Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΑΟΖ

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλου

Η απόφαση της Λευκωσίας για αναστολή της συμμετοχής της στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχει κινητοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς παίκτες, ώστε να ξεπερασθεί η κρίση, που προκαλείται ουσιαστικά από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς τις διεθνείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα, η οποία αξιοποιεί τις εξελίξεις στην περιοχή για να αναβαθμίσει τη θέση της. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες, κυρίως μετά την 20 Οκτωβρίου, που με βάση την οδηγία προς ναυτιλλομένους, το «Μπαρμπάρος» θα αρχίσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
Πάντως, κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και ξένες κυβερνήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως πληροφορούμαστε, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα προσπαθεί να διευθετήσει επίσκεψη του στην Άγκυρα αν και οι εξελίξεις στην περιοχή και στην Τουρκία καθιστούν δύσκολή την προσπάθεια. Ερωτηθείς χθες στα κατεχόμενα εάν θα σύστηνε στην Άγκυρα να απομακρύνει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «θα μιλήσω με την Αγκυρα, αλλά θα μιλήσω με αυτούς πρώτα». Ο κ. Άιντα, ο οποίος άρχισε χθες επαφές στη Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε στο γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε πως η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι «δυνατή», αλλά όπως εξήγησε αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Λευκωσίας. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν. Πάντως μιλώντας σε συνεργάτες του παρουσιάζεται ενοχλημένος καθώς κάθε φορά που έρχεται στο νησί, η τουρκική πλευρά ετοιμάζει «εκπλήξεις»( διαδοχικές παράνομες επισκέψεις Ερντογάν, Νταβούτογλου και τώρα το (Μπαρμπάρος»).
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για «θαλάσσιες διαφορές», παραπέμποντας στην κρίση που ξέσπασε ( «παντού στον κόσμο όταν προκύπτουν θαλάσσιες διαφορές η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε). Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία έχει επικοινωνήσει ο «Φ», ανέφερε πως αυτό που εννοούσε ο κ. Άιντε δεν είναι πως Κύπρος και Τουρκία έχουν θαλάσσιες διαφορές αλλά πως η Άγκυρα έχει μια διαφορετική στάση και θέση στο θέμα. Η ίδια πηγή, σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις δηλώσεις του ο κ. Άιντα επανέλαβε, ότι «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να είναι είτε ευλογία ή κατάρα».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΑΙΤΗΜΑ προς το ΓΓ του ΟΗΕ να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να την πείσει να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πρόθεσής της για σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο “Μπαρμπαρος” ή άλλες παρεμβολές και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, απευθύνει με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ»
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να φτάσει σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται αλλά αν όχι, η τουρκοκυπριακή δεν έχει την πρόθεση να την φέρει “με το ζόρι”.
ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΣΤΟ τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα έπειτα από τη νότα διαμαρτυρίας που έστειλε προχθές η Αθήνα στην Τουρκία. Ο Έλληνας Πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε με τον βοηθό Υφυπουργό του τουρκικού ΥΠΕΞ Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ προχθές.


http://mignatiou.com/2014/10/den-kani-piso-i-tourkia-epimeni-gia-aoz/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου