Πόσοι άραγε γνωρίζουν, ή ξέρουν αλλά δεν συνειδητοποιούν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ταϊβάν, με 1.500 πυραύλους να στοχεύουν σχεδόν όλες τις κρίσιμες υποδομές της χώρας μας;
Ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία η γειτονική μας χώρα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές οι οποίες ακόμα κι αν δεν προκαλέσουν εκατόμβη ανθρωπίνων θυμάτων θα επηρεάσουν κατά το δυσμενέστερο μια ήδη εξαιρετικά δυσάρεστη οικονομική πραγματικότητα; Και δεδομένων των συνθηκών, ακόμα και ελληνική στρατιωτική επικράτηση, σε τακτικό – επιχειρησιακό επίπεδο, θα μπορούσε να μη διαφέρει και πολύ από την ήττα… Ότι πρόσφατα η γειτονική χώρα αποφάσισε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 2.500 χλμ.;
> Στην ανάλυση τονίζεται η ουσία και η επιχειρησιακή διάσταση του προβλήματος, καθώς επίσης και οι δυνατότητες της Ελλάδας να ανταποκριθεί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την απειλή, ή σε τελική ανάλυση, να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις.
> Η παραλαβή από την Πολεμική Αεροπορία των διοπτρών νυχτερινής όρασης (NVG: Night Vision Goggles), για τους πιλότους των μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2, αλλάζει τα δεδομένα στον αεροπορικό πόλεμο τη νύχτα, καθώς αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος (force multiplier) στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υποστρατηγικών SCALP EG όσο και για τις αποστολές νυχτερινής αναγνώρισης / αναχαίτισης. Επισκεφθήκαμε την 331 Μοίρα για να σας μεταφέρουμε τα νέα επιχειρησιακά δεδομένα που έχουν προκύψει από την πρόσφατη παραλαβή NVGs.
> 40 Χρόνια Νυκτερινές Αερομαχίες στο Αιγαίο. Ειδικό αφιέρωμα που αφορά το πώς εξελίχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο υπό το φως του ήλιου αλλά και τη νύχτα, δίνοντας έμφαση παράλληλα στο πόσο καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη ήταν κατά περιόδους η ελληνική αναχαίτιση. Η ΣΙ&Γ εξετάζει τα δεδομένα των νυχτερινών αποστολών της Πολεμικής Αεροπορίας και επιχειρεί να καταγράψει πρότυπα συμπεριφοράς της τουρκικής Αεροπορίας (THK), αξιολογώντας παράλληλα τις δυνατότητες και την ισχύ της ελληνικής αποτροπής στον εν λόγω κρίσιμο τομέα.
> Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV: Unmanned Combat Aerial Vehicle) NEURON, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετείχε ως ισότιμος εταίρος και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αποδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για σημαντική συνεισφορά στα προγράμματα συμπαραγωγής ευρωπαϊκών και μη οπλικών συστημάτων. Η χώρα θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση δυναμικά για πλειάδα λόγων. Με την ευκαιρία, η ΣΙ&Γ παρουσιάζει όλα τα στοιχεία από την πορεία ανάπτυξης του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος.
> Μια από τις παραμέτρους που δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς στο «μοντέρνο», αν και δικαίως, ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι η τάση που διαμορφώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της συμφωνίας του Μοντέγκο Μπέι (Τζαμάικα) του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ποιες είναι οι παράμετροι του προβλήματος και πως έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καθοριστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;
> Η επικράτηση του γαλλικού μαχητικού Rafale της Dassault στην Ινδία, είναι μια εξέλιξη με δυναμική να φέρει «τα πάνω κάτω» στη διεθνή αεροναυπηγική βιομηχανία. Πέραν των εξαιρετικού ενδιαφέροντος παρατηρήσεων για τους λόγους του γαλλικού θριάμβου, ο οποίος φαίνεται ότι αλλάζει την «εξαγωγική μοίρα» του μαχητικού που κινδύνευε… με αφανισμό, οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυροί αντιμετωπίζουν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα, προσφέρεται για σοβαρότατα συμπεράσματα και έντονο προβληματισμό στην Ελλάδα…
> Χωρίς να υφίσταται επί της ουσίας θέμα προέκυψε… από το πουθενά «ζήτημα F-15» για την Ελληνική Αεροπορία. Με απλά λόγια και σε αδρές γραμμές, αναλύεται το γιατί στην παρούσα μορφή του, δεν αποτελεί εφικτή λύση για την Πολεμική Αεροπορία.
> Επιχείρηση ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ: Οι ταραχές στην Αίγυπτο σε συνδυασμό με την παρουσία ελληνικής παροικίας, αλλά και Χριστιανών Κοπτών οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό τελούν υπό διωγμό, επιβάλουν την ύπαρξη επιχειρησιακών σχεδίων που θα ανταποκριθούν σε περίπτωση που παρουσιαστεί η ανάγκη ελληνικής επιχείρησης συνδρομής στο Δέλτα του Νείλου…
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
> Γιατί η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει εισέλθει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο το οποίο μόνο η ίδια δεν καταλαβαίνει; Σε το οφείλεται ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, των διαβόητων CIA και MOSSAD και πως θα εξελιχθεί; Γιατί η χώρα δεν κινείται αποφασιστικά στην οδό της αξιοποίησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, τη στιγμή που όπως αποδεικνύεται η αξία τους υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο; Για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να συλλάβει ένα σχέδιο «κεφαλαιοποίησης» – προεξόφλησης με τους εταίρους της ανά τον κόσμο (όχι μόνο την ΕΕ…) ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση; Τι περιμένουμε άραγε;…
> Επίσης, όλες οι εξελίξεις στην ανελέητη σύγκρουση Ισλαμιστών και Κεμαλικών στην Τουρκία, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα του «δεύτερου αρχαιότερου επαγγέλματος στον κόσμο», της κατασκοπείας…
http://www.defence-point.gr/news/?p=37348
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου