Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ «ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟ 98% ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ »

 
Μαρτυρία για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας  από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω) σε Συνέδριο του ΟΑΣΕ 
 
Σε συνέδριο του ΟΑΣΕ για την ανεκτικότητα και τη μη διακριτική μεταχείριση που διοργανώνει ο ΟΑΣΕ στα Τίρανα (21-22 Μαΐου 2013) ο εκπρόσωπος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, (ΟΙΟΜΚΩ) καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου μίλησε στη συνεδρία για τα δικαιώματα των Χριστιανών. Αναφέρθηκε εκτενώς το καθεστώς των 135.000 Ελλήνων που έμειναν μετά το 1923 στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο:
Παρ’ ότι η συνθήκη της Λωζάννης παρείχε ειδική προστασία στις μειονότητες της Τουρκίας, οι Έλληνες υπέστησαν συστηματικούς διωγμούς: 
(α) η στρατολόγηση στα τάγματα εργασίας το 1941 όλων των ανδρών από 18-45 ετών
(β) ο φόρος περιουσίας το 1942 που κατέστρεψε οικονομικά τις μειονότητες
(γ) Τα Σεπτεμβριανά του 1955 με την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, καταστημάτων και όλων σχεδόν των ελληνορθόδοξων εκκλησιών
(δ) Η απέλαση των Ελλήνων υπηκόων το 1964. 
Το αποτέλεσμα ήταν το 98% των Ελλήνων της Τουρκίας να υποχρεωθούν σε εκπατρισμό. Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «οικονομικοί λόγοι» οδήγησαν σε εκπατρισμό των μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας. Μετά το 2009 η τουρκική κυβέρνηση δέχθηκε να συζητήσει με την ΟΙΟΜΚΩ για τη λήψη μέτρων αποκατάστασης και θεραπείας των αδικιών του παρελθόντος. Λίγα βήματα έγιναν για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που απέχουν πολύ από την ανάγκη  θεραπείας των μαζικής κλίμακας παραβιάσεων των δικαιωμάτων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας.
Ως προς τη θρησκευτική ταυτότητα της κοινότητας τονίσθηκε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας και των 300 εκατομμυρίων πιστών της σε όλο τον Κόσμο. Παρ’ ολα αυτά:
Εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται η νομική προσωπικότητα και ο Οικουμενικός χαρακτήρας του. 
Δέκα επτά ιστορικές μονές του έχουν κηρυχθεί «κατειλημμένες» από το τουρκικό κράτος 
Συνεχίζεται από το 1971 η παράνομη απαγόρευση της μη-λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να προσφέρει κάλυψη στους απογόνους μίας οικογένειας που κατέλαβαν παράνομα τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή του Γαλατά μαζί με την τεράστια ακίνητη περιουσία τους.
Έχουν σημειωθεί επιθέσεις εναντίον των ορθόδοξων εκκλησιών στην Πόλη. 
Προσφάτως αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Τονίστηκε η ανάγκη τα μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομία της ανθρωπότητας,  όπως οι βυζαντινές εκκλησίες που μετά την οθωμανική κατάκτηση μετετράπησαν σε τεμένη και τον 20ό αιώνα έγιναν μουσεία, να παραμείνουν μουσεία. Αναφέρθηκαν, συγκεκριμένα, τα μνημεία της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας και της Μονής Στουδίου που επιδιώκεται η μετατροπή τους σε τεμένη.
Τέλος, ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής και εθνικιστικής βίας, να εισάγει ως μάθημα στα δημόσια σχολεία τις αρχές της αρμονικής συμβίωσης των πολιτών  με διαφορετικές θρησκείες  και εθνική καταγωγή και να αναθεωρήσει τα διδακτικά εγχειρίδια που εμπεριέχουν ακόμα πολλές ανιστόρητες αρνητικές αναφορές κατά των μη-Μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Κλείνοντας ο εκπρόσωπος της Οι.Ομ.Κω κάλεσε τον ΟΑΣΕ να επισκεφθεί την Τουρκία για τη διαπίστωση των αναφερομένων προβλημάτων και να προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/98.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου