Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ HP-COSCO-TRAINOSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Συμφωνία HP-COSCO-TΡΑΙΝΟΣΕ για τη διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά
Tη συνεργασία της Hewlett-Packard με την COSCO και την ΤραινΟΣΕ που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Hewlett Packard (HP) με επικεφαλής τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΗΡ Tony Prophet και της COSCO με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του PCT Captain Fu Cheng Qiu Fu. Η συμφωνία προβλέπει τη διακίνηση των προϊόντων της Hewlett - Packard, μέσω της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά και τη μεταφορά τους από τα ελληνικά εμπορικά τραίνα στην Ευρώπη Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα είναι πολύ θετικές, καθώς ανοίγει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες και μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά.


Η πατρίδα μας μπορεί να τα καταφέρει, δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «σημαντική» όπως την χαρακτήρισε συμφωνία λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει την Ελλάδα χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, ενώ η ίδια η συμφωνία «αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Η συμφωνία
Η HP έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με το terminal της COSCO στον Πειραιά (PCT) για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής της αλυσίδας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του χρόνου. Οι επιπτώσεις από αυτή την συνεργασία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία καθιερώνεται ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω της οποίας θα διακινούνται φορτία από και προς την Άπω Ανατολή.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε καταρχήν η εγκατάσταση του κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP για την Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στον Πειραιά.
Από τον Πειραιά, τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η συμφωνία συμπίπτει με την ολοκλήρωση της γραμμής του Ικονίου που συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με τα διευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα και θα επιτρέψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δημιουργήσει ολοκληρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της HP ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν δραστηριότητες στην Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Οι αναμενόμενοι πρόσοδοι
Η επιλογή του Πειραιά από την COSCO και την ΗΡ ως κεντρικού λιμανιού διανομής των προϊόντων της εταιρείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα έχει πολύπλευρες θετικές επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα του λιμανιού, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των οδικών μεταφορών και της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.
Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρείες παρομοίου σκοπού που διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχουν τις παραγωγικές μονάδες τους στην Κίνα και την Άπω Ανατολή.

Ακόμη, εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επιφέρει αύξηση του τοπικού φορτίου ως και 50% για το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.



http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1832774&nt=103


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου