Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Οι κεφαλές των αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος σε ανασκαφή στο Άκτιο.
Οι ανασκαφές στο Άκτιο από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπό τη διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας Ισμήνης Τριάντη θα συνεχιστούν αφού όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο ίδιο μέρος, εκεί όπου βρίσκεται ο περίφημος Ναός του Απόλλωνα Ακτίου.
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικότατα ευρήματα από τον χώρο του ιερού, η θέση του οποίου είχε εντοπιστεί ήδη από το 1867 από τον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα,Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό, ο οποίος αποκάλυψε και τους δύο κορμούς κούρων που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, η ανακάλυψη δύο κεφαλών κολοσσικών αγαλμάτων.
Οι δύο κεφαλές, που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο, αναπαριστούν πιθανότατα θεούς και τουλάχιστον η μία, η πιο καλοδιατηρημένη, θεωρείται ότι αναπαριστά τον θεό Απόλλωνα.
Εκτός από αυτές, έχουν βρεθεί κι άλλα μέλη αγαλμάτων, βοτσαλωτά δάπεδα των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα τοίχου που πιθανόν σχετίζεται με υδραυλικό έργο, κεραμίδες με σφραγίδα ΑΚΤΙΟΝ, χάλκινα αντικείμενα και πολλά κινητά ευρήματα. Στον ναό, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει αποκαλυφθεί, διακρίνονται και οι τρεις φάσεις (αρχαϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή), ενώ δίπλα του εντοπίστηκε ένα ρωμαϊκό λουτρό, η έρευνα του οποίου μέχρι στιγμής έχει φέρει στο φως την εστία πυροδότησης, τμήματα του θερμού λουτρού με τους πήλινους κιονίσκους των υποκαύστων, μία μικρή αίθουσα, καθώς και μια μικρότερη με δάπεδο στρωμένο με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες. Η σχέση ναού και λουτρού, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε μεταγενέστερη εποχή, μένει να διερευνηθεί, καθώς άγνωστες παραμένουν οι ανάγκες που εξυπηρετούσε το λουτρό μέσα στο ιερό, δεδομένου ότι τα ‘Ακτια (οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες των Ακαρνάνων προς τιμήν του Απόλλωνα) είχαν μεταφερθεί από τον Αύγουστο στη Νικόπολη, στην απέναντι, πολύ κοντινή, όχθη.
Εντός του 2013 προβλέπονται εργασίες για τη λεπτομερή φωτογράφηση του ναού, καθώς και συντήρηση, φωτογράφιση, καταγραφή και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των κινητών ευρημάτων, ενώ τις επόμενες χρονιές θα γίνουν προσπάθειες για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου (τα νεότερα χρόνια ο ναός είχε σκεπαστεί από τόνους χώματος από τον προμαχώνα του Αλή πασά), να συνεχιστούν οι έρευνες στα δύο μνημεία, να κατανοηθεί η μεταξύ τους σχέση και να κατασκευαστούν αντίγραφα των δύο μαρμάρινων κολοσσικών κεφαλών ώστε να τοποθετηθούν στη θέση που βρέθηκαν (στον σηκό του ναού).
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα υπέρ της συνέχισης των ανασκαφών για το 2013 -στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος-, αναγνωρίζοντας τη σημασία της έρευνας, θεωρώντας ωστόσο απαραίτητη την άμεση έναρξη διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά των δύο ακινήτων, εντός των οποίων διεξάγονται οι ανασκαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου