Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΑΡΟ

Άθικτος αμφορέας μεταφέρεται
από το ναυάγιο

Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως κομμάτια κιονόκρανων και κύλινδροι βαρούλκων που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο και ερευνητή Can Pulak το 1993 στην θαλάσσια περιοχή του Τσεσμέ προέρχονται από τον Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο.

Οι εργασίες συντήρησης που διήρκησαν πέντε χρόνια αποκάλυψαν ότι το πλοίο, γνωστό και ως «Ναυάγιο του Kızılburun», πήρε το όνομά του από το αρχαίο όνομα του νησιού του Μαρμαρά, «Προκόνησσος». Βυθίστηκε κατά την διάρκεια καταιγίδας στην περιοχή του Kızılburun ενώ μετέφερε το εμπόρευμα του στον Ναό του Απόλλωνα που βρισκόταν στην αρχαία πόλη των Κλάρων, σύμφωνα με την διευθύντρια του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (Underwater Research Institute (INA), Tuba Ekmekçi.

Κλάρος είναι το όνομα της περιοχής και η τοποθεσία ενός ιερού μαντείου του αρχαίου Έλληνα θεού Απόλλωνα, κοντά στην Κολοφώνα της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία). Κατά τον Απολλόδωρο ιδρύθηκε από την Μαντώ, κόρη του μάντη Τειρεσία. Σύμφωνα με μια παράδοση, οι μάντεις συνήθιζαν να πίνουν από την λίμνη που βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο, πριν από κάθε χρησμό που έδιναν. Επιγραφές που αναφέρονται στο ιερό μαντείο της Κλάρου, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, έχουν βρεθεί ακόμα και στην Μ. Βρετανία.

Ο Ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο
Οι ανασκαφές ξανάρχισαν μεταξύ 1950 και 1961 σύμφωνα με Louis Robert, για την ανάδειξη του περίφημου δωρικού ναού του Απόλλωνα, που υπήρξε έδρα του μαντείου, στην διάρκεια της ελληνιστικής περίοδου του 3ου αιώνα π.Χ., για την σημερινή υποδοχή επισκεπτών.

«Οι εργασίες συντήρησης στα ευρήματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί» δηλώνει η Ekmekçi. Δεκαέξι αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία μελετούν τεράστιους μαρμάρινους κυλίνδρους βαρούλκων, κιονόκρανα, άγκυρες, μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες, ένα άγαλμα του θεού Ερμή και αμφορείς στο Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην νοτιοδυτική περιοχή του Bodrum.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας από τον Pulak και ήρθε στο φως το 2005 χάρη στην συνεργασία του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (ΙΝΑ) και του A&M Πανεπιστημίου του Texas .

Η διευθύντρια του ΙΝΑ δήλωσε ότι αναμένει την άδεια από το υπουργείο για να εκτεθούν τα ευρήματα. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ΙΝΑ.


Πηγές εικόνων: Underwater Research Institute, Britannica
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου