του Στέλιου Σταυρίδη,
Για να κοπεί άπαξ δια παντός ο γόρδιος δεσμός και να απαλλαγεί η Ελλάδα από την γάγγραινα της γραφειοκρατίας, μια λύση θα μπορούσε να είναι η σύσταση μιας υπέρτατης Αρχής με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Με μοναδικό σκοπό την ριζική απλοποίηση και την εύκολη υλοποίηση, η Αρχή αυτή θα ελέγχει κάθε νόμο, κάθε προεδρικό διάταγμα, κάθε υπουργική απόφαση, για τη σαφήνεια και κυρίως, για την απλότητά τους. Ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για υποκειμενικές ερμηνείες και παράλληλα, να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή των νόμων και ο αποτελεσματικός έλεγχος των πάντων. Θα διασφαλίζεται, επίσης, η επίσπευση κάθε απαραίτητης διαδικασίας (π.χ. έκδοση υπουργικών αποφάσεων), ώστε να εφαρμόζονται αμέσως οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή. Ταυτόχρονα, η Αρχή αυτή θα έχει υψίστη αποστολή να διαπιστώνει και να αίρει τις αναρίθμητες καθυστερήσεις και εμπόδια που η γραφειοκρατία (είτε λόγω αδιαφορίας, είτε από ιδιοτέλεια) βάζει σε κάθε δημιουργική προσπάθεια.
Έτσι, θα αποτελέσει κυριολεκτικά τη ναυαρχίδα για την ανασυγκρότηση της χώρας, αφού θα δρα οριζόντια και κάθετα σε σύστημα matrix. Στελεχωμένη με ανθρώπους πρακτικούς (όχι νομικούς, ούτε θεωρητικούς), με απλή σκέψη, απόλυτα αποφασισμένους και με τεράστια εξουσία, θα δημιουργήσει τις βάσεις, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους δημόσια διοίκηση 5 αστέρων που είναι η βάση για ανταγωνιστικότητα και πρόοδο.
Αν δεν «σκοτώσουμε» το τέρας της γραφειοκρατίας, η καθημερινότητα θα είναι κόλαση, η Ελλάδα συνεχώς θα καταρρέει στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, επενδύσεις δεν θα γίνονται, η ανεργία θα ξεπεράσει το 30% και το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.
Το εκπληκτικό δεν είναι πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ, αλλά πώς είναι δυνατόν η γραφειοκρατία να συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Η εξήγηση είναι απλή : Ανθίστανται τα αναρίθμητα συμφέροντα, που χάρη στη γραφειοκρατία, πίνουν το αίμα του Έλληνα φορολογούμενου.
Την πενταετία 2004 – 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή απέτυχε να πραγματοποιήσει την επανίδρυση του κράτους την οποία είχε διακηρύξει. Όταν, μετά τον Οκτώβριο του 2009, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν – χάριν κάποιων συντεχνιών – τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις, περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, κάνοντάς τα τρις χειρότερα.
Η λειτουργία της υπέρτατης αυτής Αρχής θα αποκλείει φαινόμενα υψίστης αναποτελεσματικότητας, διαφθοράς και εμπαιγμού της κοινωνίας. Δείτε π.χ. τον τρόπο σκέψης των γραφειοκρατών του υπουργείου Οικονομικών :
Για να διευκολύνουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποφάσισαν να δώσουν την ευχέρεια εξόφλησης σε 60 μηνιαίες δόσεις. Κάποιος όμως τόνισε : «Είναι πολλές, χρειαζόμαστε λεφτά, να τις κάνουμε 48». Κάποιος άλλος σκέφτηκε : «Κι αν ο πολίτης δεν μπορέσει να τα καταφέρει με 48 δόσεις;». Αμέσως πετάχτηκαν οι «πονηροί» (που φροντίζουν για τη διαιώνιση της συνδιαλλαγής) και είπαν : «Θα ορίσουμε 48 δόσεις κι αν κάποιος αποδείξει ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει, θα εξοφλεί σε 60». «Και με ποιά κριτήρια θα παίρνεται η απόφαση;», ρώτησαν κάποιοι. «Θα βγάλουμε υπουργική απόφαση!». Προφανώς… 168 σελίδων, με προϋποθέσεις, εξαιρέσεις, ασάφειες και χίλιες δυό γραφικότητες, που με ευχέρεια θα επινοήσουν.
Με τέτοια μυαλά πώς θέλετε να υπάρξει απλοποίηση, να εξαλειφθεί η «υπόγεια» συναλλαγή και η διαφθορά ; Αν σκεφτόντουσαν απλά, δηλαδή σοφά, θα κατέληγαν σε μία ξεκάθαρη απόφαση των 48, 54 ή 60 δόσεων ! Αλλά θέλουν να ταλαιπωρούν και να παγιδεύουν τον πολίτη και τους κρατικούς λειτουργούς με αιτήσεις, έγγραφα, αριθμούς πρωτοκόλλου, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά, ακροάσεις και τόσα άλλα… Πότε επιτέλους θα εξουδετερώσουμε τους αρχιτέκτονες της «παράνοιας», που νομίζουν ότι η διαφθορά παράγει πλούτο ;
Θέλετε άλλο ένα παράδειγμα ; Κορυφαίος υπουργός, με εντυπωσιακές επιδόσεις στη… μη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και στην αντίσταση κατά της μείωσης του δημόσιου τομέα, αφού ενταφίασε – με εθνικές τιμές – το τέχνασμα της εφεδρείας, τώρα ανακάλυψε το αυγό του Κολόμβου : Για να αξιολογήσει τους δημόσιους υπάλληλους με αντικειμενικά κριτήρια και να τους προστατεύσει από φαινόμενα αναξιοκρατίας και πελατειακών (κομματικών) σχέσεων, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει γραπτές εξετάσεις για 768.000 άτομα !
Σκέφτηκε άραγε τί σημαίνει αυτό ; Σκέφτηκε πόσος χρόνος απαιτείται, μόνο να μετρήσει κάποιος από το 1 μέχρι το 768.000 ; Πόσο μάλλον να διορθωθούν 768.000 γραπτά και να αντιμετωπιστούν ενστάσεις, επαναβαθμολόγηση, προσφυγές σε δικαστήρια, κ.λπ.;
Το ωραίο είναι ότι δεν θα περιοριστούν στα γραπτά, αλλά θα διοργανώσουν και 768.000 συνεντεύξεις ! Και τα λένε όλα αυτά με κάθε σοβαρότητα. Ενώ αν υπήρχε η υπέρτατη Αρχή κατά της γραφειοκρατίας, δεν θα επέτρεπε ποτέ τέτοιες φαιδρότητες, που όμως έχουν τραγικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, στην καθημερινότητά μας, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην ανόρθωση της οικονομίας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου