Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ 1974 : ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ

Προσφάτως πέσανε στα χέρια μας δυο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία για την Μάχη της Κύπρου,το πρώτο με τίτλο "Κύπρος '74 : Γιατί δε νικήσαμε" του απόστρατου αξωματικού Δημήτρη Χάντζιου.

Επειδή στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία (πέραν της Κύπρου), η μόνη εμπειρία των ΕΔ μας σε σχέση με τους γείτονες που θα μπορούσε να μας πει μερικά πράγματα για εκπαίδευση και τακτική, είναι από τότε. Παρά το γεγονός της παρέλευσης 30+ ετών απο το '74 πιστεύουμε πως μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα.

Ο Δημήτρης Χάντζιος είναι Ελλαδίτης αξιωματικός ο οποίος πολέμησε στην Μάχη της Κύπρου ως Διοικητής Τάγματος. Προς το τέλος του εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου του κάνει μια μικρή αξιολόγηση του Τούρκου Στρατιώτη κυρίως, από την πλευρά της τακτικής μικρών κλιμακίων,την οποία και σας μεταφέρουμε.


Πεζικό

  • Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε το Πεζικό, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το βαθμό της εκπαιδεύσεώς του. Κατά κανόνα τα τμήματα εκινούντο σε συμπαγείς όγκους Διμοιριών ή Λόχων (πχ τμήμα Διμοιρίας 30 ανδρών κατά την κίνησή του καταλάμβανε χώρο 20x20 μέτρων).
  • Η υποστήριξη του επιτιθέμενου πεζικού εξασφαλιζόταν από όπλα ευθυτενούς τροχιάς βάλλοντα από σταθερή βάση πυρός & από πληθώρα όπλων καμπύλης τροχιάς. Σε καμμιά περίπτωση δεν σημειώθηκε στενή συνεργασία του πεζικού με τα ΤΘ το ΠΒ & την Αεροπορία
  • Το Τουρκικό ΠΖ δημιουργούσε την εντύπωση ότι επιδιώκει να προκαλεί στον αντίπαλο δυσμενείς καταστάσεις με αιφνιδιαστικές ενέργειες. (Προσοχή στο επόμενο: ) Εκμεταλλευόμενο καλυμμένες κατευθύνσεις ή διασώσεις προσβάσεως, άγεται στα πλευρά ή τα νώτα του αμυνόμενου & τον προσβάλλει αιφνιδιαστικά.
Συμπέρασμα: Ο αμυνόμενος λοιπόν, προς αντιμετώπιση αυτού του εχθρού, πρέπει να επιδιώκει
  1. Ενάσκηση αποτελεσματικού ελέγχου σε καλυμμένες προσβάσεις προς αποτροπή αιφνιδιαστικών καταστάσεων.
  2. Εξουδετέρωση κατά προτεραιότητα των εχθρικών αρμάτων.
  3. Εκδήλωση αντεπιθετικών ενεργειών προς ανατροπή των επιτιθέμενων εχθρικών τμημάτων.
  4. Ευρεία χρησιμοποίηση ανορθοδόξων νυκτερινών ενεργειών (τις νυχτερινές επιχειρήσεις τις τονίζει ιδιαίτερα ο συγγραφέας)
Τεθωρακισμένα
  • Το όπλο αυτό ενεργούσε μεμονωμένα.
  • Σημειώθηκε έντονη κατάτμηση των Μονάδων αρμάτων σε κλιμάκια Ουλαμού
  • Γενικό χαρακτηριστικό, η διστακτικότητά τους.
Συμπέρασμα: Ο αμυνόμενος λοιπόν, προς αντιμετώπιση αυτού του εχθρού, πρέπει να επιδιώκει: Συντονισμένη αντιαρματική άμυνα.

Πυροβολικό
  • Το ΠΒ ενεργούσε μακράς διαρκείας υποστήριξη του επιτιθέμενου ΠΖ.
  • Τα πυρά εναποτίθονταν εις βάθος (.... )
  • Οι Τούρκοι πυροβολητές γνωρίζουν καλώς την τακτική του έρποντος φραγμού.
  • Διακρινόταν προσπάθεια προσβολής χαρακτηριστικών εδαφικών σημείων στα οποία προφανώς εκτιμούσαν ότι πιθανόν να βρισκόταν ανεπτυγμένα Παρατηρητήρια ή Σταθμοί Διοικήσεως.
Συμπέρασμα: Ο αμυνόμενος λοιπόν, προς αντιμετώπιση αυτού του εχθρού, πρέπει να επιδιώκει
  1. Κάλυψη του προσωπικού λόγω της κατά κανόνα μεγάλης διάρκειας των πυρών υποστηρίξεως προ της εκτοξεύσεως επιθετικής ενεργείας.
  2. Αποφυγή έντονα χαρακτηριστικών σημείων του εδάφους γιά την ανάπτυξη Παρατηρητηρίων ή Τακτικών Στρατηγείων.
Ψυχολογικός πόλεμος

Ευρεία χρήση Ψυχολογικών Επιχειρήσεων τόσο σε τακτικό όσο & σε Στρατηγικό επίπεδο.

Συγγραφέας : Δημήτρης Χάντζιος
Εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψις
http://www.eleftheriskepsis.gr/

http://www.enkripto.com/2009/12/blog-post_1632.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου