Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1940 ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ

Η Αεροπορία Στρατιωτικής Συνεργασίας (Παρατηρήσεως) πραγματοποίησε τέσσερις αποστολές αναγνώρισης, με παράλληλη προσβολή στόχων στο πεδίο της μάχης, στους τομείς Πόγραδετς, Κλεισούρας και Μοσχόπολης.
Την ίδια ημέρα ένα Blenheim Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, κατά τη διάρκεια αποστολής στον τομέα δράσης του Β” Σώματος Στρατού, εντοπίστηκε από ιταλικά αεροπλάνα διώξεως Fiat CR.42 (363ης Μοίρας). Ακολούθησε σφοδρή αερομαχία, κατά την οποία το ελληνικό βομβαρδιστικό δέχθηκε καταιγιστικά διασταυρούμενα πυρά.

Διάτρητο κατέπεσε στην περιοχή της Αυλώνας, παρασύροντας στο θάνατο όλο το πλήρωμα, τον Υποσμηναγό Χατζηιωάννου Κλεάνθη και τους Αρχισμηνίες Σωτηριάδη Κωνσταντίνο και Αραμπατζή Νικόλαο.

Στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων και Βρετανών Αεροπόρων που πολέμησαν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, κατά τον ελληνο-ιταλο-γερμανικό πόλεμο (28 Οκτωβρίου 1940-31 Μαίου 1941) έχει ανεγερθεί ένα μνημείο στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, καθώς πάνω από την Ελευσίνα διεξήχθη η τελευταία αερομαχία για την υπεράσπιση της Αθήνας, την 20η Απριλίου 1941. Το μνημείο φέρει την επιγραφή «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», από τον «Επιτάφιο» του Περικλή

Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα και τα στοιχεία των πεσόντων όπως τα δημοσίευσε το ΑΜΠΕ

Υποσμηναγός ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ του Κωσταντίνου : Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Σκοτώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στον τομέα Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ) Πίνδου, με αεροπλάνο Henschel, στο οποίο επέβαινε ώς παρατηρητής.

Επισμηνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ του Δημητρίου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919. Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στο Σμόλικα ( τομέας ΤΣΔΜ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel τoυ 3/1 σμήνους στρατιωτικής συνεργασίας.

Υποσμηναγός ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννου: Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη. Εξαφανίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης στο Σμόλικα (τομέας ΤΣΔΜ Πίνδου), επιβαίνοντας σε αεροσκάφος Henschel toυ 3/1 σμήνους στρατιωτικής συνεργασίας.

Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ του Αριστοτέλους: Γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής το 1915. Στις 2 Νοεμβρίου 1940 το σκάφος του χτυπήθηκε από τα εχθρικά πυρά και κατέπεσε στη Ζίτσα Ιωαννίνων με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή.

Επισμηνίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στην Παραλία Βοιωτίας το 1918. Σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940 κατά τη διάρκεια της αερομαχίας μεταξύ 3 ελληνικών και 15 ιταλικών αεροοσκαφών πάνω από τα Ιωάννινα.

Επισμηναγός ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΣΟΣ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1908. Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροσκάφη.

Ανθυποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ του Πολυχρόνη: Γεννήθηκε το 1918 στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροσκάφη ανατολικά της Σαμαρίνας (Πίνδος).

Σμηναγός ΦΩΤΙΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στο Σελεγούδι Λακωνίας το 1908. Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα.

Ανθυποσμηναγός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΒΡΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στον Άγιο Χριστόφορο Κοζάνης το 1918. Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα

Σμηναγός ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911. Σκοτώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της 8ης μεραρχίας Πϊνδου-Μαλάσοβα

Σμηναγός ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ του Νικολάου: Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας το 1918. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Σμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στην Αράχωβα Λακωνίας το 1909. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΑΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στην Καρυδιά Πέλλας το 1915. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης του τομέα ΤΣΔΜ από μικρό ύψος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, τύπου Potez 25, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.

Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού εναντίον του αεροδρομίου της Κορυτσάς, το αεροσκάφος Blenheim στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα.

Ανθυποσμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΡΑΒΙΓΓΙΔΗΣ του Γαρυφάλλου: Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 1917. Εξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία με αροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής. Αργότερα βρέθηκε νεκρός στο όρος Ιβάν.

Επισμηνίας ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΡΝΙΔΗΣ του Ιπποκράτους: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. ΤΕξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία με αεροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαινε ως χειριστής. Αργότερα βρέθηκε νεκρός στο όρος Ιβάν.

Ανθυποσμηναγός ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ του Μιχαήλ: Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1916. Εξαφανίσθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής στην Κορυτσά, όταν ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το αεροσκάφος του τύπου Fairey Battle, της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Ανθυποσμηναγός ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΒΑΤΖΗΣ του Συμ.: Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1918. Σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης-βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

Ανθυποσμηναγός ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ του Αποστόλου: Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1918. Τραυματίσθηκε από εχθρικά πυρά στις 15 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στον τομέα της Κορυτσάς με αεροσκάφος Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού. Πέθανε από αιμορραγία, στη διάρκεια της πτήσης ενώ το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση του με ελαφρές ζημιές, οδηγούμενο από το χειριστή Δημήτριο Πιτσίκα.

Επισμηνίας ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΒΑΛΚΑΝΑΣ του Πάνου: Γεννήθηκε στους Χράνους Αρκαδίας το 1916. Τ. Στις 18 Νοεμβρίου 1940, στη διάρκεια περιπολίας με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, βορειοανατολικά της Κορυτσάς. Οταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροσκάφος του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματα τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Σμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΩΣΤΑΣ του Σταύρου: Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1917. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αερομαχίας στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, όπου εκτελούσε αποστολή περιπολίας, με αεροπλάνο PZL της 22ης Μοίρας Διώξεως.

Υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1917. Σκοτώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης στόχων, όταν το αεροσκάφος του Henschel 126 χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και ανεφλέγη στην περιοχή Καπετίστας Ιωαννίνων.

Υποσμηναγός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΣ του Σταύρου: Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά Λακωνίας το 1917. Τον Οκτώβριιο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας στο τμήμα αξιωματικών χειριστών. Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, από έκρηξη βόμβας, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του αεροδρομίου της Κοζάνης, έδρα της 2ης Μοίρας παρατήρησης όπου υπηρετούσε.

Υπόσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΑΚΗΣ του Ιωάννη : Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1916. Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς-Λυν-Ελβασαν, τομέα του Γ Σώματος Στρατού.

Ανθυποσμηναγός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Νικήτη Χαλκιδικής το 1913. Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού

Ανθυποσμηναγός ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΙΑΠΗΣ του Δημητρίου: Γεννήθηκε στη Φούρκα Χαλκιδικής το 1917. Σκοτώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού με αεροσκάφος Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς-Λυν Ελβασαν, τομέα του Γ Σώματος Στρατού.

Υποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ του Χαραλάμπους : Γεννήθηκε στην Αρραβωνίτσα Αχαίας το 1916. Σκοτώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1940, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το αεροπλάνο του στην περιοχή Μοσχόπολης (τομέας του Γ Σώματος Στρατού).

Αντισμήναρχος ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ του Ηρακλέους: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905. Χάθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής στα Ιωάννινα, με αεροσκάφος Potez 63 της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Επισμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ του Θεοδώρου: Γεννήθηκε στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας το 1907. Χάθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής στα Ιωάννινα, με αεροσκάφος Potez 63 της 31ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Αντισμήναρχος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Επισμηναγός ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Σπηλιά Χανίων το 1904. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Σμηναγός ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ του Κλήμεντος: Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στην Αλβανία.

Ανθυποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΙΚΑΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στα Λευκά Πάρου το 1911. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στο έδαφος μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλαρ της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του.

Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ του Φωτίου: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης και βομβαρδισμού στην Αλβανία

Ανθυποσμηναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1914. Σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού(Αλβανια), ως πλήρωμα αεροσκάφους Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού.

Επισμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΗΑΤΣΕΑΣ του Γεωργίου: Γεννήθηκε στην Πλάτσα Μεσσηνίας το 1901. Σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1941 στο Πόγραδετς, όταν, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, το αεροπλάνο τύπου Blenheim 126 στο οιποίο επέβαινε ως παρατηρητής, χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και χάθηκε στο βάθος χαράδρας.

Σμηναγός ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ του Παναγιώτη: Γεννήθηκε στο Λεόντιο Κορινθίας το 1909. Σκοτώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1941 στο Πόγραδετς, όταν, κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, το αεροπλάνο τύπου Blenheim 126 στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά και χάθηκε στο βάθος χαράδρας.

Σμηναγός: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗΣ του Ανδρέα: Γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα. Σκοτώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής ανθυποβρυχιακής έρευνας στο κρητικό πέλαγος, όταν το αεροσκάφος τύπου Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στη θύελλα και κατέπεσε στη θάλασσα, κοντά στην Παλαιοχώρα Σελινού Χανίων.

Σμηναγός ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΙΝΟΣ του Αποστόλου: Γεννήθηκε στην Πελασγία Φθιώτιδας το 1907. Σκοτώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής ανθυποβρυχιακής έρευνας στο κρητικό πέλαγος, όταν το αεροσκάφος τύπου Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στη θύελλα και κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στην Παλαιοχώρα Σελινού Χανίων.

Σμηναγός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ του Ιωάννου: Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας το 1916. Στις 10 Φεβρουαρίου 1941, κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης, το αεροπλάνο του τύπου Potez-63 καταρρίφθηκε από την ιταλική αεροπορία στην περιοχή Βοσκοπόλια Θερεπέλι της Αλβανίας. Ο παρατηρητής Νίκος Βολωνάκης εγκατέλειψε το αεροπλάνο με το αλεξίπτωτο του ενώ ο χειριστής Σμηναγός δεν μπόρεσε λόγω βλάβης να ανοίξει το δικό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Σμηναγός ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΔΑΒΙΛΙΑΣ του Ευαγγέλου: Γεννήθηκε στον Κεραστάρη Αρκαδίας το 1915. Σκοτώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1941, όταν στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση ιταλικών αεροσκαφών εναντίον του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, χτυπήθηκε από τις σφαίρες των πολυβόλων τους που κυριολεκτικά τον γάζωσαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του τύπου Gladiator να πέσει σε μία άκρη του αεροδρομίου και να συντριβεί.

Επισμηναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΡΜΠΕΛΟΣ του Παναγιώτη: Γεννήθηκε στο Γεωργίτσι Λακωνίας το 1907. Σκοτώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1941 με αεροσκάφος PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, όταν στη διάρκεια αποστολής συνοδείας φίλιου αεροσκάφους, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά διώξεως Macchi, βόρεια της Κλεισούρας και καταρρίφθηκε.

Αρχισμηνίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΧΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Σκοτώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1941, στη διάρκεια αναχαίτισης εχθρικών αεροσκαφών, όταν λόγω τραυματισμού του, αναγκάσθηκε να πραγματοποιήσει ανώμαλη προσγείωση του αεροσκάφους. Λόγω της ανώμαλης προσγείωσης το αεροσκάφος έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί.

Αντισμήναρχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΟΣ του Ευσταθίου: Γεννήθηκε στο Δρύαλο Λακωνίας το 1908. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της Αλβανίας, όταν το αεροσκάφος του Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού, καταρρίφθηκε σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως.

Επισμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΤΣΙΚΑΣ του Στυλιανού: Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας το 1904. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της Αλβανίας, όταν το αεροσκάφος του Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού, καταρρίφθηκε σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη διώξεως.

Ανθυποσμηναγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ του Αθανασίου: Γεννήθηκε στην Αξιούπολη Κιλκίς το 1917. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Blenheim της 32ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού Αναγνώρισης κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ εκτελούσε, ως παρατηρητής, αποστολή αναγνώρισης -βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

Ανθυποσμηναγός ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ του Παύλου: Γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 1915. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Blenheim της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της Αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά ενώ εκτελούσε, ως πολυβολητής βομβαρδιστής, αποστολή αναγνώρισης -βομβαρδισμού στόχων στην Αλβανία.

Επισμηνίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ του Ιωάννη: Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1919. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κοντά στις Κουκουβάουνες Αττικής (Μεταμόρφωση), όταν το αεροσκάφος του τύπου Avro 626 στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος ενώ εκτελούσε αποστολή φωτοπολυβόλου.

Επισμηνίας ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΡΙΤΣΑΣ του Νικολάου: Γεννήθηκε στην Πολυθέα Τρικάλων το 1919. Σκοτώθηκε στις 11 Μαρτίου 1941, κοντά στις Κουκουβάουνες Αττικής (Μεταμόρφωση), όταν το αεροσκάφος του τύπου Avro 626 στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος ενώ εκτελούσε αποστολή φωτοπολυβόλου.

Αρχισμηνίας ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ του Λουκά: Γεννήθηκε στο Χρυσό Φωκίδας το 1917. Σκοτώθηκε στις 15 Μαρτίου 1941, όταν το αεροσκάφος του PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, καταρρίφθηκε στη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη στην περιοχή Λιτοχώρου, βορείως των Τρικάλων.

Επισμηνίας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΚΚΑΣ του Βασιλείου: Γεννήθηκε το 1917 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Σκοτώθηκε στις 15 Απριλίου 1941, όταν το αεροσκάφος του Bloch της 24ης Μοίρας Διώξεως καταρρίφθηκε στη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη στην περιοχή Λιτοχώρου, βορείως των Τρικάλων.


http://veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου