Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΒΙΒΛΙΟ ΥΜΝΟ

Βιβλίο-ύμνο για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν έγραψε ο Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας  Βαγγέλης Παπαδόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει για την Ελλάδα ότι "εμάς θα μπορούσε να μας σώσει μόνο ένας αποφασιστικός ηγέτης με πεποίθηση όπως ο Ερντογάν"!

Ακόμα η  Yeni Safak  γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει γίνει παιχνίδι της Δύσης και ότι "βρισκόμαστε σχεδόν υπό κατοχή. Βρισκόμαστε στον βούρκο χρεών, διότι δεν έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη".


Με τα όσα βεβαίως υποστηρίζει ο Παπαδόπουλος στην συνέντευξή του έχουμε πολλές, μα πάρα πολλές, διαφωνίες, ενστάσεις και άλλες οπτικές γωνίες. Ωστόσο την παραθέτουμε ολόκληρη  και ασχολίαστη για να βγάλουν οι αναγνώστες μας τα συμπεράσματα τους και να παραθέσουν τα σχόλιά τους, αν επιθυμούν.

Η συνέντευξη είναι η εξής:

Ερ : Γιατί επιλέξατε ως θέμα του βιβλίου σας τον Πρωθυπουργό Ερντογάν;
Απ : Όταν τον παρακολουθούσα ως δημοσιογράφος είναι περίεργο ότι αισθάνθηκα σαν να είναι κάποιος από την οικογένειά μου. Παρακολουθώ όλα τα σχέδια και τις δραστηριότητές του. Η προσωπικότητά του, η στάση του, η ειλικρίνειά του εμπνέουν εμπιστοσύνη. Απέπνεε ένα διαφορετικό φως, το οποίο δεν είχα δει μέχρι τώρα σε κανέναν ηγέτη. Γι’ αυτόν το λόγο, σκέφτηκα ότι θα πρέπει να γράψω βιβλίο για τον Ερντογάν.

Ερ : Ως θέμα στο βιβλίο σας θα μπορούσατε να επιλέξετε και έναν σημαντικό ηγέτη από την Ελλάδα. Τι είναι το διαφορετικό στον Ερντογάν;
Απ : Καταρχάς είναι ένας ηγέτης πολύ έντιμος. Προσελκύουν την προσοχή η πίστη του στο Θεό, οι ικανότητές του και η κουλτούρα του. Είναι ένας ηγέτης, ο οποίος στάθηκε πάντοτε πίσω από τις ιδέες του. Δεν υπέκυψε. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Δέστε από την άλλη πλευρά,. τους Ευρωπαίους ηγέτες. Θα δείτε ότι έχουν βγάλει από τη ζωή τους το Θεό. Κανένας ηγέτης που ήρθε στην εξουσία στην Ελλάδα, δεν με έχει επηρεάσει όσο ο Ερντογάν

Ερ : Τι σκέπτεται ο ελληνικός λαός για τον Πρωθυπουργό Ερντογάν;
Απ : Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει αποποιηθεί τις προκαταλήψεις των πολιτικών. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι σαν αδέρφια. Πώς να μην είναι; Μοιάζουμε σε πολλά. Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός λαός σήμερα χρειάζεται οπωσδήποτε έναν ηγέτη, όπως τον Ερντογάν. Η ελληνική Κυβέρνηση έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος και έστρεψε το πρόσωπό της πάντα στη Δύση. Δε θέλησε να δει ότι η Δύση ανέκαθεν ήταν εναντίον της Ελλάδας. Θέλησε να δει τον εαυτό της σαν έναν από εκείνους. Και τελικά έγινε παιχνίδι της Δύσης. Σήμερα είμαστε σχεδόν υπό κατοχή. Είμαστε στο βούρκο των χρεών. Γιατί; Διότι δεν έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη. Μία χώρα σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να τη σώσει μόνο ένας ηγέτης, με πίστη και αποφασιστικότητα, όπως ο Ερντογάν.

Ερ : Κατά τη γνώμη σας, εάν την Ελλάδα τη διοικούσε ένας ηγέτης, όπως ο Ερντογάν, θα έπεφτε σε οικονομική κρίση;
Απ : Τα τελευταία 10 χρόνια εξελέγησαν 6 Πρωθυπουργοί. Όλοι είχαν μια κοινή ιδιότητα : Να οδηγήσουν τη χώρα βήμα προς βήμα στη χρεοκοπία… Ίσως στην Τουρκία να βιώθηκε ορισμένες φορές οικονομική κρίση αλλά όταν πέρασε στην ηγεσία ο Ερντογάν ξαναγράφτηκε η τύχη της Τουρκίας. Σήμερα η Τουρκία έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη μουσουλμανική οικονομία και ο Ερντογάν έχει γίνει φως της ελπίδας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι  εάν υπήρχε σήμερα στην Ελλάδα ένας ηγέτης, όπως ο Ερντογάν, η Ελλάδα δε θα ήξερε τι θα πει κρίση. Και δεν θα προσπαθούσε να βρει την κατεύθυνσή της με την πυξίδα της Δύσης. Χρειάζεται και στην Ελλάδα μια αλλαγή όπως στην Τουρκία.

 Ερ : Ποια ήταν η απήχηση του βιβλίου σας στην Ελλάδα;
Απ : Σήμερα στην Ελλάδα όλοι διστάζουν να μιλήσουν για το βιβλίο μου διότι κανένας δεν θέλει να προβεί στη σύγκριση του Ερντογάν με έναν Έλληνα ηγέτη. Και αυτό επειδή ο Ερντογάν είναι τόσο ισχυρός που οι Έλληνες ηγέτες δίπλα του μένουν μη εντυπωσιακοί. Μέχρι σήμερα μόνο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλης, φέρθηκε γενναία και με συνεχάρηκε. Οι άλλοι, δυστυχώς, δεν έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν. Και στην περίπτωση ακόμα που αρέσει, δεν μιλούν. Υπήρξαν και επικρίσεις, στις οποίες όμως δεν έδωσα σημασία. Γενικά, ειπώθηκε ότι ήταν μια γενναία δουλειά. Από την άλλη, μία πτέρυγα της Ακροδεξιάς, με κατηγόρησε λέγοντας ότι κάνω την προπαγάνδα της Τουρκίας.

Ερ : Ποιος ήταν ο σκοπός σας που γράψατε βιβλίο για τον Ερντογάν; Ποιος ήταν ο στόχος σας; Θελήσατε ως Ελληνας δημοσιογράφος να καταρριφθούν οι προκαταλήψεις μεταξύ των δύο κρατών;
Απ : Σκοπός μου ήταν να γίνει καλύτερα γνωστός στον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος άλλαξε την τύχη της Τουρκίας με τις μεταρρυθμίσεις του τα τελευταία 10 χρόνια.  Κατά τον ίδιο τρόπο, θέλησα να μάθουν και οι Τούρκοι – ειδικότερα αυτοί που έχουν προκαταλήψεις – τις απόψεις ενός Έλληνα δημοσιογράφου. Να σκεφτούν ως μια μικρή συμβολή, αυτό το βιβλίο μου, στην ήρεμη συμβίωση των δύο λαών. Επίσης, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει όλοι να καταβάλλουμε προσπάθεια έτσι ώστε να εξαλείψουμε αυτό το οποίο δηλητηριάζει και χωρίζει τους δύο λαούς. Γι αυτό το λόγο, ζήτησα το βιβλίο μου να μεταφραστεί στην τουρκική, στην αραβική και στην αγγλική. Διότι ο Ερντογάν για τους Έλληνες, είναι ένας καλός φίλος και καλός γείτονας. Για τους Άραβες είναι ένα φως ελευθερίας και το βιβλίο μου αποτελεί απόδειξη αυτού.

Ερ : Βρεθήκατε ποτέ στην Τουρκία;
Απ : Έκανα περισσότερες από 10 επισκέψεις στην Τουρκία. Βρέθηκα σε πολλές πόλεις όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Ριζούντα, η Σμύρνη, η Αττάλεια, το Βαν και άλλες…Εγώ είμαι ένα Έλληνας πολίτης, που αισθάνεται σαν Τούρκος.

Ερ : Βρήκατε ποτέ την ευκαιρία να γνωριστείτε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν;
Απ : Με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν συναντήθηκα στο Αφιόν, στην προεκλογική εκστρατεία στο Αφιόν, πριν από τις τελευταίες εκλογές. Στην ουσία θα πρέπει να πω ότι συναντηθήκαμε μετά από συμπτώσεις.
Εγώ, είχα κάνει αγώνα για να μην κατεδαφιστεί ο μιναρές του τεμένους Χαλίλ Μπέη. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, που είχε απαγγείλει το ποίημα, για το οποίο είχε συλληφθεί έκανε λόγο για μιναρέδες.  Και για τους δυο μας, το τέμενος και ο μιναρές, ήταν πράγματα ιερά. Του εξήγησα αυτές τις ομοιότητες. Του είπα για το βιβλίο που ήθελα να γράψω και το χάρηκε πολύ. Επίσης, άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του στη Ριζούντα και με γνώρισε με τους συγγενείς και τους φίλους του. Ποτέ δεν είχα φιλοξενηθεί τόσο ωραία. Ποτέ και πουθενά. Μου άνοιξαν τις καρδιές τους. Σκέφτομαι ότι είχα πολλά άλλα πράγματα που ήθελα να τον ρωτήσω. Μακάρι να μπορούσαμε να ξανασυναντηθούμε.

Ερ : Τι θα τον ρωτούσατε σε περίπτωση που συναντιόσασταν ξανά;
Απ : θα ήθελα να τον ρωτήσω πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Τουρκία, στην περίπτωση που το CHP που εκπροσωπεί το αριστερό πνεύμα ή το MHP που είναι εθνικιστικό άρχιζαν να ασκούν μια πολιτική, υποστηρικτική για το Ισλάμ. Τι θα γινόταν, αν η Αντιπολίτευση παραιτείτο από το να θεωρεί το Ισλάμ ως απειλή για τον κοσμική χαρακτήρα; 



http://www.onalert.gr/stories/erdogan-poios-ellinas-dimosiiografos-tou-egrapse-vivlio-ymno



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου