Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ : ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η ανάπτυξη της Καβάλας ήταν- και ως ένα βαθμό παραμένει ακόμα- απόλυτα συνυφασμένη με τη θάλασσα. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου «αγκαλιάζει» την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέροντας όχι μόνο ευημερία αλλά και πανέμορφες εικόνες, που έχουν αποτυπωθεί φωτογραφικά χρόνια τώρα και παρουσιάζουν μία κοινωνία που εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε δίπλα στη θάλασσα.
Αυτή η θάλασσα έφερε τον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. τους Θάσιους στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), που χάρη στα κοιτάσματα χρυσού και αργύρου γρήγορα εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε. Αυτή η θάλασσα έφερε τον Απόστολο Παύλο στο λιμάνι της Νεάπολης πατώντας για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού εδάφους ιδρύοντας στη φημισμένη πόλη των Φιλίππων την πρώτη ελληνική χριστιανική εκκλησία και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, τη Λυδία. Από τη θάλασσα ήρθε η πολυπόθητη ελευθερία το 1913, με το Πολεμικό Ναυτικό και τον πλωτάρχη Κριεζή. Αυτή η θάλασσα έφερε από τα παράλια της Σμύρνης τους πρόσφυγες αλλάζοντας για πάντα την εικόνα της πόλης. Αυτή η θάλασσα μετέφερε για χρόνια τα φημισμένα καπνά της Καβάλας σε Ευρώπη και Αμερική κάνοντας γνωστή την πόλη παγκοσμίως.
Τη δύναμη και τα οφέλη της θάλασσας στο τομέα του εμπορίου θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι μεταγενέστερες γενιές τοπικών αρχών όταν επέμεναν και πέτυχαν τελικά την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου εμπορικού λιμανιού, του «Φίλιππος Β’», στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.
Την τουριστική δυναμική της θάλασσας θέλουν να αξιοποιήσουν μέχρι σήμερα οι ντόπιοι βελτιώνοντας τις υποδομές του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος», ενισχύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον τουρισμό κρουαζιέρας και υποδεχόμενοι κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν την εικόνα της πόλης μέσα από τη θάλασσα καθώς το πλοίο ελλιμενίζεται.
Όταν λοιπόν η θάλασσα έχει σημαδέψει τόσο καθοριστικά τη διαδρομή μιας κοινωνίας και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στο διάβα της ιστορίας, είναι πηγαία η χαρά των εμπλεκόμενων φορέων όταν καταφέρνουν να βρουν στέγη- έστω και προσωρινή- για μία από τις πιο αξιόλογες ναυτικές συλλογές. Οι ιδρυτές, λοιπόν, του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας είχαν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν κατάφεραν να πείσουν τη Δημοτική Αρχή να τους διαθέσει τον ισόγειο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης, στην πλατεία Καπνεργάτη, προκειμένου να στεγάσουν εκεί τη συλλογή έως ότου το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας αποκτήσει μόνιμη στέγη στο κτήριο που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας στις παλιές αποθήκες του παραδοσιακού ναυπηγείου πίσω από τις Καμάρες (μεσαιωνικό υδραγωγείο).
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστο Τζανάκο, παρουσία πλήθος κόσμου και στάθηκαν η αφορμή για μια αναδρομή στην πλούσια ναυτική παράδοση της Καβάλας.
Η Καβάλα θεωρείται η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της βόρειας Ελλάδας. Τα ίχνη της χάνονται στα βάθη της προϊστορίας, καθώς οι επίσημες καταγραφές της αρχαίας Νεάπολης φθάνουν στον 7 αιώνα π.χ. ενώ η σημερινή πόλη της Καβάλας περιλαμβάνει στον ιστό της εκτός από τη χερσόνησο της Νεάπολης και την αρχαία Θρακική Αντισάρα, μία πόλη πολύ αρχαιότερη, της οποίας η χρονολογία ίδρυσης δεν είναι απολύτως γνωστή.

 [Β. Λωλίδης, ΑΜΠΕ]
http://ellas2.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου