Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ!

Του Κωνσταντίνου Χολέβα
Πολιτικού Επιστήμων

Ωστε είναι νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά! Το ακούσαμε και αυτό από τους εκπροσώπους της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιήσεως. Να κόψουμε κάθε δεσμό με την αρχαιότητα, την Ορθοδοξία, τους ήρωες και τους μάρτυρες.
Μακριά από τα σχολεία η πίστη μας, η διαχρονική πορεία του Ελληνισμού, η εθνική συνείδηση! Διακηρύσσουν ξεκάθαρα τι επιδιώκουν. Να παύσουμε να είμαστε Ελληνες. Να μετατραπούμε σε έναν άμορφο πολτό, χωρίς διάθεση αντίστασης σε οποιαδήποτε έξωθεν προερχομένη εντολή, εισβολή και επιβουλή. Δικαιώνουν τον μακαριστό Χριστόδουλο που έλεγε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα νεκροταφείο πολιτισμών.

Παρά ταύτα, θα αντέξουμε και θα επιβιώσουμε. Διότι αυτά τα πνευματικά εφόδια, που ενοχλούν τις θορυβώδεις μειονότητες, είναι γεμάτα ζωντάνια και αειφόρο πνευματική ανάπτυξη. Η αρχαία ελληνική δεν είναι για εμάς ξένη γλώσσα. Είναι η ιστορία της ενιαίας ελληνικής, οι παλαιότερες μορφές της δικής μας γλώσσας. Τη χρησιμοποιούμε ακόμη κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε.

Είναι ζωντανά τα αρχαία ελληνικά, διότι είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου, του Συμβόλου της Πίστεως, των μεγάλων πατέρων και υμνογράφων της Εκκλησίας μας.

Είναι ζωντανά τα αρχαία ελληνικά, διότι οι περισσότερες λέξεις της νέας ελληνικής προέρχονται αυτούσιες ή παραλλαγμένες από αυτά. Ο άνθρωπος, ο ουρανός, η θάλασσα και τόσες άλλες λέξεις είναι ίδιες και απαράλλακτες επί αιώνες. Το λατομείο μάς θυμίζει την ομηρική λέξη «λας». Καθημερινοί γραμματικοί τύποι, όπως «τοις μετρητοίς», «επί ίσοις όροις» κ.ά., έρχονται κατευθείαν από τα Αρχαία. Στα δημόσια έγγραφά μας γράφουμε «ο αιτών», «ο δηλών» και σε εμπορικές ονομασίες διαβάζουμε «λέγειν και πράττειν», «κατοικείν» κ.λπ.

Είναι ζωντανά τα αρχαία ελληνικά, διότι εκεί βασίστηκαν οι λόγιοι του 19ου αιώνος για να αποκαθάρουν τη γλώσσα μας από τα κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας και της Φραγκοκρατίας. Ετσι η «γκαζέττα» έγινε εφημερίδα, έτσι και ο «μινίστρος» έγινε υπουργός.

Είναι ζωντανά τα αρχαία ελληνικά, διότι σ’ αυτά αναβαπτίσθηκαν οι μεγάλοι της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο Κωστής Παλαμάς διάβαζε αρχαίους τραγικούς και Ακάθιστο Υμνο από το πρωτότυπο, ο Σεφέρης μελετούσε από το πρωτότυπο την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Είναι η πιο ζωντανή γλώσσα του κόσμου. Διδάσκονται σε πολυάριθμα κλασσικά λύκεια και πανεπιστήμια της υφηλίου και αποτελούν τη ρίζα για σύγχρονες διεθνείς λέξεις, όπως η τηλεματική. Ας τα σεβαστούμε!

"κυριακάτικη δημοκρατία"


http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/09/blog-post_3211.html#.UjaeV0okRrY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου