Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1974-1983 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 
Η ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου το 1983 έγινε επειδή η χούντα που κυβερνούσε τότε την Τουρκία, ύστερα από συνεννόηση με τον Ραούφ Ντενκτάς είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μετέπειτα κυβερνήσεις στην Τουρκία δεν θα προχωρούσαν στην ανακήρυξη. Αυτό δηλώνει ο Μπουλέντ Ουλουσού, ναύαρχος ε.α και πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης της περιόδου 1980-1983.
 
Ο Μπ. Ουλουσού κατέθεσε στην επιτροπή, που έχει συσταθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σχετικά με τα πραξικοπήματα και πιο συγκεκριμένα στην υποεπιτροπή, που σχετίζεται με το πραξικόπημα του 1980.
 
Αναφερόμενος στην εισβολή του 1974 και ό,τι ακολούθησε, ο Μπ. Ουλουσού είπε «προσωπική μου άποψη είναι ότι με την επιχείρηση του 1974 προσπάθησαν να κάνουν μία συνωμοσία εναντίον μας» και συνέχισε: «Τότε ήμουν αρχηγός του στόλου. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μετά την επιχείρηση επιχειρήθηκαν διάφορα, δίχως να αναζητηθεί ένα διπλωματικό ή πολιτικό αποτέλεσμα, η Τουρκία εισήλθε σε πολύ δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περιέλθει η Τουρκία σε δύσκολη θέση. Ένα από τα ζητήματα αυτά ήταν το αμερικανικό εμπάργκο».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» της αυτοαποκαλούμενης "ΤΔΒΚ" το 1983, ο Μπ. Ουλούσου είπε: «ήμασταν τότε σε επαφή με τον Ντενκτάς. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα συνέβαινε μετά από μας και έτσι προχωρήσαμε στο βήμα. Ήταν θαρραλέα απόφαση. Εκείνος μας είπε ότι στο μέλλον δεν θα μπορούσε να ληφθεί τέτοια θαρραλέα απόφαση και στη συνέχεια προχωρήσαμε».
 
Ο Μπ. Ουλουσού αναφέρθηκε και στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά το 1980, πράγμα που είχε συμβεί με βάση τη γνωστή «συμφωνία Ρότζερς», για να πει πως «ήταν μία βιαστική απόφαση η οποία ελήφθη δίχως διαβουλεύσεις και δίχως να ερωτηθούμε. Κι αυτό με το λογική να μη διαταραχθεί η ενότητα στο ΝΑΤΟ.
 
Τη θεωρώ απόφαση που ελήφθη με βάση τις υποσχέσεις του διοικητή του ΝΑΤΟ. Είχαν πει ότι ως αντάλλαγμα στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις, αλλά οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν».
 
 
http://www.e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου