Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

STRATFOR : ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ

Τα πρώτα θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία συμπίπτουν με τις πληροφορίες ότι η δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί τελικά εντός του Νοεμβρίου, πιθανότατα στις αρχές του μήνα.
Σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό think tank STRATFOR (Strategic Forecasting) υποστηρίζει ότι σε πείσμα της διαμορφωμένης πεποίθησης, η ελληνική οικονομία έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα του συμμαζέματος των δημοσίων οικονομικών, κυρίως όσον αφορά στη μείωση του μαζικού ελλείμματος του προϋπολογισμού της.
Το STRATFOR αναφέρεται με σχεδόν κολακευτικά λόγια στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος το οποίο από το 15,4% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) μειώθηκε στο 10,5% ένα νούμερο το οποίο αν και απέχει από την αρχική πρόβλεψη, αποτελεί ρεκόρ επιτεύγματος στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Organization for Economic Cooperation and Development). Η μικρή υστέρηση στους στόχους, σύμφωνα πάντα με το ίδρυμα, οφείλεται στο ότι και η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αυξήθηκαν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, αυξήθηκε οι ανεργία, λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει λιγότεροι φόροι, αλλά και τα χρήματα που δίνονται για επιδόματα.
Το ενδιαφέρον στην ανάλυση είναι ότι εκτιμάται ότι παρά τα πρωτοφανούς αυστηρότητας μέτρα η κατάσταση δεν θα αναστραφεί εάν η χώρα δεν κατορθώσει να ασχοληθεί σοβαρά και με την άλλη πλευρά της εξίσωσης: Την ανάπτυξη. Η προσπάθεια βασίζεται σε δυο πυλώνες: Τη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων. Στο δεύτερο η χώρα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε, ιδίως λόγω της ανικανότητας πάταξης της φοροδιαφυγής. Οι ετήσιες απώλειες υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 4,4% του ΑΕΠ.
Η ανάλυση ολοκληρώνεται με τις διαθέσιμες επιλογές της χώρας με σκοπό την αύξηση των εσόδων, οι οποίες συνδέονται ευθέως με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: Εάν περικοπεί δραματικά το επίπεδο ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς οι οποίοι θα έπρεπε να μειωθούν μέχρι 50%, η Ελλάδα ασφαλώς θα γινόταν ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, όμως θα μετατρεπόταν σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η άλλη είναι η δραματική αύξηση της ποιότητας των προϊόντων που παράγει, κάτι που απαιτεί την εισαγωγή δαπανηρών νέων τεχνολογιών, αφού η χώρα δεν τις διαθέτει.
Ηθικόν δίδαγμα: Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ο απόλυτος μονόδρομος…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου