Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ : ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ!


Ο αυστριακής καταγωγής, ιστορικός και καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, μίλησε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας θέση ευνοϊκή για τα συμφέροντα της χώρας μας και κάνοντας ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και προτάσεις για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του για τον τρόπο διεκδίκησης που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, θεωρώντας εντελώς ουτοπικό το να δεχθεί η γερμανική πλευρά να πληρώσει πολεμικές επανορθώσεις, καθότι αυτό θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο και διεκδικήσεις εκ μέρους κι άλλων χωρών. Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο λεγόμενο «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο», το οποίο μάλιστα είχε αναγνωριστεί τόσο από τους Ναζί στην Ελλάδα όσο και από τον ίδιο τον Χίτλερ, ως δάνειο που θα επέστρεφε στην Ελλάδα, απλά χωρίς τόκους. Τέτοια δάνεια δεν είχαν επιβληθεί αλλού, γι’ αυτό και δεν υπάρχει προηγούμενο.

Κατά την εκτίμησή του και δεδομένου ότι οι πρώτες δόσεις επιστράφηκαν, το «υπόλοιπο χρέος» υπολογίζεται σε 476 εκατομμύρια χιτλερικά μάρκα ως «χρέη του Γ’ Ράιχ προς την Ελλάδα», δηλαδή σε σημερινές τιμές περίπου 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους, που αν συνυπολογιστούν, το ποσό γίνεται τεράστιο.
Ο Φλάισερ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις μη σλαβικές χώρες που κατείχε η ναζιστική Γερμανία και είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημίες. Πέραν των 60.000 Ελλήνων Εβραίων που δολοφονήθηκαν, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εκτελέστηκαν, τουλάχιστον 100.000 πέθαναν από πείνα, ένας στους τρεις Έλληνες υπέφερε από επιδημίες μετά τη γερμανική αποχώρηση από τη χώρα, καταστράφηκαν 100.000 κατοικίες προκαλώντας κύμα αστέγων, ενώ οι υποδομές της χώρας και το σύνολο της οικονομίας της καταστράφηκε.
Κυριολεκτικά συγκλονιστική ήταν όμως η ατάκα σε ερώτηση της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» που του πήρε συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2010. Τότε είχε πει, «με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου επαναλαμβάνει χαρακτηρισμούς τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει ο Γερμανός που διέταξε την σφαγή των Καλαβρύτων. Στα έγγραφά του μιλούσε για τον ‘βρωμολαό’ των ‘απατεώνων’ των ‘διεφθαρμένων’ και των ‘τεμπέληδων’»…

http://www.defence-point.gr/news/?p=58483

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου