Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΙΔΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΙΜΙΑ


Ποια είναι τα νέα Ίμια για την Άγκυρα και για ποιους λόγους; Ποιες είναι οι ελληνικές νήσοι και νησίδες που έχουν μπει πρώτες στο στόχαστρο της Άγκυρας;
  • Πως μεθόδευσε η Άγκυρα μέσα από «επιστημονικές» αναλύσεις την «τεκμηρίωση» των διεκδικήσεών της;
  • Που και με ποιον τρόπο η Άγκυρα ΕΒΑΛΕ ΉΔΗ ΧΕΡΙ στον ελληνικό πετρελαϊκό πλούτο;
  • Με ποια όπλα η Ελλάδα θα σταματήσει την κίνηση των τουρκικών αποβατικών πριν καν φτάσουν στην ακτή;
  • Για ποιο λόγο το Ιράν θα μπορούσε να επιθυμεί την άμεση έναρξη των συγκρούσεων, εάν έχει πεισθεί ότι η αποφυγή του πολέμου με τη Δύση είναι αδύνατη;
  • Για ποιο λόγο η Ελληνική Εκκλησία συμπαρατάσσεται πλέον με τον Εφραίμ στην υπόθεση με το Βατοπαίδι; Πόσες φορές σημειώθηκε ενδο-εκκλησιαστική αλλαγή συμμαχιών και γιατί; Πως ερμηνεύεται η σύγκρουση στην κορυφή της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι διακυβεύεται και πως γιατί η άγνοια και η ολιγωρία των αρμοδίων περιέπλεξαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας;
  • Ποιες είναι οι περισσότερες από 700 παρατηρήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου για το πρόγραμμα του νέου μαχητικού F-35 Lightning II και που πάνε τα πράγματα;
Αναλυτικά στο τεύχος της Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής που κυκλοφορεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τα επόμενα Ίμια
Ζουράφα, Αντίψαρα, Στρογγγύλη
Κλείνουν φέτος 16 χρόνια από τη κρίση των Ιμίων, που έδωσε την ευκαιρία στη Τουρκία να περάσει στη διεθνή κοινότητα τη θέση της περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Από τότε δύο καίρια ερωτήματα ταλανίζουν τους επιτελείς των ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ.  «Θα υπάρξουν επόμενα Ίμια; Ποιο θα είναι το επόμενο ή τα επόμενα νησιά στόχοι;» Η ΣΙΓ αναδεικνύει και εξηγεί ποιοι και γιατί είναι οι νέοι τουρκικοί στόχοι. Πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα;

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΟΖ
- Εκβιασμοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή με έντονη διαχρονική κινητικότητα, όπου το σκηνικό της παγκόσμιας γεωπολιτικής παρέμβασης παρέμεινε πάντα σταθερό, αλλάζοντας μόνο τους πρωταγωνιστές του. Εντούτοις, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αναβαθμίσει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική της αξία και διαφαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια μόνο δύναμη να έχει τον έλεγχο της εν λόγω περιοχής.
- Η Τουρκία «σβήνει από το χάρτη» την Κύπρο: Αδειοδοτήσεις σε Κυπριακή και Ελλαδική ΑΟΖ
Χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο ολόκληρη σχεδόν η ΑΟΖ της Κύπρου περιέρχεται στην κυριαρχία του ψευδοκράτους και κατ’ επέκταση της Άγκυρας, δημοσιεύει η Τουρκία. Στον εν λόγω χάρτη η Τουρκία προβαίνει σε «παραχωρήσεις» θαλάσσιων οικοπέδων για ενεργειακές έρευνες, χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα δύο κυρίαρχων κρατών, της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΧΧ ΤΘΜ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Η ατσάλινη γορθιά του Ελληνικού Στρατού

Η παρουσίαση από τις σελίδες της ΣΙ&Γ των Τεθωρακισμένων Σχηματισμών και Μονάδων του ΕΣ θα ήταν ελλιπής χωρίς την ιδιαίτερη αναφορά στην ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Μακεδονία», τον μοναδικό Σχηματισμό του τύπου επιπέδου Μεραρχίας που διαθέτει σήμερα ο ΕΣ. Με τις τρεις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες  δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως η « ατσάλινη γροθιά του ΕΣ».

Βατοπαίδι – Εφραίμ
Το παρασκήνιο της ρωσικής παρέμβασης

Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου ταλανίζει τη χώρα τα τρία περίπου τελευταία χρόνια. Από όλους τους εμπλεκομένους μόνο ο ηγούμενος της μονής Εφραίμ κατέληξε στη φυλακή. Η δε φυλάκισή του άνοιξε και διπλωματικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται και πάλι ως η μόνη προστάτιδα δύναμη της Ορθοδοξίας, επιδιώκοντας να προωθήσει τη δική της πολιτική και να εδραιωθεί ως οικουμενική μητρόπολη των ορθοδόξων χριστιανών.

Αντιαβακικές βολές από την 98η ΑΔΤΕ
Φωτιά και ατσάλι στο Αιγαίο

Είναι τουλάχιστον αυτονόητο το πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα βολών κατά επερχομένου αποβατικού τμήματος σε οποιαδήποτε ελληνική νήσο. Για το λόγω αυτό παρακολουθήσαμε αντιαβακικές βολές από την 98 ΑΔΤΕ με συστήματα ΠΕΠ RM-70,  ZU-23-2 και Rheinmetall RH-202, και σας μεταφέρουμε την εμπειρίας μας.

Τ-129 ΑΤΑΚ
Το πρόγραμμα του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου στο μικροσκόπιο
Μετά από 15 χρόνια καθυστερήσεων το πρόγραμμα ΑΤΑΚ μπαίνει στην τελική ευθεία με τις παραδόσεις να αναμένονται στα τέλη του 2012. Στις γραμμές που ακολουθούν εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά των τουρκικών επιλογών στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

ΙΡΑΝ-ΔΥΣΗ
- Η «βέβαια» πολεμική σύρραξη για το 2012
Η έλευση του 2012 συνοδεύεται από γενικευμένη αναταραχή στο οικονομικό πεδίο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης χρέους, αλλά και από τη βεβαιότητα σχεδόν της «τελικής αναμέτρησης» ανάμεσα στη Δύση –κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες– και το Ιράν, με αντικείμενο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του τελευταίου.
- RQ-170 Sentinel: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Η απώλεια του κατασκοπευτικού RQ-170 Sentinel ενώ πετούσε σε ιρανικό εναέριο χώρο επανέφερε μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Οι συνέπειες για τις ΗΠΑ θεωρούνται μηδαμινές εκτός και η εάν η τεχνολογία που «κουβαλούσε» το UAV είναι τόσο επαναστατική και ευαίσθητη όσο κάποιοι θέλουν ίσως να πιστέψουμε…

Αβέβαιο το μέλλον του προγράμματος JSF: 725 παρατηρήσεις έχει η USAF μέχρι στιγμής
Βαριά σύννεφα σκιάζουν το μέλλον του προγράμματος του νέου αμερικανικού μαχητικού JSF  το οποίο μπαίνει σε φάση αβεβαιότητας, παρά την ευφορία που δημιούργησε η πρόσφατη επιλογή του από την Αεροπορία της Ιαπωνίας.

Spezialeinsatzkommandos
Αν και η GSG 9 είναι η γνωστότερη γερμανική αστυνομική υπηρεσία ειδικών αποστολών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα περισσότερα ανεξάρτητα γερμανικά κρατίδια έχουν τις δικές τους αντίστοιχες μονάδες. Επισκεφθήκαμε την  μεγαλύτερη από αυτές, στη Βεστφαλία που βρίσκεται το καλύτερα οργανωμένο κέντρο εκπαίδευσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ
Βαρύτατο πλήγμα στα οικονομικα θεμέλια του «Βαθέος Κράτους»
Χωρίς προηγούμενο είναι η επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του κεμαλικού κατεστημένου η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Τουρκία, αφού μετά τους στρατιωτικούς και τη σταδιακή υπονόμευση της πρωτοκαθεδρίας τους στην τουρκική κοινωνία δεν θα μπορούσε να μείνει άθικτος ο OYAK, που αποτελεί  επί της ουσίας  την εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει τις μετοχές μεγάλου αριθμού εταιρειών στην Τουρκία και εξασφαλίζει πρωτοφανή έσοδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου