Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ : ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σύσκεψη υψηλού επιπέδου των δανειστών της Ελλάδας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στα μέσα Νοεμβρίου με στόχο να διεξαχθεί ευρύτατη συζήτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, η σύσκεψη χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σημαντική».
Πριν από τη σύσκεψη του Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες που έχουν ανάμειξη στο Ελληνικό Πρόγραμμα, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε και οι ομόλογοί του της Ε.Ε.
Στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του Νοεμβρίου θα συζητηθούν όλα τα θέματα, που αφορούν την Ελλάδα, αλλά αναμένεται ότι οι δανειστές θα εστιαστούν στο χρέος, το οποίο ως γνωστόν ΔΕΝ είναι βιώσιμο. Από την πλευρά του Ταμείου προκρίνεται πάντα το «κούρεμα» –κάτι που είναι γνωστό άλλωστε και έχει αναφερθεί σε πολλές ενημερώσεις- αλλά οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί «δεν ακούνε κουβέντα για το θέμα αυτό», κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου και η έδρα του ΔΝΤ, κρατούν πάντα πολύ χαμηλούς τόνους για όλα τα θέματα που αφορούν το Ελληνικό Πρόγραμμα. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει μία ανοικτή συζήτηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καταθέσει ο καθένας τις θέσεις του και θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν και για το χρέος, και για τα «κόκκινα δάνεια», και «να κοιτάξουν πως προχωρούν από εδώ και πέρα», τόνισε η πηγή. Πιστεύεται ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα.
Για το ίδιο θέμα, ο συνάδελφος Σπύρος Γκουζάνης έγραψε στο Πρώτο Θέμα τα εξής:
Σε διεθνή σύναντηση στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως επιμένει το ΔΝΤ, δεν είναι βιώσιμο. Επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση τη σύνοδο για τη διευθέτηση του χρέους
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, δηλαδή της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οποίες επιβεβαίωσαν την τετραμερή σύνοδο (Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), την πρόταση να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος υποβλήθηκε από το Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι αυτή την ώρα, λένε οι ίδιοι παράγοντες, δεν έχει οριστικοποιηθεί σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι συζητήσεις της 14ης και 15ης Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος. Δεν είναι δηλαδή ξεκάθαρο αν οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε επίπεδο πρωθυπουργών ή αν η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς των Οικονομικών.
Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και κατ΄ επέκταση,  οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνσή του, αφότου η Αθήνα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, το Ταμείο προκρίνει “κούρεμα”, όμως, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν μία τέτοια λύση.
Όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές σε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης, αλλά όχι σε ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας τους.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους, πάντως, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον.
Η Σύνοδος του Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται σαν μια ανοικτή συνάντηση, στην οποία η κάθε πλευρά θα καταθέσει τις απόψεις της. Θα συζητηθούν όλα τα ελληνικά θέματα, όμως, στόχος θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε πηγή του Mega, “ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα”.
Εξάλλου, ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε τα εξής για τις αντιδράσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τις εξελίξεις στο Παρίσι:
Κοινή ανακοίνωση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για τις συνομιλίες στο Παρίσι
Για «παραγωγικές συζητήσεις» σε «θέματα-κλειδιά» κάνει λόγο κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τις συνομιλίες στο Παρίσι. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η «πλήρης αποστολή» της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Επιλεγμένο προσωπικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στο Παρίσι, από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις σε ορισμένα θέματα-κλειδιά για την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

PHOTO ΑΡΧΕΙΟΥ: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks at the Center for Global Development July 31, 2014 in Washington, DC. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

http://mignatiou.com/2014/09/siskepsi-ipsilou-epipedou-stin-ouasigkton-gia-tin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου