Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ (ΜΕΓΙΣΤΗ)


Το μικρό αλλά ιστορικό νησάκι Καστελλόριζο ονομαζόταν τ’ αρχαία χρόνια Μεγίστη, από τον πρώτο οικιστή Μεγιστέα. Κατοικήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια της νεολιθικής και μεσομινωϊκής εποχής. Στη συνέχεια, έγιναν άποικοι οι Δωριείς, όπως και σε όλα τα Δωδεκάνησα.
Το νησί είχε δικό του πολιτισμό, αν κρίνει κανείς από αρχαία ευρήματα, επιγραφές, τάφους, τείχη καθώς και ερείπια του ναού του Απόλλωνος Μεγιστέως, η λατρεία του οποίου ήταν διαδεδομένη στο νησί καθώς και στα κοντινά παράλια της Μικρασίας όπως στα Πάταρα, όπου είχαν στήσει ναό με το άγαλμά του.
Η Μεγίστη έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας μαζί με τ’ άλλα Δωδεκάνησα και ως σύμμαχος των Αθηναίων τους βοήθησε στους αγώνες εναντίον των Περσών.
Το νησί κυριαρχήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και κατόπιν, το 1306, από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου που ανοικοδόμησαν το ψηλό κάστρο του νησιού με τα υπερύψηλα διπλά του τείχη και τις πολεμίστρες, κάνοντάς το ένα από τα δυνατότερα οχυρά του Αιγαίου πελάγους.
Από την εποχή αυτή η Μεγίστη αλλάζει το όνομά της με την ξενική λέξη Καστελλόριζο, προερχομένη από παραφθορά του Καστέλ-Ρόσσο, επειδή οι ψηλοί βράχοι που ορθώνεται το κάστρο είναι κατακόκκινοι.

Το νησί συνέχισε να κυριεύετε από το 1440 έως και το 1522 διαδοχικά από τους Αιγύπτιους, τους Φράγκους και στη συνέχεια τους Τούρκους.
Η Μεγίστη υποτάσσεται δίχως αντίσταση στο Τουρκικό ζυγό πληρώνοντας μόνο ένα ετήσιο φόρο (μακτού) και κατορθώνει να διατηρήσει τα προνόμια της θρησκείας, της γλώσσας και τις Εθνικές της παραδόσεις και ο εμπορικός στόλος της παίρνει περίβλεπτη θέση ανάμεσα στην εμπορική Δωδεκανησιακή ναυτιλία.
Νέα επιδρομή όμως πάλι ανακόπτει την πρόοδο.
Το 1659 το κυριεύουν οι Βενετοί, το ξαναπαίρνουν όμως πίσω πάλι οι Τούρκοι για να το απελευθερώσει τον Ιούλιο του 1788 ο ηρωϊκός Λάμπρος Κατσώνης.
Στο διάστημα αυτό ο ναυτικός εμπορικός στόλος του Καστελλόριζου βρισκόταν στη μεγάλη του άνθηση και το μικρό νησάκι από τις αρχές του Κ’ αιώνα στην μεγαλύτερή του ακμή.

http://www.megisti.gr/kastHistory.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου