Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ

Απειλεί η Τουρκία για το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ
Με επαναφορά της προκλητικής ρητορείας περί «αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο» και κήρυξης τουρκικής ΑΟΖ σχολίασε η Άγκυρα δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να προβεί σε ενέργειες για την ελληνική ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε από τη Σμύρνη ότι «έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».
Στο ίδιο κλίμα, δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».


http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/268123/apeilei-i-toyrkia-gia-to-thema-tis-ellinikis-aoz#ixzz2HIILtwT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου