Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«ΦΛΟΓΑ ΚΑΙ ΦΩΣ ΟΛΟΓΥΡΑ ΣΟΥ»

του Γιάννη Κουριαννίδη
μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Μετώπου



Ο εθνικός κυβερνήτης και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831).
Γράφοντας για τον μεγάλο Ρώσο ποιητή Αλεξάντερ Πούσκιν στο δημοσίευμά μου της προηγούμενης εβδομάδας, ήρθε στην μνήμη μου μία επιστολή σχετική με αυτόν, που γράφηκε στα 1817, από τον μετέπειτα πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος και τότε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Την έγραψε λίγο μετά την δημοσίευση του ποιήματος του Πούσκιν «Ωδή στην Ελευθερία», που προκάλεσε την μήνι του τσάρου Αλεξάνδρου Α’, ο οποίος αποφάσισε να εξορίσει τον Πούσκιν στην Σιβηρία. Το ενδιαφέρον του Καποδίστρια, για τον 18χρονο τότε ποιητή, υπήρξε άμεσο και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό. Διαβλέποντας το πρόωρο τέλος της πνευματικής και - ίσως και - της βιολογικής ζωής του ποιητή, κατάφερε να μεταπείσει τον τσάρο και να λάβει την έγκρισή του για την τοποθέτηση του Πούσκιν στο πλευρό του στρατηγού Ιντζόφ στην Βεσσαραβία.
Το περιεχόμενο της επιστολής είναι συγκλονιστικό και αξίζει να απομονώσει κανείς μερικές σειρές της: «Ο νεαρός Πούσκιν σαν σπουδαστής προόδευσε ραγδαία. Απολάμβανε ευρύτατο θαυμασμό αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν η πλήρης απουσία εκείνων των εσώτερων αισθημάτων που αποτελούν τις βάσεις ενός κώδικα ηθικών αρχών, εκείνων των αισθημάτων που μας χαρίζει η εμπειρία της εκπαίδευσης. Η μοίρα του θα εξαρτηθεί από την επίδραση που θα έχει πάνω του η δική σας παραινετική προσπάθεια. Έχετε λοιπόν την καλοσύνη να του παρέχετε άφθονες συμβουλές. Διαφωτίστε τον, άπειρος καθώς είναι, λέγοντάς του ότι όσο εξαιρετικό κι αν είναι ένα μυαλό, αν δεν συνοδεύεται και από ανάλογα αισθήματα της καρδιάς, τότε είναι σχεδόν καταστροφικό. Πείτε του πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι άνθρωποι προικισμένοι με μεγαλοφυΐα, που δεν αναζήτησαν ωστόσο την προστασία της θρησκείας και της ηθικής ενάντια στον κίνδυνο της υπερβολής, κατάφεραν μόνο να προκαλέσουν δυστυχία και στον εαυτό τους και στους συνανθρώπους τους».
Τα λόγια αυτά καταδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής και της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια, που, αν και επιφορτισμένος με το τεράστιο έργο και τα υπεύθυνα καθήκοντά του ως υπουργός Εξωτερικών της υπερδυνάμεως Ρωσικής Αυτοκρατορίας, εύρισκε τον χρόνο να ασχοληθεί με έναν 18χρονο ποιητή, στον οποίο διέβλεψε το ταλέντο και την ένδοξη λογοτεχνική πορεία του, που θα προσέθετε πολλά στο πνευματικό διεθνές κύρος της Ρωσίας. Καταδεικνύει επίσης την βούληση ενός κράτους να διαφυλάξει τον πλούτο των πολιτών του, αναδεικνύοντας τις αρετές τους και καταστώντας τους ωφέλιμους για το έθνος και την κοινωνία. Ειδικότερα τα λόγια του εθνικού μας κυβερνήτη για τους προικισμένους ανθρώπους, που χωρίς την δύναμη της ηθικής καταλήγουν να βλάπτουν τον εαυτό τους και το σύνολο, πρέπει να επισημανθούν ιδιαίτερα.
Από αυτά πάσχει σήμερα ο Ελληνισμός, τουλάχιστον ο εντός των συνόρων. Κυρίως δηλαδή από την αδιαφορία των υποτιθέμενων ηγετών του να αξιοποιήσουν τις εγγενείς δυνάμεις των Ελλήνων, αλλά και την αγνωμοσύνη (προϊόν τόσο της έλλειψης παιδείας όσο και του δικαιολογημένου θυμού) των νεωτέρων γενεών. Η σημερινή Ελλάδα διώχνει τους «ενοχλητικούς» Έλληνες από το έδαφός της και εισάγει φθηνούς μετανάστες από Ασία και Αφρική. Κι ενώ ετοιμάζεται ο στρατός του συστήματος, οι μισθοφόροι της ξεπουλημένης και ηθικά απαξιωμένης πατρίδας μας, το ποιοτικότερο κομμάτι των παιδιών της θα προσφέρει τους πολιτισμικούς και αναπτυξιακούς καρπούς του προς όφελος άλλων χωρών.
Το ‘χουμε ξαναδεί το έργο. Δυστυχώς γι’ αυτούς που το σχεδίασαν, έχει πάντοτε το ίδιο τέλος. Ο αναγεννημένος Ελληνισμός πάντα θριαμβεύει! Ο νέος Καποδίστριας είναι κάπου εκεί έξω, έτοιμος να διαφυλάξει την τιμή του έθνους και να αναδείξει τις αρετές του, πιστός στο κάλεσμα του ευεργετηθέντος φιλέλληνα Ρώσου ποιητή:
«Εμπρός Ελλάδα, σήκω, εμπρός
Δεν τρέφεις άδικα ελπίδες
και τα πανάρχαια βουνά
Όλυμπος, Πίνδος, οι Θερμοπύλες
σειούνε κι εκείνα τις ασπίδες
Χώρα ηρώων και θεών
σπάσε τα βάρβαρα δεσμά σου
με τα τραγούδια των ποιητών
Τυρταίου, Βύρωνα και Ρήγα
Φλόγα και φως ολόγυρά σου».

http://www.metopo.gr/article.php?id=5642

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου