Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΖΟΥΡΑΦΑ

Ελληνοτουρκική ένταση προέκυψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, με επεισόδιο μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και περιπολικού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Κοντά στη βραχονησίδα υπήρχε συγκέντρωση ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών σκαφών, καθώς τούρκοι αλιείς επιμένουν να ψαρεύουν στην περιοχή, και σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων αλιέων συχνά εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την υποστήριξη σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο περιπολικά του ΛΣ (από τα λιμεναρχεία Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης) ζήτησαν από τα τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν, αλλά η τουρκική ακταιωρός αρνήθηκε, εμπλεκόμενη σε ελιγμούς με τα ελληνικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού τύπου, σημειώθηκε και σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού σκάφους. Η ένταση συνεχίστηκε για ώρες και στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός και τα δυο σκάφη του ΛΣ απομακρύνθηκαν, ενώ παρέμειναν τα ελληνικά αλιευτικά.

Το περιστατικό έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία αναπτύσσει έντονη αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο με ασκήσεις και παραβιάσεις, αλλά και σε συνέχεια ραδιοφωνικής καταγγελίας στελέχους του ΛΣ (και προέδρου της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Θράκης), ότι δόθηκε "άνωθεν" εντολή στα περιπολικά του ΛΣ να αποχωρήσουν από την περιοχή της Ζουράφας αφήνοντας ανενόχλητα τα τουρκικά αλιευτικά. Η καταγγελία διαψεύστηκε πάντως με ανακοίνωση του Αρχηγείου του ΛΣ, ενώ το εν λόγω στέλεχος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η σημασία της βραχονησίδας Ζουράφα

Η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης, σε περιοχή που πιθανολογείται παρουσία μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου. Άλλωστε ονομάζεται και "λαδόξερα", λόγω της ελαιώδους ουσίας που αναβλύζει συχνά πέριξ της βραχονησίδας. Όμως εκτός από την πιθανή παρουσία κοιτασμάτων υδρογοναθράκων η Ζουράφα έχει πολύ μεγάλη σημασία για ακόμα ένα λόγο:

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί της βραχονησίδας επεκτείνει σημαντικά τα ελληνικά τα χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στον κρίσιμο χώρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα συμπεριέλαβε την συγκεκριμένη βραχονησίδα στην περίφημη λίστα των 130 "αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων" που είχε δώσει την δημοσιότητα το 1997 και με την οποία ουσιαστικά είχε έρθει στο προσκήνιο ο όρος "γκρίζες ζώνες". Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή είναι συχνές, και δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρενόχλησης (ριπές πυροβόλων όπλων για εκφοβισμό) μέχρι και σύλληψης ψαράδων από τους Τούρκους, όπως του πληρώματος της μηχανότρατας του Γ. Μόραλλη το 2009. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ήταν ακινητοποιημένο από το 2010, και αντικαταστάθηκε με σύγχρονο μόλις το Φεβρουάριο του 2013.

Ο φάρος που υπήρχε στη Ζουράφα γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (ενδεχομένως λόγω της κακοκαιρίας), πυροδοτώντας διάφορα σενάρια, δεδομένου και του τουρκικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Εν τέλει ο φάρος ανακατασκευάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και στις 19 Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ η επαναλειτουργία του.
  



http://www.enkripto.com/2014/01/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου