Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1955 : Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

Πηγή: Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιγραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997
Κορνήλιος Χατζηκώστας ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ. Η καρδιά της ΕΟΚΑ. Εκδόσεις φυλλίς Λευκωσία 2015.

 
Στις 22 Ιουνίου 1955 έγινε η πρώτη καταδρομική επιχείρηση της ΕΟΚΑ στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου, απο την ομάδα του Ρένου Κυριακίδη(Ρωμανός). Στην επιχείρηση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε άλλος ένας, η ομάδα πήρε μαζί της οπλισμό του σταθμού και απο τη βόμβα που τοποθετήθηκε υπέστη σοβαρή ζημιά το κτήριο. Η φωτιά που ακολούθησε την βομβιστική ενέργεια έκαψε σημαντικά χαρτιά της Οργάνωσης που κρατούσε στα συρτάρια του ο αστυνομικός σταθμός Αμιάντου.
Γράφει ο Κορνήλιος Χατζηκώστας, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο : «ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ. Η καρδιά της ΕΟΚΑ», για την επίθεση της 22ας Ιουνίου στον αστυνομικό σταθμό Αμιάντου :
«....Ο στόχος της επίθεσης, είπε ο τομεάρχης(Ρωμανός) προς τους αγωνιστές που συγκεντρώθηκαν, είναι να εξουδετερωθούν οι αστυνομικοί, χωρίς να τους εκτελέσουμε. Να παραλάβουμε τα όπλα του σταθμού και στη συνέχεια να τον ανατινάξουμε χωρίς να διατρέξει κανένας κίνδυνος. Όταν πήραν και τις τελευταίες πληροφορίες ότι η κατάσταση στον σταθμό ήταν όπως την είχαν σχεδιάσει, οι αγωνιστές ξεκίνησαν για την πρώτη ένοπλη επίθεση της ΕΟΚΑ. Με πολλές προφυλάξεις προχωρούν και συγκεντρώνονται μπροστά στον τοίχο του σταθμού προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ο Ρωμανός κάνει νόημα σε δυο αγωνιστές να προχωρήσουν προς την είσοδο του σταθμού. Προχωρούν και κρύβονται ανάμεσα στα άνθη. Η πόρτα είναι κλειστή, αλλά το παράθυρο ανοιχτό. Ο σταθμάρχης κάθεται στο γραφείο του και γράφει στη γραφομηχανή. Δίνονται οδηγίες στου δυο αγωνιστές να παραμείνουν εκεί σημαδεύοντας τον σταθμάρχη. Ο τομεάρχης και άλλοι αγωνιστές, με μια γρήγορη κίνηση ανοίγει την πόρτα και εισέρχεται στο γραφείο. Ο σταθμάρχης, με μια γρήγορη κίνηση του χεριού ανοίγει το συρτάρι για να πάρει, προφανώς το πιστόλι του, αλλά δέχεται μια ριπή απο αυτόματο όπλο, η οποία τον αφήνει νεκρό. Οι σφαίρες τραυμάτισαν στο πόδι και έναν αστυνομικό που ήταν κοντά στον σταθμάρχη, ο οποίος δοκίμασε να τρέξει προς το μέσα δωμάτιο. Ο Ρωμανός, τότε, εξαναγκάζει τον τραυματισμένο αστυνομικό να του δείξει που είναι τα κλειδιά της οπλοθήκης. Αφού τους υπέδειξε που ήταν τα κλειδιά, άνοιξαν την οπλοθήκη και πήραν όπλα. Ένας άλλος αστυνομικός κρύφτηκε κάτω απο το κρεββάτι. Οι αγωνιστές τον έσυραν έξω και του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια. Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες. Στο γραφείο του σταθμάρχη περιχύθηκε και βενζίνη ώστε να καούν τα έγγραφα του σταθμού. Οι εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκαν και μόλις οι αγωνιστές έφυγαν απο το σταθμό έγινε έκρηξη και ο σταθμός παραδόθηκε στις φλόγες....Μια εκρηκτική συσκευή δεν εξερράγη. Οι δυναμίτες της ήταν κλεμμένοι απο το μεταλλείο του Καλαβασού, γι’ αυτό και την άλλη μέρα οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν συλλήψεις στην Καλαβασό.... Η πρώτη ένοπλη επίθεση της ΕΟΚΑ, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία...»
Τη ίδια ημέρα έγιναν επιθέσεις στους Αστυνομικού σταθμούς Κερύνειας και Λαπήθου, απο τις ομάδες του Γρηγόρη Αυξεντίου και εκεί είχαμε και τον τραυματισμό ενός αγωνιστή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου