Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο κ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


Είναι δυσάρεστο και άκρως ενοχλητικό, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται με την ανοχή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα σε Σουλτάνο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην εξασφαλίζει συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη. Μετά από προσπάθειες μηνών, και αφού κατά καιρούς διέρρεαν πληροφορίες ότι ορίστηκε η ημερομηνία της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο, αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να πληροφορηθεί κανείς ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον.
Η αμερικανική στάση είναι άδικη για την Ελλάδα και μή παραδεκτή για τον πρωθυπουργό της, και δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Αμερικανός πρέσβης. Εδωσε υποσχέσεις που δεν εκπλήρωσε και κάποια στιγμή σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν συνειδητοποίησε ότι μετά την αποχώρηση της κ. Χίλαρι Κλίντον από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, «δεν είχε πέραση» πιά στην Ουάσιγκτον. Παρ’ όλα αυτά, δεν είπε την αλήθεια με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας.
Βεβαίως, έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση. Δυστυχώς μερικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού πίστεψαν πως εάν αποδεχόταν την πρόσκληση του «Εβραϊκού Λόμπι», ο Λευκός Οίκος θα έβρισκε χρόνο και θα όριζε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Δυστυχώς σ’ αυτή την πόλη, τα θέματα αυτά διευθετούνται με άλλους όρους. Η εμπειρία αποδεικνύει πως εάν έχεις κάτι να πεις, να προσφέρεις και να εξυπηρετήσεις την υπερδύναμη, η «μεγάλη πύλη» ανοίγει πολύ εύκολα.
Η χώρα μας έχει μύρια προβλήματα και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές η Αμερική θα μπορούσε να την στηρίξει, έστω ηθικά. Χρήματα δεν πρόκειται να δώσει ποτέ, διότι τα διαθέτει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονται τα παιδιά της και πλουσιεύουν δικτάτορες, σαν τον Καρζάϊ και τη φαμίλια του. Σε μία συζήτηση που είχα με αξιωματούχο για το θέμα της ΔΕΠΑ και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον να μην πουληθεί στους Ρώσους, και όταν ρώτησα γιατί δεν αγοράζετε εσείς που έχετε τρισεκατομμύρια, μου απάντησε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας(!!!). Απαιτούν από την Ελλάδα να ΜΗΝ πουλήσει, αλλά την ίδια στιγμή δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να τη βοηθήσουν, μάλλον κάνουν το απόλυτο ΜΗΔΕΝ…
Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραβρεθεί στο συνέδριο του «Εβραϊκού Λόμπι», όπου είναι ο μόνος τιμώμενος. Τέτοιες συμμαχίες δεν τίθενται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ακούγονται παράπονα από το Τελ Αβίβ για καθυστερήσεις στην υπογραφή συμφωνιών. Αναγνωρίζω την πίκρα από τη στάση του κ. Ομπάμα, αλλά τα κράτη πρέπει να έχουν άλλες προτεραιότητες… Και ΔΕΝ πρέπει να είναι προτεραιότητα μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, όπου συνήθως οι πάντες φεύγουν με άδεια χέρια… Ακόμα και ο κ. Ερντογάν, που πίστεψε λόγω των μεγάλων τιμών που του επεφύλαξαν ότι …”κυρίευσε” την Ουάσιγκτον, αναχωρώντας για την Καλιφόρνια αντιλήφθηκε ότι ο κ. Ομπάμα που χάρισε τη ζέστη “πατάτα” της Συρίας και με τα δυό του χέρια…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου