Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Από τους Dorian Jones και Δημήτρης Μανής

Τεταμένες είναι τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας εξαιτίας της σχεδιαζόμενης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία απέρριψε δημόσια έκκληση των ΗΠΑ για αναβολή του ταξιδιού, που είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο μήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πρόσφατες προσπάθειες του για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέτ Αρίντς απέρριψε το αίτημα του κ. Κέρι. Όπως είπε, η χώρα του θεωρεί την ενέργεια των ΗΠΑ διπλωματικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος θέλει να μάθει ο κόσμος πως η Τουρκία έχει την δύναμη να κάνει ότι επιθυμεί.
Ο Σεμίρ Ιντίζ, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ» υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του κ. Ερτνογάν στη Γάζα είναι μια ενέργεια που προωθείται για εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία. Οπως τονίζει: «Νομίζω ότι είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής και έχει να κάνει με την εικόνα του κ.Ερντογάν στους ισλαμιστές υποστηρικτές του. Πρέπει να δείξει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και η επίσκεψη στη Γάζα είναι ένας τρόπος να το κάνει».
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ενδεχόμενη επίσκεψη στη Γάζα μπορεί να επισκιάσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον που αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Το θέμα αυτό είναι πιθανό να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κέρι «η αίσθηση μας είναι ότι θα είναι καλύτερα ο κ. Ερντογάν να περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτεται. Εάν χρειαστεί θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό όταν έρθει στην Ουάσιγκτον».
Ο Σενγκίζ Ακτάρ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης υποστηρίζει ότι οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ στον κ. Ερντογάν αναμένεται να ενταθούν:
«Οι ΗΠΑ έχουν τη δικιά τους ατζέντα και θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή. Ωστόσο, η ένταση που έχει δημιουργηθεί δεν θα χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο τέλος ο κ. Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Κέρι και της κυβέρνησης Ομπάμα».
Μέχρι στιγμής πάντως ο κ. Ερντογάν έχει απορρίψει κάθε αλλαγή στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του στη Λωρίδα της Γάζας.


http://gr.voanews.com/content/erdogan-gaza/1651329.html

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου