Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΙΓΑΝΤΑ

Του Σάββα Καλεντερίδη
 
Η Κύπρος, μια χώρα πληγωμένη, με το 40% του εδάφους της να κατέχεται από τον τουρκικό στρατό και την Τουρκία να απειλεί θεούς, δαίμονες και ...εταιρείες, προχωρεί κανονικότατα και με υποδειγματικό τρόπο στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν ενεργειακό γίγαντα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ εξυπακούεται ότι όσο προχωρούν οι διαδικασίες, περιορίζονται οι δυνατότητες επέμβασης της Τουρκίας στην όλη υπόθεση.
Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, πριν λίγες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε  να παραχωρήσει την άδεια για το "Οικόπεδο 2" και το "Οικόπεδο 3" στην κοινοπραξία των εταιρειών ENI που είναι ιταλικών συμφερόντων και KOGAS που είναι νοτιοκορεατικών.
Το "Οικόπεδο 9" δόθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, που είναι ένας πολυεθνικός ενεργειακός κολοσσός γαλλικών συμφερόντων και βρίσκεται σε σύμπραξη με τις ρωσικές εταιρείες Novatek και GP Global Resources, ενώ το "Οικόπεδο 11" δόθηκε επίσης στην Total.
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι οι κατ' αρχήν άδειες δόθηκαν επειδή τα οικόπεδα αυτά γειτνιάζουν με το "Οικόπεδο 12" και έτσι δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας. Για παράδειγμα, είπε, ένας αγωγός που θα μεταφέρει ενέργεια από το «12» μπορεί να αξιοποιηθεί και για τα οικόπεδα αυτά. Ανέφερε, επίσης, ότι θα αρχίσει διαπραγμάτευση με τις εταιρείες αυτές, η οποία αναμένεται να λήξει μέσα στο 2013. Η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, σημείωσε, θα καθορίζεται μέσα από τα συμβόλαια που θα υπογραφούν αργότερα. Επισήμανε, τέλος, ότι με την υπογραφή των συμβολαίων θα καταβάλλονται και τα δικαιώματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Να σημειωθεί ότι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ, εταιρείες του οποίου δεν κέρδισαν κανένα "Οικόπεδο" στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, παρ' ότι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο η μικρή και διαμελισμένη Κύπρος κατάφερε να πείσει παγκόσμιους ενεργειακούς γίγαντες να εκδηλώσουν έμπρακτο ενδιαφέρον, τη στιγμή μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη οι απειλές της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή νομιμότητα.
Εμείς, προτού παραθέσουμε την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, στις ευθείες απειλές της Άγκυρας προς την ίδια και προς τις ξένες εταιρείες που κέρδισαν τα προαναφερθέντα "Οικόπεδα", να υπογραμμίσουμε ότι όλα αυτά θα είχαν πάρει μια πολύ διαφορετική τροπή σε περίπτωση που περνούσε το κατάπτυστο και προδοτικό "Σχέδιο Ανάν", που στήριξαν με νύχια και δόντια αυτοί που παρέδωσαν την Ελλάδα στα νύχια των δανειστών και των μνημονίων, και τις τύχες των "Οικοπέδων" θα τις διαχειρίζονταν οι τρεις ξένοι δικαστές, που θα διοικούσαν το κρατικό έκτρωμα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του ως άνω σχεδίου.
Να σημειώσουμε επίσης τη δύναμη της πολιτικής, που επιτρέπει έναν νάνο, όπως είναι η Κύπρος, να εξουδετερώνει και να κατανικά έναν πληθυσμιακό, οικονομικό και στρατιωτικό γίγαντα όπως είναι η Τουρκία και να διασφαλίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ευρύτατη και στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή .
Τέτοιες πολιτικές και ηγέτες όπως ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος έχει ανάγκη η δύσμοιρη πατρίδα μας και όχι τα αθύρματα που την οδήγησαν στην προκρούστεια κλίνη των δανειστών, που οδηγεί τους Έλληνες πολίτες σε μια ιδιότυπη γενοκτονία.
Μπορούμε να ελπίζουμε άραγε;
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αποτελεί αναφαίρετο και κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους - και ως εκ τούτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και μεγάλος αριθμός κρατών, έχουν επανειλημμένως λάβει θέση επί του θέματος και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Δημοκρατία της Κύπρου. Επίσης, έχουν καταδικάσει την μη αποδεκτή και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, μέσα από απειλές και προκλητικές ενέργειες.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ανενόχλητη και με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενεργώντας πάντοτε βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, προς όφελος της χώρας και των ανθρώπων της Κύπρου: τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους, τους Αρμένιους.
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4535.html#.UJ_RtIbhJ5s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου