Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΣΤΕΝΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΗΠΑ

Αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στο συμβολικό πεδίο των επισκέψεων ανώτατου επιπέδου, αλλά και στο ουσιαστικό επίπεδο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση οριοθετεί το πλαίσιο των επαφών της με τη Ρωσία και το Ισραήλ.
 
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε τη στέρεη συμμαχία και τα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τον σταθερό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Στην ίδια λογική, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Παν. Παναγιωτόπουλος, κατά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσ. Χέιγκελ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή ασφάλεια, με δεδομένη τη ρευστότητα στην Τουρκία και την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στην κρίση της Συρίας.

Η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας - Ουάσινγκτον συμπίπτει με τις πρώτες αποφάσεις της Αθήνας για ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, καθώς και με την εδραίωση της φιλίας με το Τελ Αβίβ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου μετέφερε, προ δεκαημέρου, στον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο τη βούληση σύγκλησης της διακυβερνητικής συνόδου ακόμα και πριν από τις θερινές διακοπές, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και της κοινής ασφάλειας.

Τα τρία μέτωπα

Σύμφωνα με άρτια ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, οι επαφές Αθήνας - Ουάσινγκτον τις τελευταίες εβδομάδες συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

1. Συρία και περιφερειακή ασφάλεια: η Ελλάδα αναδεικνύεται σε «πρώτη γραμμή άμυνας» της Δύσης απέναντι στην αστάθεια της Μέσης Ανατολής, όσο συνεχίζεται η κρίση στη Συρία και η «ισλαμοποίηση» των καθεστώτων της βόρειας Αφρικής μετά την Αραβική Ανοιξη. Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στις ΗΠΑ απέδειξε ότι το μόνο σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών είναι η ανάγκη απομάκρυνσης του Μπ. Ασαντ από την εξουσία, χωρίς συναίνεση για την επόμενη ημέρα. Η δε αμερικανική πλευρά είναι λογικό να εξοργίζεται από την αποδεδειγμένη στήριξη της Αγκυρας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και προς το (συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα) Μέτωπο Αλ Νούσρα. Τα συνεχιζόμενα επεισόδια στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με κύριο σύνθημα την απόρριψη της ισλαμικής ατζέντας του κ. Ερντογάν, δείχνουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο που απέδιδαν σε αυτήν πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

2. Βαλκάνια: μολονότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς έχει καταθέσει μια αντιπαραγωγική πρόταση για την ονομασία και ορισμένα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλυψαν σημάδια διαλλακτικότητας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, θα ήταν καταστροφικό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (και της Ε.Ε.) να ανοίξουν οι παλιές πληγές στα Βαλκάνια, όταν επίκεινται κοσμογονικές εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν, αλλά και απρόβλεπτες αλλαγές στην Τουρκία. Η Αθήνα αποστέλλει στην Ουάσινγκτον μήνυμα βαλκανικής σταθερότητας με την απαίτηση συμμόρφωσης της ΠΓΔΜ σε στοιχειώδεις αρχές καλής γειτονίας και με μια πολιτική «συνολικής ρύθμισης» των εκκρεμοτήτων με την Αλβανία.

3. Κυπριακό: το συμπέρασμα από την πρόσφατη επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ε. Ρούμπιν στη Λευκωσία και από τη σχετική κινητικότητα της βρετανικής διπλωματίας είναι ότι, στις αρχές του φθινοπώρου, θα αναληφθεί νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της Μεγαλονήσου. Η Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε εμμέσως χθες ο κ. Σαμαράς με την επισήμανση ότι δεν είναι νοητή «η νεκρανάσταση του Σχεδίου Αναν», φέρεται ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, με τον κ. Ρούμπιν ήδη να παραδέχεται ότι απαιτείται μια «διαφορετική προσέγγιση».

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στενή συνεννόηση Αθήνας - Ουάσινγκτον σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να προετοιμάζει λίστα προμηθειών (χαμηλού κόστους) από τις ΗΠΑ και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και τις συναρμόδιες υπηρεσίες να αποδίδουν έμφαση στην εξουδετέρωση τρομοκρατικών διαύλων μεταξύ ελληνικής επικράτειας και γειτονικών χωρών.



http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=8849&timicat1=74343&timicat2=21164&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου