Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ... Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΝΤΙΝΑΣ ΑΠΟΣΠΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΨΥΧΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...!!!

Το σώμα του Παύλου Μελά, μετά την σύγκρουση στον Πολυπόταμο με κακή κατάληξη και μετά από μια βραδιά υπό βροχή στην ύπαιθρο σε περιοχή του όρους Βέρνο, κατευθύνθηκε στο χωριό Στάτιστα προκειμένου να διανυκτερεύσει, καθ' υπόδειξη του Στατιστινού και πράκτορα Β. Ντίνα, και να κατευθυνθεί την επόμενη μέρα στο Αντάρτικο, όπου θα συναντούσε το σώμα του Θύμιου Καούδη. Ο Β. Ντίνας ήταν παλαιός συναγωνιστής του Βούλγαρου και κομιτατζή Μήτρου Βλάχου, αλλά διαφώνησε αργότερα για να ενταχθεί στο πλευρό των μακεδονομάχων.

Οι μακεδονομάχοι, με την συνδρομή του, διαμοιράστηκαν σε κάποια σπίτια της περιοχής, ενώ ο Παύλος Μελάς μαζί με άλλους συναγωνιστές του, τον Β. Ντίνα, Νικόλαο Πύρζα, Γιώργο Στρατηνάκη και Πέτρο Χατζητάση, διέμεναν στην οικία του ιερέα και δασκάλου Χατζή Ιωάννη Καντζάκη. Το απόγευμα της επόμενης μέρας, κατέφτασε οθωμανικό απόσπασμα από το τμήμα οθωμανικής χωροφυλακής από το κοντινό Μακροχώρι, έπειτα από πληροφορίες που είχαν οι οθωμανικές αρχές ότι υπήρχε αντάρτικη ομάδα στο χωριό.


Το τουρκικό απόσπασμα άρχισε να περιφέρεται στους μαχαλάδες και να ελέγχει τα σπίτια του χωριού. Ο πυροβολισμός όμως του Γεωργίου Βολάνη κατά ενός Οθωμανού στρατιώτη, πρόδωσε την θέση της οικίας που βρίσκονταν η ομάδα του Βολάνη και κινητοποίησε το οθωμανικό απόσπασμα. Η πολιορκία και η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε το βράδυ.


Η ομάδα του Παύλου Μελά, παρατηρώντας τα τεκταινόμενα από το απέναντι οίκημα, προσπάθησε με την κάλυψη του σκότους της νύχτας να βγει από το κτήριο και να μετακινηθεί ώστε να βοηθήσει τους αμυνόμενους. Σύμφωνα με την λαϊκή δοξασία, οι άσπρες κάλτσες που φορούσε ο Παύλος Μελάς τον έκαναν αντιληπτό και μια σφαίρα από Οθωμανό χωροφύλακα τον βρήκε στην κοιλιακή χώρα.


Μετά από αρκετή ώρα, ο Παύλος Μελάς χάνει την ζωή του, οι σύντροφοί του αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το άψυχο σώμα του και απομακρυνθούν από την περιοχή. Κατευθύνονται στο Ανταρτικό, όπου ενημερώνουν το σώμα του Θύμιου Καούδη για την τροπή των γεγονότων και ενημερώνεται το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου.


Η είδηση του θανάτου του δημοσιεύεται μετά από λίγες μέρες στον Αθηναϊκό Τύπο, απ' όπου πληροφορούνται οι Οθωμανικές Αρχές την ύπαρξη του άψυχου σώματος ενός Έλληνα αξιωματικού και το αναζητούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στις Μεγάλες Δυνάμεις για την στήριξη αντάρτικων σωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.


Ο Β. Ντίνας εισέρχεται ξανά στον οικισμό, βρίσκει το σκήνωμα του Παύλου Μελά, προσπαθεί να το ενταφιάσει αλλά δεν τα καταφέρνει και αφαιρεί το κεφάλι του προκειμένου να μην αναγνωριστεί από τις οθωμανικές αρχές που το αναζητούν. Λίγες μέρες αργότερα, το κεφάλι του Παύλου Μελά ενταφιάζεται με κηδεία στο εσωτερικό εκκλησίας στο Πισοδέρι, ενώ το σώμα του ενταφιάζεται αρχικά κοντά στον οικισμό και έπειτα μετά από ενέργειες του μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, στον προαύλιο χώρο του ναού των Παμμέγιστων Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου σήμερα βρίσκεται ο τάφος του Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας.


http://www.stoxos.gr/2012/10/blog-post_6337.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου