Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΟΜΕΣ, ΗΡΩΕΣ ΣΤΑ ΣΚΡΑΠΑΤΖΙΔΙΚΑ

Γράφει ο Κωστής Παπαγιώργης

Επειδή ακριβώς μένουμε στο κέντρο της πόλης  μάς είναι δύσκολο να καταλάβουμε  την διαρρύθμιση δρόμων, κτηρίων, αγαλμάτων. Όταν περνάς συχνά σε έναν τόπο  είναι βέβαιο ότι δεν το κοιτάς, κι αν κάποτε το έβλεπες τώρα περνά απαρατήρητο παρά το γεγονός ότι η όραση κάνει πάντα τον ίδιο κύκλο. Λόγου χάρη το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου  (όπως και του Καραϊσκάκη στο Ζάππειο) είναι δύο μεταλλικές συνθέσεις σε φυσικό μέγεθος που αν – ω του θαύματος! – κάποιοι τις αφαιρούσαν ή τις λήστευαν με το έτσι θέλω θα ξέσπαγε εθνικό σκάνδαλο. Για παράδειγμα η προτομή του συνταγματάρχη Ψαρρού (στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Πατησίων) εκλάπη και βρέθηκε τελικά  σε κάποιο χυτήριο.
Η πρωτεύουσα κοσμείται με 274 ανάγλυφα ατόμων που υπερέβησαν την ιδιωτικότητα και απέβησαν πρόσωπα παραδειγματικά για το έργο τους ή για την ηθική τους αξία. Θα μπορούσε βέβαια ο Δήμος να προφυλάσσει τα γλυπτά σε Μουσείο όπου θα ήταν προφυλαγμένα και ασφαλισμένα από κάθε βέβηλο χέρι. Ωστόσο η μορφή ενός προσώπου υπεράνω της κοινής μοίρας που «παρακολουθεί» τρόπον τινά τους διαβάτες που κυκλοφορούν καθημερινά γύρω του – εδώ όπως και σε ξένες πρωτεύουσες – αποτελεί πλέον θεσμισμένη «παρουσία» που δικαιούται να απευθύνεται στους περαστικούς σε γλώσσα άλαλη.
Στο Πνευματικό Κέντρο για παράδειγμα, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και τρόπον τινά  αυτοπροστατεύεται λόγω πολυκοσμίας, έκαναν φτερά οι προτομές του Αντώνη Τρίτση (έργο του Κώστα Αργύρη), του Νίκου Καζαντζάκη (έργο του Απάρτη) και βέβαια του Ελ Γκρέκο (Δομήνικου Θεοτοκόπουλου) που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαλσάμης. Οι αφελείς εν προκειμένω ενδέχεται να πιστεύουν ότι οι «απαγωγές» των διασήμων και των ηρώων πιθανότατα να οφείλονται σε πάθος ή λατρεία, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δυστυχώς άθλια : οι προτομές κλέβονται μόνο και μόνο για κάποιο χρηματικό αντίτιμο! Μάλιστα, αν σκεφτούμε οτι η αντικατάσταση των κλαπέντων  προτομών τιμάται (το κομμάτι…) πάνω κάτω 2 έως 3 χιλιάδες ευρώ, καταλαβαίνουμε οτι η όλη υπόθεση αφορά παλιατζήδες και μετανάστες διότι δεν πωλούν κάποιο έργο τέχνης, αλλά μόνο μέταλλο.
Ένα από τα παράδοξα και παραπολιτικά των κλοπών είναι οι «απαγωγές» του Ναπολέοντα Ζέρβα (που σε κάθε κλοπή της προτομής αλλάζει θέση η προτομή του), του Συνταγματάρχη Ψαρρού (που χάθηκε και βρέθηκε την εσχάτη στιγμή), του Χοσέ Μαρτί, δώρο της Κούβας κτλ. Στην Κυψέλη ετοιμάζεται μιά προτομή του Κανάρη…
 
[matrix24.gr]
http://ellas2.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου