, θέτουν θέμα περιουσιών των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου και με διάφορα τεχνάσματα ανακάλεσαν την προηγούμενη υπογραφή τους για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Στον αλβανικό εθνικισμό απαντάς μόνο με πυγμή και όχι με ανούσια χαμόγελα.

Ολισθηρό βήμα για τα εθνικά θέματά μας αποτελεί και η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών. Ως πανεπιστημιακός έχει υποστηρίξει το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση και το Σχέδιο Ανάν και έχει δηλώσει δημοσίως ότι η παρουσία του τουρκικού «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι προκλητική ενέργεια!

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς και η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα, απονέμουν παράσημα καλής γειτονίας στα Σκόπια, στην Αλβανία και την Τουρκία. Εύχομαι τα οικονομικά προβλήματα να μη γίνουν το άλλοθι για οδυνηρές υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα


http://www.dimokratianews.gr/content/50746/i-lathos-exoteriki-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου