Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής
Όσοι ασχολούνται με τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας γνωρίζουν άριστα τον ρόλο, την αποστολή και κυρίως το έργο που έχει επιτελεστεί και επιτελείται από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ). Από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 70 η επίλεκτη αυτή μονάδα χρησιμοποιεί ως βάση της, χώρο έκτασης 4,5 στρεμμάτων στον Άγιο Κοσμά. Σήμερα μετά από παρέλευση σχεδόν 40 ετών ζητείται από την ΜΥΑ/ΛΣ να φύγει από την περιοχή καθώς η οικεία πολεοδομική διεύθυνση εδώ και ένα χρόνο, έχει προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης της μονάδας επιβάλλοντας – σύμφωνα με πληροφορίες – μάλιστα πρόστιμο της τάξης των 150.000 ευρώ!
Δηλαδή το κράτος εν μέσω της πιο απόλυτης υπαρξιακής κρίσης που διέρχεται αντί να ασχοληθεί με άλλα πολύ πιο σοβαρά θέματα, δαπάνησε προσωπικό, εργατοώρες και χρήμα για να «κυνηγήσει» μια από τις πιο χρήσιμες υπηρεσίες του ΛΣ, η οποία ασχολείται μεταξύ άλλων και με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως πληροφορηθήκαμε από άριστα ενημερωμένες πηγές ο συγκεκριμένος χώρος των 4,5 στρεμμάτων ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και είχε δοθεί για χρήση (δεν είχε πωληθεί) από την ΜΥΑ. Στη συνέχεια διάφοροι δωρητές και ευεργέτες της ΜΥΑ φρόντισαν να αυξηθεί ο χώρος της στα 10 περίπου στρέμματα. Εκεί κτίσθηκαν οι εγκαταστάσεις της, οι χώροι εκπαίδευσης και ενδιαίτησης, φύλαξης των μέσων του οπλισμού και του καταδυτικού εξοπλισμού, το σύνολο δηλαδή των υποδομών που επέτρεψαν στην εξαιρετική αυτή μονάδα να λειτουργεί και να βρίσκεται στην αιχμή της επιχειρησιακής δραστηριότητας του ΛΣ.
Όμως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή εντάχθηκε στα Ολυμπιακά Ακίνητα, αποτελώντας το καλύτερο φιλέτο προς αξιοποίηση από επενδυτές κυρίως του εξωτερικού. Όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι μέσα σε αυτήν την χρυσοτόκο έκταση βρίσκεται η ΜΥΑ/ΛΣ χωρίς να το πολυσκεφθούν, ζήτησαν – έτσι απλά – να φύγει. Ακολούθησε η έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς «σημαιοφόρος» της όλης επιχείρησης αντιμετώπισης της απαίτησης του Δημοσίου κατά … του Δημοσίου, και ειδικά προστασίας της ΜΥΑ/ΛΣ, τέθηκε ο σημερινός γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος. Ο γενικός γραμματέας «πήρε πάνω του» τον χειρισμό της δύσκολης αυτής υπόθεσης, λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει με τα στελέχη της ΜΥΑ/ΛΣ και του θαυμασμού αλλά και της ικανοποίησης που τρέφει για το έργο που επιτελούν. Ας μην λησμονούμε ότι η ΜΥΑ/ΛΣ έχει αποδείξει πολύ πρόσφατα πόσο χρήσιμο εργαλείο αποτελεί για την χώρα και στον τομέα άσκησης εξωτερικής πολιτικής…
Η εμμονή της πολεοδομίας υπήρξε ιδιαίτερα μονολιθική και κάθετη μέχρις ότου βρέθηκε μια λύση, η οποία ανέστειλε τις επιθετικές βλέψεις κατά της ΜΥΑ/ΛΣ. Οι νομικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το επιχείρημα της ενδοστρεφούς δίκης και έτσι αποδείχθηκε το μέγα λάθος της δικαστικής αντιπαράθεσης, όταν το Δημόσιο κτυπά τον εαυτό του, τον οποίο μάλιστα… χρεώνει με πρόστιμο.
Οι τελευταίες πληροφορίες ομιλούν περί ύπαρξης ενός moratorium μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ήδη γίνονται βολιδοσκοπήσεις εάν και κατά πόσον θα ήταν ωφέλιμο η μεταφορά της ΜΥΑ/ΛΣ σε χώρο που θα μπορούσε να παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον Σκαραμαγκά/Αμφιάλη, περιοχή όπου ήδη βρίσκεται η έδρα της ΔΥΚ του ΠΝ.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι η ΜΥΑ/ΛΣ και ο χώρος της πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και να ξεκινήσουν – όχι με απειλές και άλλες διώξεις – μελέτες για τη δυνατότητα/σκοπιμότητα μετεγκατάστασής της. Εμείς θα τονίζαμε ότι εάν δούμε την μεγάλη επενδυτική εικόνα, η οποία πιθανόν να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή, δεν θα ήταν «δυσάρεστη» η παρουσία της ΜΥΑ/ΛΣ και η διατήρηση των εγκαταστάσεών της. Ο έξυπνος επενδυτής πιθανότατα να συνηγορούσε υπέρ όχι μόνο της αναγκαιότητας ύπαρξής της ΜΥΑ, αλλά πιθανότατα να συναινούσε στην παραχώρηση της περιοχής με τις εγκαταστάσεις της, καθώς στην σύγχρονη εποχή με τις απειλές που εμφανίζονται στον τομέα της ασφάλειας, η παρουσία και μόνο της ελίτ των επιλέκτων στον Άγιο Κοσμά, θα προσέθετε σιγουριά και κύρος στην όποια αξιοποίηση του ευρύτερου θαλάσσιου μετώπου.
http://www.defence-point.gr/news/?p=38365
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου