Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ. ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιβεβαίωση του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Κύπρο, αλλάζει πολλά όχι μόνο για τη Λευκωσία αλλά και για την Αθήνα! Το ενδιαφέρον της Ελλάδας πλέον σ΄ ότι αφορά στην άμυνά της δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιοριστεί στο Αιγαίο.Το πεδίο ενδιαφέροντος έχει “κυλήσει” προς το νότο. Και φυσικά όχι μόνο για την Ελλάδα.

Μπορεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να μην επιβεβαίωσαν τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο 13 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.Αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα 7 ή και 8 τρις που ανακοινώθηκαν δεν αποτελούν ένα μέγεθος που αλλάζει τα δεδομένα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Δεδομένη θα είναι μεταξύ άλλων και η σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας που έχει δείξει ότι ο εντοπισμός των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και η συνεπαγόμενη αναβάθμιση της έτσι κι αλλιώς μεγάλης γεωπολιτικής της αξίας την “πονάει” πολύ.

Ήδη δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για ένταση μέσα στο 2012 καθώς Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία θα προβούν σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ίδια οικόπεδα!

Όλα αυτά δεν μπορούν ν΄ αφήσουν αδιάφορη την Αθήνα για απολύτως ευνόητους λόγους. Αντιθέτως πρέπει να την αφυπνίσουν και να την ενεργοποιήσουν,γιατί μέσα απ΄ αυτή την υπόθεση των ενεργειακών πηγών,μπορεί να υπάρξει και διέξοδος στο οικονομικό μας αδιέξοδο.

Εννοείται λοιπόν ότι πρέπει η στρατηγική της να επανεξεταστεί και μαζί μ΄ αυτή και η λογική -αν ποτέ υπήρχε τέτοια- των εξοπλισμών της.

Μια καλή αρχή θα ήταν να κοπεί με το μαχαίρι η ανοησία που χρόνια τώρα επαναλαμβάνουν οι πολιτικοί μας ,περί των καταστροφικών αμυντικών δαπανών! Αυτές ευθύνονται σ΄ ένα απολύτως μετρήσιμο κομμάτι ,που έχει αποτιμηθεί τουλάχιστον για τη περίοδο που έγινε το μεγάλο …πάρτυ (1996-2005) σε περίπου 15 δις ευρώ!!! Τεράστιο ποσό αλλά είναι καιρός οι πολιτικοί-“σωτήρες” να μας πουν από που προέκυψαν τα υπόλοιπα 340 και βάλε δις!

Καλό θα ήταν επίσης να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με στοιχεία κι όχι με αοριστίες και υποννοούμενα όσοι τη τελευταία επταετία κυρίως αρνήθηκαν να ασχοληθούν με τα καθηκόντά τους και δεν έβαλαν υπογραφή πουθενά, απλά και μόνο …για να μην μπλέξουν! Η στάση τους έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το οπλοστάσιο των Ελληνικών ΕΔ και αυτό πιστέψτε μας θα μας κοστίσει πολύ μα πάρα πολύ περισσότερο από την δήθεν οικονομία που έλεγαν ότι έκαναν όλοι οι…”δεν υπογράφω για να μην μπλέξω”.

Επί της ουσίας:

•Η Ελλάδα είναι αναγαγκαίο να μπορεί να έχει παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο στρατιωτικός άξονας που έχει δημιουργήσει με το Ισραήλ,είναι ένα πολύ θετικό και βοηθητικό στοιχείο γι΄ αυτό ,αλλά δεν αρκεί.

•Παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο σημαίνει ισχυρή ΠΑ και ΠΝ! Στην πρώτη οι “μαύρες τρύπες” που υπάρχουν είναι τρομακτικές! Στο ΠΝ η κατάσταση είναι οριακή.

•Εκτός από την αυτονόητη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού,είναι καιρός με γνώμονα και την οικονομία να υπάρξει σοβαρότατος σχεδιασμός των οπλικών συστημάτων που πρέπει να προμηθευτεί η χώρα. Όχι τι θέλει να μας πουλήσει η κα.Μέρκελ, ο κ.Σαρκοζί ή ο κ.Ομπάμα και τα “παπαγαλάκια” των εταιρειών στην Αθήνα,που λένε και γράφουν κάθε μέρα τα απίστευτα! Να κάτσουν κάτω αυτοί που πρέπει και να λύσουν την εξίσωση “επιχειρησιακές ανάγκες-οικονομικό κόστος”. Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό κι όσοι το δυσκολεύουν εξυπηρετούν άλλες ανάγκες και συμφέροντα.

Το πιο δύσκολο σ΄ αυτή την υπόθεση είναι βέβαια να βρεις πολιτικό προσωπικό που θα έχει τη στοιχειώδη σοβαρότητα  για να ασχοληθεί μ΄ αυτά τα θέματα. Γιατί δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα ,την ώρα που όλα γύρω μας αλλάζουν βίαια οι πολιτικοί-“σωτήρες” μας ασχολολούνται με το ποιος θα διοικεί κόμματα του 8 και 9% και πόσο διάστημα ακόμη θα είναι υπουργοί! Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα ξυπνήσουν από το λήθαργό τους.Δεν είναι -ακόμη- αργά.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=10981


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου