Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΟΣ


Την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εξετάζει το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ούζι Λάνταου, μιλώντας σε συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή με αγωγό αγωγό μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη: «Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις», είπε ο Ισραηλινός υπουργός.

Τόνισε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή. Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.
Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.
Στο περιθώριο του εν λόγω συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ εμπλέκονται και στην αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων.
Οι εταιρείες φέρονται να εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε με τον Ούζι Λάνταου, συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Η τριμερής συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα δεν υπεγράφη τελικά σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί και ως δικαιολογία προβάλλεται το ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου που συμμετείχε στο συνέδριο ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

http://www.defence-point.gr/news/?p=42153


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου