Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ)

Εικόνα: Κωνσταντίνος Χολέβας

Του Κωνσταντίνου Χολέβα
Πολιτικού Επιστήμων

Στην πρώτη του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε, μεταξύ άλλων, στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας. Τα πρώτα πράγματα που έρχονται στον νου είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η διέλευση ενεργειακών αγωγών από τη χώρα μας. Δύσκολες οι διεθνείς και περιφερειακές ισορροπίες, αλλά αξίζει να προσπαθήσει η νέα κυβέρνηση, απαλλαγμένη από φοβίες του παρελθόντος.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Επισημαίνω ενδεικτικά:

Η πληθυσμιακή ισχύς. Το δημογραφικό μας πρόβλημα συνίσταται στην υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού. Η Τουρκία και η Αλβανία έχουν δημογραφική σφριγηλότητα και υψηλή γεννητικότητα. Ας προσέξουμε αυτό το ζήτημα και ας βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την πολυτεκνία, παρά την οικονομική κρίση. Θυμίζω ότι οι μουσουλμάνοι Αλβανοί απέσπασαν το Κοσσυφοπέδιο από τους ορθόδοξους Σέρβους κυρίως με το δημογραφικό όπλο.

Η αύξηση της θητείας. Πρόβλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο. Οι κλάσεις δεν επαρκούν για τη στελέχωση των μονάδων από στρατευμένους νέους. Απαιτείται αύξηση της στρατιωτικής θητείας τουλάχιστον στους 12 μήνες.

Η αξιοποίηση της αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ορθόδοξης παράδοσής μας. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, εκατομμύρια άνθρωποι στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη ανακαλύπτουν την κληρονομιά του Κυρίλλου και του Μεθοδίου και μελετούν την ελληνική γλώσσα. Επισημαίνω το δημιουργικό έργο που επιτελεί η Διεθνής Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ορθοδοξίας, η οποία συμπληρώνει στα τέλη Ιουνίου ακριβώς 20 χρόνια δράσης.

Η προστασία και αξιοποίηση των ελληνικών κοινοτήτων, όπου και αν βρίσκονται. Υπάρχει ο απόδημος Ελληνισμός με σημαντική επιστημονική, πολιτική και οικονομική ισχύ. Υπάρχει, βεβαίως, και ο ένδημος Ελληνισμός, ο οποίος κατοικεί επί αιώνες σε πανάρχαιες ελληνικές εστίες, όπως είναι οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της πρώην ΕΣΣΔ κ.α.

Η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προκλητικών ενεργειών. Ο νεο-οθωμανισμός της Τουρκίας, το «τσάμικο ζήτημα» που προβάλλουν τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, οι ιστορικές παραχαράξεις των Σκοπιανών πρέπει να βρίσκουν άμεση και έγκαιρη απάντηση. Σε αντίθετη περίπτωση, αποθρασύνονται οι προκαλούντες.

Εθνική αυτοπεποίθηση χωρίς φανατισμούς. Η Παιδεία, η διανόηση, η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση να διδάσκουν σωστά την Ιστορία μας.


http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου