Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

O ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


ΤΗΕ CORSAIR – Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ
ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΑΓΓΛΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

 Δημοσιεύθηκε το 1814. Στο ποίημα περιγράφετε η ζωή των πειρατών και των κατοίκων των νησιών, με φανταστικούς ήρωες και ονομασίες σε πραγματικούς πρωταγωνιστές και τόπους. Αναμφίβολα και παγκόσμια αναγνωρισμένο, ένα από τα καλύτερα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα και της Αγγλικής ποίησης, γραμμένο με τον ιδιόμορφο τρόπο και την βαθιά ποιητική αντίλυψη του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα επαναστάτη.
Όταν κυκλοφόρησε κυριάρχησε η αντίλυψη ότι ο Λόρδος Βύρων αντέγραφε τον επίσης Άγγλο ποιητή Sir WALTER, στο ποίημα Scott του Rokeby. Η ανάλυση της σκέψης όμως και του χαρακτήρα των δύο ποιημάτων φανερώνουν ότι η ομοιότητα οφείλεται στο όμοιο της πειρατικής ζωής ανα τον κόσμο και των συνεπειών της στους πληθυσμούς και όχι στην αντιγραφή.
Σοβαρά ερωτηματικά ανακύπτουν για τον τόπο που περιγράφει ο ποιητής. Την εποχή που ο Λόρδος Βύρων βρίσκονταν στην Ελλάδα ως διπλωματικός απεσταλμένος της Αγγλικής κυβέρνησης, υπήρχαν δύο μεγάλα πειρατικά κέντρα στο Αιγαίο, η Αστυπάλαια και η Κορώνη. Ο ποιητής αναφέρεται σε ένα νησί από άμορφη βραχώδη μάζα που δεν πλήρωνε τον ετήσιο φόρο στον Σουλτάνο, ο οποίος δεν επέβαλε απόλυτη κυριαρχία σε αυτό. Από την ιστορία γνωρίζουμε ότι όσα νησιά δεν αντιστάθηκαν στην Τουρκική κατάκτηση και συνθηκολόγησαν έχαιραν μεγάλων προνομίων και δεν πλήρωναν τον ετήσιο φόρο στην Υψηλή Πύλη. Στα ελάχιστα αυτά νησιά άνοικε  η Αστυπάλαια.
Στο ποίημα περιγράφονται οι κάτοικοι ως πειρατές, πράγμα καθόλου ψευδές αφού η πειρατεία ήταν ο μόνος τρόπος επιβίωσης την εποχή εκείνη. Ο αρχηγός τους, πειρατής Conrad, περιγράφεται ως ένας άνθρωπος σκληρός και αγέλαστος, οι άνθρωποι του νησιού καταπιεσμένοι και απελπισμένοι. Είναι φανερό ότι ο ποιητής υποφέρει από την ανυπολόγιστη αδικία της εποχής, περιγράφοντας τις σκληρές σκηνές που διαδραματίζονταν την εποχή αυτή στο Αιγαίο.
Υπάρχει ένας πόλεμος, ένα χάος του μυαλού…
Σκοτάδι πυκνό και αταίριαστο, με ανησυχεί η δύναμή του…
Μάϊος σπαρταρώ, των ανταρτών ο ασθενής μόνος αυτός θα μετανοήσει…
Στο ποίημα περιγράφονται πραγματικά ιστορικά γεγονότα, σκληρά και άγρια, καθώς επίσης Αγγλικοί νομικοί όροι, απόλυτα σύμφωνοι με την ιστορική πραγματικότητα. Άλλωστε ο Λόρδος Βύρων από τη διοικητική θέση που κατείχε είχε ακριβή γνώση των γεγονότων.
Πρόκειται για ένα έργο που όταν δημοσιεύθηκε χαρακτηρίσθηκε ως υπερβολικό και δεν έτυχε άμεσης αναγνώρισης καθώς περιέγραφε πιστά με γλαφυρό τρόπο την αγριότητα των πειρατών, το θάρρος και την εφευρετικότητά τους. Αργότερα, όταν η Ιστορία καταγράφηκε και ο κόσμος απέκτησε σαφή αντίλυψη της αγριότητας που έζησαν οι κάτοικοι του Αιγαίου, αναγνωρίσθηκε ως ένα από τα κορυφαία ποιήματα του ποιητή.

http://astypalaia.wordpress.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου