Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ





24.07.1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνος Γκιζίκη, τον οποίον διατηρεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Του Μάνου Χατζηδάκη

Φυσικά και ο πρώην Βασιλεύς διέπραξε ακόμη ένα από το πλήθος των σφαλμάτων του. Έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα την επομένη της ορκωμοσίας Καραμανλή αιφνιδιαστικώς.
Εν πάση περιπτώσει, ο Καραμανλής έδειξε πως είχε σκοπό να φροντίσει για τας απαραδέκτους εκκρεμότητας περί του θεσμού, εξ αρχής: Με την Συντακτική πράξη της 1ης Αυγούστου 1974, επανέφερε εν ισχύ το Σύνταγμα του 1952. Ανέστειλε όμως τις διατάξεις της μορφής του πολιτεύματος! Ενώ δηλαδή, αφού επανήλθε το Σύνταγμα του 1952 σε ισχύ, θα έπρεπε αυτοδικαίως να επανέλθει και το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας, η Συντακτική Πράξη επέβαλε, όπου ανεφέρετο Βασιλεύς, να τοποθετηθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα διπλό συνταγματικό πραξικόπημα:

  • Πρώτον, διότι - επαναστατικώ δικαίω - και χωρίς καμιά διαδικασία αναθεωρήσεως, κατήργησε το Σύνταγμα του 1968/73, το οποίο - έστω και κολοβωμένο από το καθεστώς Ιωαννίδη - αποτελούσε το νόμιμο Σύνταγμα της Ελλάδας, επιδοκιμασμένο από το λαό με δύο δημοψηφίσματα και επικυρωμένο από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας!
  • Δεύτερον, διότι εφ’ όσον - έστω και εντελώς παρατύπως - επανέφερε το Σύνταγμα του 1952, δεν είχε το δικαίωμα να παραλείψει τις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος εκείνου, που αφορούν την μορφή του πολιτεύματος. Δεν μπορείς να θέτεις σε ισχύ ένα Σύνταγμα επιλεκτικά. Ή το θέτεις ή δεν το θέτεις! Επρόκειτο για πράξη αυθαιρεσίας και πρωτοφανούς πολιτικού αμοραλισμού.
Την χαριστική βολή στον Κωνσταντίνο την έδωσε με το Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974. Επρόκειτο για ενέργεια πολιτικής σκοπιμότητας και εντελώς περιττή νομικώς. Διότι είχε προηγηθεί το Δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973, το οποίο είχε ήδη καταργήσει τον θεσμό της Βασιλείας. Ήθελε όμως να φανεί ότι αυτός και όχι ο Παπαδόπουλος, ήταν ο ιδρυτής του νέου πολιτεύματος. Και να καλύψει την εντελώς παράνομη κατάργηση του Συντάγματος 1968/73! Έτσι ξεμπέρδεψε με τον Βασιλέα. Ο δρόμος για τον θώκο της Προεδρίας ήταν πλέον γι’ αυτόν ανοικτός. Απέμενε η εξόντωσις του Παπαδόπουλου...
Κατά μαρτυρία του Γ. Κάρτερ, λίγες ημέρες μετά την επάνοδο Καραμανλή, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος συνεκάλεσε μια σύσκεψη στενών συνεργατών του, πρώην υπουργών. Ο ίδιος αναφέρει: «Η συγκέντρωση θα πραγματοποιείτο στην Καλλιθέα, στην οικία του πρώην υφυπουργού Διομήδους Αγγελόπουλου. Στην συγκέντρωση παρέστησαν περίπου 12 πρώην υπουργοί και υφυπουργοί των Κυβερνήσεων Παπαδόπουλου. Όλοι με περγαμηνές αποτελεσματικής δράσεως. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο αδελφός του Προέδρου, Κώστας, ο οποίος εδήλωσε ότι ομιλεί «κατ’ εντολήν και εξ ονόματός του». Ολιγόλογος εξ’ ιδιοσυγκρασίας, αρκέσθηκε να μεταφέρει την απόφαση του Προέδρου να πολιτευθεί «ηγούμενος κόμματος αντιπολιτεύσεως του Καραμανλή!» («Τα καύσιμα ετελείωσαν», σελ. 153-154).
Πολλοί συμφώνησαν, πιστεύοντας ότι ένα Παπαδοπουλικό κόμμα θα καθιέρωνε ως πολιτικό ηγέτη τον Γ. Παπαδόπουλο, θα εξέφραζε τις αρχές της Επαναστάσεως θα διασφάλιζε το έργο της και θα αποκτούσε τον σεβασμό του επανακάμψαντος παλαιοκομματισμού, εκφράζοντας τις νέες δυνάμεις. Άλλοι πίστευαν ότι ο Γ. Παπαδόπουλος έπρεπε να παραμείνει ως«εθνικόν κεφάλαιον εν εφεδρεία», να αφήσει τον Καραμανλή να φθαρεί και να κατέλθει στις μεθεπόμενες εκλογές. Η πληροφορία ότι ο Γ. Παπαδόπουλος μπορεί να κατήρχετο στον πολιτικό στίβο κατά τις επερχόμενες εκλογές, διέρρευσε και μετεδόθη από το πρακτορείο Reuters στις 23 Σεπτεμβρίου 1974.
Την επόμενη μέρα, 24 Σεπτεμβρίου 1974, με εντολή του Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Σόλων Γκίκας ανέθεσε στον τότε Επιθεωρητή Χωροφυλακής, υποστράτηγο Ν. Πορρικό, να επισκεφθεί τον Παπαδόπουλο στην οικία του στο Λαγονήσι με μήνυμα-τελεσίγραφο της Κυβερνήσεως. Πράγματι, ο Πορρικός επεσκέφθη τον Παπαδόπουλο και του είπε: «κ. Πρόεδρε, σας επισκέπτομαι κατ’ εντολήν της Κυβερνήσεως. Επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να μην προβείτε σε οιανδήποτε δήλωση και βεβαίως να εγκαταλείψετε κάθε σκέψη καθόδου στις εκλογές. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθεί και είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα εναντίον σας, μέχρι φυλακίσεως».
Η απάντηση του Παπαδόπουλου στον εκβιασμό ήταν υπερήφανη και σταθερή: «Πείτε του κ. Καραμανλή ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνω μόνος μου!»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου