Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 - ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΕΜΦΥΛΙΟΣ,Β'ΠΠ



Απαντήσεις σε ερωτήματα που ταλανίζουν εδώ και περισσότερα από 55 χρόνια την Ελλάδα βρίσκουν απαντήσεις στο νέο τεύχος του περιοδικού «Στρατοί & Τακτικές». Πρόκειται για απαντήσεις που αφορούν σε ένα ζήτημα που έχει πληγώσει τον Ελληνισμό, παρότι κοντεύουν να συμπληρωθούν τέσσερις δεκαετίες. Είναι η εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ στην Κύπρο και η παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της κυπριακής γης.
Η αποστασιοποιημένη και ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, αλλά και η εξέταση ευρύτερων ζητημάτων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρέασαν τις εξελίξεις που οδήγησαν στην βάρβαρη κατοχή από τον ΑΤΤΙΛΑ και τα εγκλήματα πολέμου που η σκόπιμα επιλεκτική μνήμη της Δύσης εθισμένη στο να χαϊδεύει την Τουρκία επί δεκαετίες αντιμετωπίζει ως σχεδόν ανύπαρκτα… Ας δούμε λοιπόν:
>Υπό ποιες συνθήκες πέθανε ο στρατάρχης Παπάγος και κατά πόσο ο θάνατός του επηρέασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό; Τι ήταν το διαβόητο Μνημόνιο Πιπινέλη;
>Πως και γιατί απέτυχε η κρίσιμη ελληνική αντεπίθεση κατά του τουρκικού προγεφυρώματος της Κερύνειας, που εκδηλώθηκε με στυλοβάτη το 286 Μ/Κ ΤΠ; Μπορούσαμε να ρίξουμε τους Τούρκους στη θάλασσα, το πρώτο κρίσιμο βράδυ της εισβολής;
>Η μάχη της Μανσουράς υπήρξε η πρώτη πολεμική σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο. Η σύγκρουση αυτή ξαναζωντανεύει μέσα από την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ενός βετεράνου που έλαβε μέρος σε αυτή.
Το περιοδικό «ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ» όμως δεν περιλαμβάνει μόνο το εκτεταμένο και πολυδιάστατο αφιέρωμα στην κυπριακή τραγωδία που θα σας απορροφήσει. Έχει και άλλα θέματα, ιδωμένα από μια καινοτόμο θεώρηση, υπό ένα πρίσμα που ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα.
>Η γερμανική εκστρατεία στη Νορβηγία υπήρξε ίσως το απόλυτο παράδειγμα εφαρμογής της αρχής της διακλαδικότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πρώτη φορά αναλύεται εξαντλητικά το πώς οι Γερμανοί τα κατάφεραν, παρά την ναυτική υπεροχή των αντιπάλων τους. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα το οποίο φέρει την υπογραφή ενός κορυφαίου ιστορικού, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία ερευνώντας επί μακρόν τα αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας.
>Επί 76 συναπτά έτη επιχειρείται να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις και σε ένα ακόμη ερώτημα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της επιστημονικής ιστορικής έρευνας: Πως έφτασε η Ισπανία στο κατώφλι του εμφυλίου πολέμου το 1936; Γιατί τελικά δεν απεφεύχθη ο Ισπανικός Εμφύλιος;
>Και τέλος, για τους πολλούς φίλους της Ιστορίας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας: Τα πρώτα τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας φτάνουν στην Ελλάδα. Η ένταξή τους στον αεροπορικό στόλο, τα προβλήματα και η συγκινητική αυτοθυσία των Ελλήνων Ικάρων.
  
• 1949, Η προπαρασκευή του “Πυρσού” – Ο σχεδιασμός της καταλυτικής μάχης του ΕμφυλίουΗ σχεδίαση της επιχείρησης ή, πιο σωστά, των επιχειρήσεων με την κωδική ονομασία «Πυρσός» ξεκίνησε στις 19 Μαΐου του 1949, όταν ο Παπάγος συγκρότησε το Στρατηγείο Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας (ΣΗΔΜ) με σκοπό ακριβώς τη μελέτη και την προπαρασκευή της συγκεκριμένης επιχείρησης. Στο ΣΗΔΜ υπήχθησαν το Β΄ ΣΣ και η VIII Μεραρχία Πεζικού. Αποστολή του δε ήταν η εξασφάλιση των επί των ορέων Γράμμου και Βίτσι θέσεων του ΕΣ και, ει δυνατόν, η βελτίωσή τους, η εκκαθάριση των μετόπισθεν της ζώνης του με την εκτέλεση επιθετικών ενεργειών και η σύντονη εκπαίδευση των μονάδων, ειδικά των εφεδρειών, σε αγώνες κατά οργανωμένης τοποθεσίας με τη συνεργασία αρμάτων, Πυροβολικού και Αεροπορίας.

• 1956, Η δολοφονία (;) Παπάγου και το ξεπούλημα της Κύπρου
Η εξουδετέρωση του στρατάρχη και το 1ο Μνημόνιο της ντροπής

Στις 4 Οκτωβρίου του 1955 ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος απεβίωσε. Ο θάνατός του συνέπεσε, όχι τυχαία, με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ για την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα πατρίδα και άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των «ρεαλιστών» στο τιμόνι της χώρας, οι οποίοι δεν δίστασαν να ξεπουλήσουν τον κυπριακό αγώνα, υπακούοντας στις εντολές ξένων κέντρων εξουσίας, με αντάλλαγμα τον πρωθυπουργικό θώκο.

• 1964, Μάχη Μανσούρας – Ο υποστράτηγος ε.α Δ. Κουτράκος θυμάται…
Η μάχη της Μανσούρας και γενικότερα οι μάχες στην περιοχή της Τηλλυρίας το καλοκαίρι του 1964 αποτέλε- σαν την ξεκάθαρη απόδειξη των σχεδίων της Τουρκίας για την Κύπρο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τότε έπεσαν οι μάσκες και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τραγωδία που ακολούθησε, μια δεκαετία αργότερα, με τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974. Παρά το γεγονός ότι για τη διχοτόμηση της Κύπρου έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, εντούτοις υπάρχουν πάντα άγνωστες πτυχές που δίδουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τη στείρα καταγραφή και απόδοση των γεγονότων. Φυσικά τα άγνωστα περιστατικά και η διαφοροποιημένη οπτική θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσα από τα μάτια εκείνων που τα έζησαν από πρώτο χέρι. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον υποστράτηγο ε.α Kουτράκο Δημήτριο, ο οποίος κυριολεκτικά όχι μόνο μας μετέφερε το κλίμα της εποχής αλλά μας ταξίδεψε στην ταραγμένη περίοδο του 1964. Πριν όμως μεταφέρουμε τα όσα μας είπε ο βετεράνος μαχητής της Κύπρου, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

• 1974, Το 286 Μ/Κ Τάγμα Πεζικού στην Κερύνεια – Μια πτυχή της χαμένης μάχης του Ελληνισμού
Η μάχη της Κύπρου το 1974 κρίθηκε στο διήμερο 20-22 Ιουλίου, όταν οι ελληνικές δυνάμεις απέτυχαν να εξαλείψουν το τουρκικό προγεφύρωμα στο Πεντεμίλι της Κερύνειας. Η αποτυχία αυτή ήταν συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά βασικά είχε να κάνει με την ανεπάρκεια των διατιθέμενων για το σκοπό μέσων. Βασικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή υπήρξε το 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, του μόνου του είδους που η Εθνική Φρουρά διέθετε. Το τάγμα αυτό, αν και σχεδόν εξαρθρώθηκε από την Τουρκική Αεροπορία κατά τη μετάβασή του προς την Κερύνεια, εντούτοις, έστω και με ελάχιστους άνδρες, πολέμησε και σχεδόν κατάφερε να ρίξει τους Τούρκους στη θάλασσα.

• 1940, Η Γερμανική Εκστρατεία στη Νορβηγία – Ευφυής στρατηγική και εφαρμοσμένη διακλαδικότητα στη Βόρεια Θάλασσα
Η γερμανική εκστρατεία στη Νορβηγία υπήρξε επιχείρηση περιπετειώδης σε ακραίο βαθμό και αντίθετη προς όλες τις αρχές της Θεωρίας του Ναυτικού Πολέμου, από τη στιγμή που εκτελέστηκε κάτω από τα δόντια της αγγλικής Κυριαρχίας των Θαλασσών.
Μέγας Ναύαρχος Έριχ Γιόχαν Άλμπερτ Ρίντερ (1876-1960)

• 1936-1939, Αιτίες και αφορμές του Ισπανικού Εμφυλίου – Πώς φτάσαμε στην πρόγευση του Β’ ΠΠ
Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολεμικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς ιστορικούς αποτέλεσε προπομπό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Άλλοι ιστορικοί, αναλόγως του πολιτικού πρίσματος υπό το οποίο τον θέτουν, τον χαρακτηρίζουν ως θρίαμβο του φασισμού, που άνοιξε τις πύλες του Αρμαγεδώνα στην Ευρώπη, ενώ άλλοι τον ορίζουν ως σταυροφορία. Η αλήθεια είναι ότι ο Ισπανικός Εμφύλιος ήταν όλα τα παραπάνω μαζί, αλλά παράλληλα αποτελεί και τη διάψευση όλων των ελπίδων των απανταχού οπαδών του Στάλιν, όταν τελικά κατόρθωσαν να δουν το φως.

• 1952, Thunderjet – 60 χρόνια μαχητικών αεριωθούμενων για την ΠΑ (μέρος Β’)
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στo Thunderjet και τη θητεία του στην ΕΒΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ένταξή του σε υπηρεσία, παραθέσαμε όσα στοιχεία συγκεντρώσαμε σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ αποφάσισαν τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πώς ήρθαν στη χώρα μας τα πρώτα αεριωθούμενα, το ποια ήταν η διαδικασία εκπαίδευσης τεχνικών και ιπταμένων και το ποιους περιορισμούς εισήγαγαν τα νέα μαχητικά σε σχέση με τα εμβολοφόρα. Στο δεύτερο μέρος, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους η ΕΒΑ κατέβαλε, όπως και αρκετές άλλες αεροπορικές δυνάμεις, βαρύ φόρο αίματος για να περάσει στην εποχή των αεριωθουμένων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου