Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ Ν. ΚΡΗΤΗ ΤΟ NORDIC EXPLORER


Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκεται από το πρωί το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeo-Services (PGS), το οποίο θα πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Μετά τον ανεφοδιασμό του, το πλοίο θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το Β. Ιόνιο, όπου θα ξεκινήσει γεωφυσικές έρευνες. Οι έρευνες αυτές θα καλύψουν μια συνολική έκταση περίπου 225.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδεται στις έρευνες του "Nordic Explorer" είναι ότι το πλοίο επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Oι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν. Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη νορβηγική εταιρεία PGS η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Και για να λέγονται και τα θετικά, πρέπει να αναγνωριστεί ο καίριος ρόλος που έπαιξε o τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι
«η έναρξη των σεισμικών ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και προσθέτει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δείχνει και στον πιο δύσπιστο, ότι ως κοινωνία και οικονομία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αδράνειας και της κατάθλιψης για να συναντηθούμε με την Ελλάδα της ελπίδας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.


Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr, e-typos.gr

http://www.enkripto.com/2012/11/nordic-explorer.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου