Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ! ΧΡΥΣΑ, ΧΑΛΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΗΛΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον αποκτά και πάλι το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Οι έρευνες στο ναυάγιο που πριν 114 χρόνια έφερε στο φως τον μοναδικό μηχανισμό των Αντικυθήρων φαίνεται ότι φέρνουν στο φως έναν μοναδικό θησαυρό.

Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για ευρήματα όπως ένα χρυσό δακτυλίδι, μια σειρά από πήλινα αγγεία, μια άγκυρα, τμήμα από τον σκελετό μιας κλίνης αλλά και ένα δόρυ μήκους 2,20 μέτρων.
Το δόρυ μάλιστα παραπέμπει σε άγαλμα, δορυφόρο, ανάλογο των γλυπτών που είχαν βρεθεί και το 1900 από τους Καλύμνιους σφουγγαράδες που είχαν κάνει τη μεγάλη ανακάλυψη του ναυαγίου. Ίσως, λένε οι επιστήμονες, ο περίφημος Έφηβος των Αντικυθήρων ήταν έναν μόνο από τα πολλά αγάλματα που μετέφερε το πλοίο.
Οι έρευνες που είχε κάνει ο μεγάλος Ζακ Ιβ Κουστώ δεν είχαν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς το 1976, σήμερα με το ερευνητικό σκάφος «Γλάρος» του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», που αποτελεί τη βάση του νέου εγχειρήματος, τα δεδομένα άλλαξαν.

Τα όργανα του σκάφους έδειξαν σειρά από σημεία στα οποία υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα, αντικείμενα που είναι πιθανότατα πήλινα, αλλά και σημεία με συγκεντρώσεις διαφόρων αντικειμένων.
Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα δεν μιλάμε για ένα αλλά για δύο βυθισμένα σκάφη με ορισμένους μάλιστα να μιλούν για ακόμη περισσότερα πλοία, ίσως και πέντε.
Οι νέες έρευνες έχουν ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου, ο καιρός είναι πολύ κακός, δεν έχει επιτρέψει τη χρίση της περιβόητης «Exosuit», της υπερσύγχρονης καταδυτικής στολής που κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ την ημέρα, η οποία θα επιτρέψει όμως την εργασία στο βυθό και την ανάσυρση αντικειμένων.
Ωστόσο όπως αναφέρει Το Έθνος ήδη τα αντικείμενα που φαίνεται ότι έχουν έρθει στο φως είναι σημαντικότατα. Και μόνο το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή ως τις επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Πολιτισμού, πιθανότατα την Πέμπτη, οδηγεί όπως και στην περίπτωση της Αμφίπολης στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σπουδαίες ανακαλύψεις.
Το ναυάγιο υπολογίζεται ότι έγινε τον 1ο π. Χ. αιώνα. Θεωρείται ότι μετέφερε έναν τεράστιο όγκο αντικειμένων που πιθανότατα προορίζονταν για να κοσμήσουν την έπαυλη κάποιου πλούσιου Ρωμαίου αξιωματούχου. Τα αντικείμενα που ήρθαν στο φως ως τώρα φαίνεται ότι αποτελούν ένα ελάχιστο τμήμα του φορτίου που υπολογίζεται ότι μπορούσε να φτάνει και τους 300 τόνους. Εάν μάλιστα τα πλοία ήταν περισσότερα από ένα όπως πιστεύουν Αμερικανοί επιστήμονες που μετέχουν στις έρευνες τότε μιλάμε για μια μοναδική αρχαιολογική τοποθεσία που θα φέρει στο φως έναν τεράστιο θησαυρό. Ίσως μάλιστα βρεθούμε μπροστά σε νέες ανακαλύψεις που θα λύσουν το μυστήριο το περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Πηγή: Εθνος

http://www.newsit.gr/ellada/thisavros-antikythira-xrysa-antikeimena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου