Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

435 π.Χ. - Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ




Από την Ηλέκτρα Αυγούλη

Τα αρχαία χρόνια
 
Το τοπωνύμιο "Λευκίμνη" πρωτοεμφανίζεται σε ιστορικά κείμενα από τον Θουκυδίδη στην "Ιστορία" του αναφορικά με την νίκη των Κερκυραίων κατά των
Κορινθίων σε ναυμαχία ανοιχτά της Λευκίμμης (προς το Άκτιο) στα 435 π.Χ. Μετά την νίκη τους αυτή, οι νικητές Κερκυραίοι, Ζακύνθιοι και Αθηναίοι έστησαν τρόπαιο σε σημείο της Λευκίμμης που δεν έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Από την στρατηγική θέση της περιοχής, τα τρία ποτάμια, την ήπια πρόσβαση προς την παραλία, την ευφορία της περιοχής αλλά και του σημείου που στρατοπέδευσαν οι νικητές, εύλογα εικάζεται ότι ήδη η περιοχή όχι μόνο εκατοικείτο αλλά υπήρχε κάποιος συγκροτημένος οικισμός.
Μέχρι το σήμερα
 
Δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που να το επιβεβαιώνουν. Το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα από την περιοχή ανήκει στον 2ο μ.Χ. αιώνα και πρόκειται για ένα κεφάλι της Αφροδίτης που αποκαλύφθηκε το 1974 στους Αγίους Θεόδωρους.
Τμήματα αγγείων, κτερίσματα και ταφικά ευρήματα κατά καιρούς έχουν ανευρεθεί χωρίς καμία όμως αξιολόγηση. Πρόσφατα από τις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού έχει αποφασιστεί ή έρευνα και η ανασκαφή σε σημεία που έχουν κατά καιρούς ανασυρθεί θραύσματα αγγείων
.

Σχόλια   
 
Οι Αθηναίοι έστειλαν στους Κερκυραίους 10 τριήρεις υπό τους Λακεδαιμόνιο, Πρωτέα, Διότιμο ενώ όλος ο στόλος της Κέρκυρας αριθμούσε 110 τριήρεις. Αρχηγοί του κερκυραϊκού στόλου ήταν ο Μικιάδης, ο Ευρύβατος και ο Αικιμίδης. Ακόμη για βοήθεια στους Κερκυραίους ήρθαν 1.000 Ζακύνθιοι οπλίτες. Οι Κορίνθιοι διέθεταν 150 τριήρεις υπό τον Ξενοκλείδη. Ακόμη δέχτηκαν τη βοήθεια των Ηλείων, των Λευκαδίων, των Μεγαρέων, των Αμβρακιωτών και των Ανακτορίων. Τελικώς οι δύο στόλοι συναντήθηκαν κοντά στα Σύβοτα, ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Ο κερκυραϊκός στόλος χωρίστηκε στα δυο με τις 30 τριήρεις των Αθηναίων δεξιά και τις 100 τριήρεις των Κερκυραίων αριστερά. Οι Κορίνθιοι βρίσκονταν στο δεξί κέρας, οι Ηλείοι, οι Ανακτόριοι και οι Λευκάδιοι στο κέντρο και οι υπόλοιποι στο αριστερό κέρας. Η ναυμαχία άρχισε με τη νίκη των Κερκυραίων επί των Αμβρακιωτών και των Μεγαρέων οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι Κορίνθιοι στα αριστερά νίκησαν τους υπόλοιπους Κερκυραίους. Όμως επενέβησαν οι Αθηναίοι και δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των Κορινθίων. Έτσι οι τελευταίοι υποχώρησαν επειδή είδαν 20 νέα αθηναϊκά πλοία, υπό τον Γλαύκωνα, να έρχονται κατά πάνω τους. Όμως άρχισε να νυχτώνει κι έτσι οι δύο στόλοι επέστρεψαν στις βάσεις τους.Έτσι η ναυμαχία τελείωσε.Οι ενεργειες των πολεων μετά από αυτήν ήταν οι εξής : οι Κορίνθιοι και οι Κερκυραίοι έστησαν τρόπαια γιατί καθένας τους πίστευε πως ήταν αυτός νικητής. Οι πρώτοι γιατί κατέστρεψαν 70 κερκυραϊκά πλοία, συνέλεξαν τους νεκρούς τους και συνέλαβαν 1.000 άνδρες. Οι Κερκυραίοι γιατί συνέλεξαν τους νεκρούς τους, κατέστρεψαν 30 πλοία και μόλις ήρθαν τα 20 αθηναϊκά οι Κορίνθιοι υποχώρησαν.


http://22lyk-athin.att.sch.gr/ergasies/logotehnia/Navmahia%20tis%20Lefkimis.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου