Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ, ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η αείμνηστη Βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν σύζυγος του Βασιλέως Παύλου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία. Το 1938 παντρεύτηκε τον Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου Παύλο τον Α΄. Κατά την διάρκεια της κατοχής διέμεινε στην Αίγυπτο και την Νότια Αφρική. Επέστρεψε στην Ελλάδα με το πανηγυρικό δημοψήφισμα το 1946. Είχε τον ρόλο της Βασίλισσας από το 1947 ως το 1964 ενώ υπήρξε και Βασιλομήτωρ από το 1964 και έπειτα. Μετά το 1967 έφυγε από την Ελλάδα μετά από το προδομένο αντίκινημα του Βασιλέως Κωνσταντίνου και διέμεινε με την Βασιλική μας Οικογένεια στην Ιταλία. Πέθανε στην Μαδρίτη, στην Ισπανία το 1981 και ετάφη στην Πατρίδα, στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι. Είχε δυναμικό και ηρωικά παράτολμο χαρακτήρα. Ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και αγάπησε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερη αδυναμία είχε στα παιδιά. Το έργο της ήταν πολύπλευρο και θα το παρουσιάσουμε εδώ. Είχε αποκτήσει τα προσωνύμια "Η μάνα του λαού", "Μητέρα Λαού και Στρατού". 

Φανέλα του Στρατιώτη
Η "Φανέλα του Στρατιώτη" ιδρύθηκε το 1939 από μία ομάδα Αθηναίων κυριών και δεσποινίδων που θυμόνταν τους γενναίους φρουρούς των συνόρων μας. Ένα χρόνο αργότερα επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης αυτής έγινε η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, η Φρειδερίκη αφιέρωνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας για να οργανώσει θετικότερα και παραγωγικότερα την "Φανέλα του Στρατιώτη". Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας στην οποία συμμετείχαν παρά πολλές γυναίκες ήταν η συγκέντρωση ρουχισμού για τον μαχόμενο Ελληνικό Στρατό στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας απέδωσαν καρπούς. Τουλάχιστον 107.500 δέματα είχαν σταλεί στους μαχόμενους στρατιώτες μας. Πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν και οι ηρωικές γυναίκες της Πίνδου. Τον Ιανουάριο του 1948 επαναλειτούργησε υπέρ των θυμάτων των εαμοσλάβων και των συμμοριοπλήκτων. Η δράση του σωματείου σταμάτησε περί τα τέλη 1948 και αρχές 1949.

Ταμείο Πρόνοιας της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης
Η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη όπως και όλη η Βασιλική Οικογένεια αναγκάστηκαν να βρεθούν μακριά από την πολυαγαπημένη τους Ελλάδα. Η Φρειδερίκη με άγρυπνα μάτια και πονεμένη καρδιά πληροφορούνταν δυσαρεστήμενη τα μαρτύρια που περνούσε ο Ελληνικός λαός υπό την τριπλή κατοχική μπότα. Η φωνή της στην ξενιτειά, έγινε το εγερτήριο σάλπισμα όχι μόνο για τον Απόδημο Ελληνισμό αλλά και για τους ξένους. Τον Μάιο του 1942 ευρισκόμενη στην Νότιο Αφρική ίδρυσε το "Ταμείο Προνοίας της Πριγκιπίσσης-Διαδόχου της Ελλάδος". Ο έρανος απέκτησε "σάρκα και οστά", οι επιτροπές του "Ταμείου Προνοίας" πληθήνθησαν και συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα για αγορά ειδών ρουχισμού, υπόδησης και υγειονομικού υλικού (την τροφοδοσία ανέλαβαν οι "Μεγάλοι Σύμμαχοι").

Έρανος για την απελευθέρωση
Τον Οκτώβριο του 1944 η Ελλάδα απελευθερώθηκε και η Πριγκίπισσα Φρειδερίκη απευθύνθηκε στον Ελληνισμό του Κάιρου με σκοπό να ενισχυθεί το ταμείο του Εράνου για τις ανάγκες της απελευθερωμένης Πατρίδος μας. Η συμμετοχή και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Μάλιστα οι άνδρες του Ελληνικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως και των Σχολών της Αιγύπτου διέθεσαν 150.000 λίρες Αιγύπτου. Η Φρειδερίκη οργάνωσε μάλιστα τον Δεκέμβριο του 1944 μία εορτή που τίμησε ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και απέφερε 42.000 λίρες. Διοργάνωσε μάλιστα και έκτακτες ιπποδρομίες που απέφεραν νέα χρηματικά ποσά, που προοριζόταν για τον πολυβασανισμένο από την κατοχή και από τους ελληνοφώνους δημίους του, Ελληνικό λαό. Υφάσματα, ζευγάρια παπούτσια, κουβέρτες, παιδικές φορεσιές, μάλλινα είδη και άφθονο υγειονομικό υλικό συγκεντρώθηκαν και με τα διάφορα ποσά του εράνου, στάλθηκαν με τις ακούραστες προσπάθειας της αυριανής Βασίλισσας των Ελλήνων  στους δεινοπαθούντες πληθυσμούς της Ελλάδος.
Υγειονομικά συνεργεία
Στις αρχές του 1945, η ακούραστη Βασίλισσα μας (τότε Πριγκίπισσα) οργάνωσε τα πρώτα κινητά ιατρεία, που δεν ήταν περισσότερα από 6 αυτοκίνητα με σκοπό να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες του Ελληνικού λαού. Εφοδιάστηκαν με το απαραίτητο υλικό χάρις την αείμνηστη μάνα του λαού Φρειδερίκη, διέθεταν ακόμα και ρούχα για τους άπορους ασθενείς καθώς και τις απαραίτητες για τους αρρώστους τονωτικές τροφές. Πρώτος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαρίστησε την Πριγκίπισσα μας. Μάλιστα σε κάποια χωριά είχαν χρόνια να δουν γιατρό και νοσοκομειακή περίθαλψη. Μάλιστα έλεγαν: "Ο ΘΕΟΣ να κόβει από μας μέρες και να τις χαρίζει στην Πριγκίπισσα μας". Όταν ήρθε η ώρα, ο Ελληνικός λαός πανηγυρικά τον Σεπτέμβριο του 1946 επανέφερε τον Βασιλιά μας Γεώργιο και το Διαδοχικό ζεύγος Παύλου-Φρειδερίκης. Όμως είχε ήδη ξεκινήσει ο εφιάλτης της κομμουνιστικής ανταρσίας...
Παιδουπόλεις
Οι Παιδουπόλεις ή Παιδοπόλεις ιδρύθηκαν το 1947, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου με πρωτοβουλία της τότε Βασιλίσσης Φρειδερίκης. Οι παιδοπόλεις ιδρύθηκαν με σκοπό να προφυλαχθούν τα παιδιά κυρίως της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα από το παιδωμάζωμα που πραγματοποιούσαν τότε οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Ήταν ένα δίκτυο 53 ιδρυμάτων σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στα οποία φιλοξενήθηκαν παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές. Το σχέδιο για το παιδοφύλαγμα εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση του εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», που ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών που βρισκόταν στις περιοχές που μαινόταν ο Εμφύλιος πόλεμος. Ο αριθμός των παιδιών που πέρασαν από τις παιδουπόλεις εκτιμάται περίπου στις 25.000. Όσα παιδιά δεν είχαν χάσει τους γονείς τους είχαν επιστρέψει στο πατρικό τους σπίτι. Άπορα παιδιά, παιδιά που κινδύνευαν να γίνουν όμηροι του κομμουνιστοσυμμοριτισμού βρήκαν στέγη, αγάπη και φαγητό. Οι Παιδουπόλεις έπειτα έβγαλε όχι μόνο μορφωμένους πολίτες με ήθος, σεβασμό, αξιοπρέπεια και αρχές αλλά και μεγάλους επιστήμονες.

Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος
Το Ίδρυμα Βασιλεύς Παύλος (ή Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος) ιδρύθηκε το 1947 από τους Βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη με την ονομασία "Εθνικόν Ίδρυμα". Το 1955 μετονομάστηκε σε Βασιλικόν Εθνικόν Ίδρυμα Βασιλεύς Παύλος. Αποστολή του Ιδρύματος ήταν και είναι η ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία εστιών για την παροχή στέγασης, σίτισης και κάθε συναφούς υπηρεσίας και φροντίδας σε φοιτητές και μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδες καθώς και κέντρων πολιτισμού και νεότητος. Εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του. Οι Βασιλείς αποδεικνύουν και εμπράκτως την αγάπη τους στον Ελληνικό λαό όπως και στα άτυχα παιδιά που μετά την απελευθέρωση από μία σκληρή τριπλή τυραννία, έπεσαν στην ατυχία του παιδομαζώματος και των βιασμών των κομμουνιστοσυμμοριτών.

Σπίτι του Παιδιού
Με την επιστροφή αυτή, το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ίδρυσε τα Σπίτια του Παιδιού. Σκοπός της ίδρυσής τους ήταν η εξύψωση του επιπέδου ζωής, τόνωση του πατριωτικού και θρησκευτικού συναισθήματος καθώς και να δώσει κοινωνική και ηθική αγωγή στους νέους καθώς και μια στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση στον αγροτικό και τεχνικό τομέα.
Σπίτι του Παιδιού ονομάστηκαν τα ιδρύματα που δημιούργησε το 1950-1955 το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας υπό την προσωπική φροντίδα της Βασίλισσας για τη φροντίδα των παιδιών σε 260 Ακριτικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Το 1955 αναφέρονταν ότι λειτουργούσαν 140 Σπίτια του Παιδιού και 20 παραρτήματα στα οποία φοιτούσαν 25.000 άτομα και πλέον ετησίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, ενώ το 1965 λειτουργούσαν 260 Σπίτια του Παιδιού στα οποία παρακολουθούσαν τα προγράμματά τους 53.857 παιδιά.Η αρχιτεκτονική των «Σπιτιών του Παιδιού» διέφερε από χωριό σε χωριό. Στα Σπίτια του Παιδιού λειτουργούσαν βιβλιοθήκες, αίθουσες παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.
Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ή Βασιλική Πρόνοια ήταν ένας οργανισμός με σκοπό τη φροντίδα παιδιών. Δημιουργήθηκε το 1955 από την Βασίλισσα Φρειδερίκη, ως συνέχιση της «Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος». Η Βασιλική Πρόνοια δεν ήταν κρατικός οργανισμός, αλλά είχε σημαντική υποστήριξή του και με νομικές πράξεις αλλά και με χρηματοδότηση μέσω έμμεσης φορολογίας και διάθεση εκτάσεων. Η «Βασιλική Πρόνοια» μετεξελίχθηκε το 1970 σε «Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας» (Ε.Ο.Π.) (ΦΕΚ 125/2.6.1970).

Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας
Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ήταν ένας οργανισμός με σκοπό την φροντίδα των παιδιών. Δημιουργήθηκε το 1955 από την Βασίλισσα Φρειδερίκη αλλά το αρχικό της όνομα ήταν: «Έρανος Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος υπό την Υψηλήν Προστασίαν της ΑΜ της Βασιλίσσης» ιδρυθέν από την αείμνηστη Βασίλισσα στις 11 Ιουλίου 1947. Αρχικά το έργο της Πρόνοιας ήταν οι Παιδουπόλεις (περίπου 52 στο απόγειό τους) αλλά με την επιστροφή της πλειοψηφίας των παιδιών στα σπίτια τους το 1950, προχώρησε στην ίδρυση των “Σπιτιών του Παιδιού” (αναφέρονται ως «εγκατεστημένα σε 260 Ακριτικά χωριά»), δύο Αγροτικές Οικοκυρικές Σχολές για κορίτσια (μετεξέλιξη Παιδουπόλεων), μια πρωτοβάθμιος Αγροτική Σχολή, μια τεχνική σχολή για αγόρια, πρόγραμμα οικοτεχνίας (ιδιαίτερα η ταπητουργία), η ελληνοορθόδοξη αγωγή, έργα κοινής ωφελείας, νηπιαγωγεία, έκδοση περιοδικών («Το Σπίτι του Παιδιού», «Η Παιδούπολη») και αργότερα Ομάδες Βοήθειας Υπαίθρου, «Αστικά Κέντρα» (15 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα για εξωσχολική επαγγελματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία), Κέντρα Νεότητας (σε άλλες πόλεις).

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ 1950. ΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΑΝΤΑΡΤΟΕΛΑΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!! ΠΟΤΕ!!! ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΤΕ ΠΟΥ ΕΠΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΗΜΑ!

Η Φρειδερίκη υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα με δυναμικό χαρακτήρα. Είναι ψέμα ότι αναμειγνυόταν στην πολιτική ζωή του τόπου και κατηύθυνε τον σύζυγό της και τον γιο της έπειτα.
Η Φρειδερίκη ήταν υποτεταγμένη στον Παύλο. Επειδή στάθηκαν ένα βασικό εμπόδιο για τα εθνοβλαβή σχέδια των κομμουνιστών, γι΄ αυτό και λοιδορείται και πολεμείται τόσο πολύ από τους τελευταίους και από τους γελοίους πολέμιους του βασιλικού θεσμού.


Ακολουθεί συνοπτική λίστα της πολυδιάστατης προσφοράς της από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογενείας:
  • Το 1940-41 η Φρειδερίκη σταθμούς υποδοχής και νοσοκομεία για τους τραυματίες του πολέμου, ιδρύοντας την «Φανέλα του Στρατιώτου».
  • Κατά την παραμονή Της στο εξωτερικό στο Καίπ Τάουν της Αφρικής οργάνωσε τον «Έρανον της Πριγκίπισσης Φρειδερίκης» ο οποίος απέδωσε 400 χιλιάδες λίρες. Τα χρήματα αυτά απεστάλησαν στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση ως τρόφιμα, ιματισμός, φαρμακευτικό υλικό και νοσοκομειακά αυτοκίνητα.
  • Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον κατοχικό ζυγό και την επιστροφή της στην Ελλάδα συντόνισε το έργο όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Προνοίας.
  • Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, συνόδευσε τον Βασιλέα σε πολλές περιοδείας του, με σκοπό την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών υπέρ του αγώνα για την ελευθερία. Τα Χριστούγεννα του 1947, όταν ο Βασιλεύς ήταν ασθενής, η Βασίλισσα Φρειδερίκη μετέβη στην πολιορκούμενη Κόνιτσα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Η πράξη της αυτή προκάλεσε γενικό θαυμασμό.
  • Δημιούργησε την «Βασιλικήν Πρόνοιαν», η οποία επιτέλεσε αξιοθαύμαστο έργο για τον πάσχοντα πληθυσμό της υπαίθρου.
  • Δημιουργεί τις «Παιδόπολεις», την πρώτη το 1947 στη Θεσσαλονίκη και μετέπειτα στα Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Στυλίδα και Καβάλα, στις οποίες παιδιά του εμφυλίου διέμεναν, φοιτούσαν και εκπαιδεύονταν σε τέχνες.
  • Ίδρυσε 200 κέντρα στην Ελλάδα με την επωνυμία «Σπίτια του Παιδιού», τα οποία διευθύναν κοινωνικοί λειτουργοί.
  • Το Κέντρο Προστασίας Βρεφών «Ή Μητέρα», το οποίο παρέχει προστασία και περίθαλψη στις ανύπαντρες μητέρας, είναι δημιούργημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Για την ιδιαίτερη μέριμνα, την οποία έλαβε υπέρ των παιδιών της Ελλάδος, οι διεθνείς οργανώσεις προστασίας του παιδιού εξέλεξαν την Βασίλισσα Φρειδερίκη «Πρώτην Μητέρα του έτους 1949» και απεδέχθη τον τίτλο εν ονόματι των Ελληνίδων μητέρων.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ.

http://hellenic-kingdom.blogspot.gr/2013/05/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου