Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, Ο ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΜΠΙΖΑΝΟΜΑΧΟΣ

Πλησιάζει ένας αιώνας, από τότε, που τα Γιάννενα πανηγύρισαν την απελευθέρωσή τους, από τον Τουρκικό ζυγό! Τετρακόσια χρόνια ήταν πάρα πολλά! Η Λευτεριά έπρεπε να ‘ρθεί! Ο Τουρκικός ζυγός, έπρεπε να σπάσει, να χτυπήσουν οι καμπάνες της Απελευθέρωσης, να υψωθούν οι Ελληνικές Σημαίες, οι οποίες, αιώνες «περίμεναν» καλοδιπλωμένες, στα μπαούλα, στις κασέλες των Γιαννιωτών!
Η μάχη και η ΝΙΚΗ στο ΜΠΙΖΑΝΙ, θα τις ξεδιπλώσει, θα τις υψώσει στα μπαλκόνια, στα παράθυρα των σπιτιών, στις Εκκλησιές!
Ο πόλεμος κατά του εχθρού, άρχισε. Οι Έλληνες πολεμούν, θυσιάζονται …! Το πιο ωραίο ιδανικό, η αγάπη για την Πατρίδα, τους δίνει δύναμη, αποφασιστικότητα! Ο «θυμός» για τους αιώνες σκλαβιάς, θα τους κάνει ήρωες! Στο ΜΠΙΖΑΝΙ, θα νικήσουν!

Ξενητεμένοι Έλληνες, Ηπειρώτες, Γιαννιώτες, αποφασίζουν να «δρασκελίσουν» απέραντες θάλασσες και να βρεθούν από την Αμερική, πίσω στην Πατρίδα, στο ΜΠΙΖΑΝΙ. Ήρθαν να πολεμήσουν, να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη Πατρώα Γη!
Τίποτε δεν εμπόδισε, τις ελληνικές καρδιές, να εγκαταλείψουν την «Γη της επαγγελίας» και να βρεθούν στο Μπιζάνι, να πολεμήσουν, ίσως και να σκοτωθούν ή να τραυματισθούν. Ένας από τους Εθελοντές «Μπιζανομάχους», οι οποίοι άφησαν πίσω την Αμερική, ήταν και ο Ιωαννίτης, Ευάγγελος Μουστάκας.

Πολεμά στο ΜΠΙΖΑΝΙ, τραυματίζεται, του ακρωτηριάζουν το αριστερό χέρι. Μετά τη νίκη, τα παράσημα, κοσμούν το μέρος της καρδιάς του. Ο πλέον άξιος, όμως, τίτλος, από την πατρίδα, είναι αυτός, του τίτλου τιμής, του Μπιζανομάχου, εθελοντή, Ιωαννίτη, εξ Αμερικής, ερχόμενος. Μαζί με άλλους συνέλληνες, πολέμησε, έγινε ήρωας. Αρκετοί, οι Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι θυσίασαν την «ευμάρεια», για την Λευτεριά των Ιωαννίνων.

21η Φεβρουαρίου 1913!!!
Τα Γιάννενα είναι «Λεύτερα», γιορτάζουν! Όλοι φωνάζουν, «ΝΙΚΗΣΑΜΕ»! Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, ηχούν! Στην Μητρόπολη της πόλης, δοξολογούν, για την ηρωική είσοδο των ελευθερωτών, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Κάποιοι όμως θα λείπουν! Όλοι εκείνοι που έχασαν την ζωή τους, στα χαρακώματα, ή είναι τραυματισμένοι ή ακρωτηριασμένοι και νοσηλεύονται. Αυτοί όμως, θα είναι πάντα, παρόντες! Σε κάθε εκδήλωση, για την ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ. Αληθινά, υπάρχουν σήμερα, ανάμεσά μας, Έλληνες, να θυσιαστούν, για την πατρίδα; Η «χιλιόχρονη» ιστορία μας, απαντά:
«ΝΑΙ»! Η Ελλάδα μας, αξίζει, κάθε θυσία μας!


Βούλα Τσάρα Ζιωγάνα
Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
http://ellas2.wordpress.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου