Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 37 ΙΔΙΟΧΕΙΡΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ...

 
«…Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…».

Κι όμως δε γράφτηκε σήμερα, αλλά το 1828 από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Συνολικά 37 ιδιόχειρες επιστολές του θα δημοπρατηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου από γνωστό ελληνικό οίκο.

Οι εν λόγω επιστολές απευθύνονται στον συνεργάτη του, Αλέξανδρο Κοντόσταυλο, την περίοδο 1789-1865 και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830. 

Δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, αλλά συγχρόνως είναι εξαιρετικά και επίκαιρες, μιας και αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου ελληνικού κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος. Ίσως θα μπορούσαν οι σύγχρονοι πολιτικοί να πάρουν ένα μάθημα από τις επιστολές του μεγάλου άνδρα.

«…Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω…» (13 Απριλίου 1828), αναφέρει σε μια άλλη επιστολή του, με την οποία απαντάει στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος. 

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 442 συνολικά σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά και θα πραγματοποιηθεί στο Athens Plazza.
 
http://www.stoxos.gr/2012/06/37.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου