Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ


του Ναπολέοντα Λιναρδάτου

 
Όποιος είχε την ευκαιρία να
 παρακολουθήσει την συζήτηση για την εγκληματικότητα στην Βουλή μεταξύ του υπουργού της λεγόμενης Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και του βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη, είχε μια πρώτης τάξεως εκπαίδευση για το επίπεδο των κυβερνητικών ικανοτήτων των στελεχών της κυβέρνησης.
Βασικά η ερώτηση του κ. Γεωργιάδη ήταν πολύ απλή, τι σκοπεύετε να κάνετε για την ραγδαία αυξανόμενη εγκληματικότητα. Εύλογο το ερώτημα, μιας και όποιος έχει την δυνατότητα να ξεφυλλίζει εφημερίδες θα έχει ίσως διαβάσει ότι: «Από τις αρχές του έτους ως και τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν περισσότερες από 90.000 κλοπές και 6.000 ληστείες, πολλές φορές μάλιστα και για ευτελή ποσά. Ενδεικτικό του ρυθμού αύξησης της εγκληματικότητας είναι ότι σημειώνονται 75 κλοπές τροχοφόρων την ημέρα και δυο απόπειρες δολοφονίας».
Ή για παράδειγμα θα είχατε διαβάσει στα «Νέα» ότι: «Μια ανθρώπινη ζωή χάνεται ή απειλείται κάθε εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα από ληστές: Το κύμα βίας και εγκληματικότητας εντείνεται διαρκώς». Αν σας διέφυγε αυτό, θα είχατε μάλλον διαβάσει την δήλωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, όπου διαπίστωσε ότι: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις με καλάσνικοφ καθημερινά. Οι κλασικές βόμβες μολότοφ τείνουν να καθιερωθούν στην ελληνική κοινωνία ως παιδικό άθλημα».
Τρεις μέρες πριν να έρθει η επερώτηση στην Βουλή για τον κ. Παπουτσή, θα είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε: «Νεκρός στο διαμέρισμα όπου διέμενε μόνος, στην οδό Σβορώνου στον Πειραιά, βρέθηκε χθες το μεσημέρι 60χρονος συνταξιούχος. Τον εντόπισε γείτονάς του χθες, λίγο μετά τη 1 μ.μ. Ήταν γυμνός και δεμένος χειροπόδαρα, ενώ δίπλα του κειτόταν νεκρός ο σκύλος του, με χτυπήματα από μαχαίρι». Στο ίδιο ρεπορτάζ: «Μπαράζ 15 ληστειών αντίθετα καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι χθες το βράδυ στόχος κακοποιών έγιναν κατοικίες σε Βαρυμπόμπη, Κορωπί, Λούτσα και Νέα Ιωνία, μαγαζιά, τράπεζες, οδηγοί ταξί και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στο Λεκανοπέδιο».
Μετά από όλα αυτά περίμενα με αρκετή ανυπομονησία την απάντηση του κ. Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής απάντησε στην εύλογη ερώτηση του τι σκοπεύετε να κάνετε για την εγκληματικότητα με το εξής: «Δεν ξέρω τι ενέπνευσε την ερώτηση σας. Ελπίζω να μην ήταν η αυτοάμυνα των πολιτών». Και όλα αυτά «γιατί τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε να αναπτύσσονται πολιτικές κινήσεις που επενδύουν στην κοινωνία του φόβου».
Ήταν μια απάντηση που λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα στο θέμα της εγκληματικότητας ήταν παντελώς εκτός πραγματικότητας. Καθόλα κατανοητή βέβαια η απάντηση του κ. Παπουτσή αν λάβουμε υπ’ όψιν την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Εκεί που ο κ. Παπουτσής έδειξε μια κάποια πεποίθηση και θέληση ήταν στο θέμα της αυτοάμυνας των πολιτών και την πιθανή πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από την Δεξιά. Σε αυτά τα δύο θέματα ο κ. Παπουτσής ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός.
Η συζήτηση πάνω σε αυτά τα δύο θέματα είναι ιδιαίτερα προσφιλής για τον κ. Παπουτσή. Καταρχήν, γιατί είναι μια συζήτηση που την ξέρει πολύ καλά αφού απλά επαναλαμβάνει τα γνωστά του μεταπολιτευτικά κλισέ. Ξέρετε, αυτοί οι μικροπρεπείς νοικοκυραίοι, που δεν καταλαβαίνουν τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες της εγκληματικότητας και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αυτοδικήσουν για το τίποτα. Για τον κ. Παπουτσή το πρώτο πρόβλημα με την εγκληματικότητα δεν είναι η εγκληματικότητα καθαυτή, αλλά η αντίδραση της κοινωνίας στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Για τον κ. Παπουτσή και την αριστερή πολιτική κουλτούρα που εκφράζει, για την εγκληματικότητα δεν είναι ένοχοι οι εγκληματίες, αλλά η κοινωνία που τους ωθεί στις κατά τα άλλα καταδικαστέες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη αλλά συλλογική ενοχή.
Όταν ο «νοικοκυραίος» πάρει την καραμπίνα για να προστατέψει την ζωή και την περιουσία του, στα μάτια του κ. Παπουτσή είναι διπλά ένοχος. Πρώτα γιατί είναι ένα προνομιούχο μέλος μιας κοινωνίας που παράγει αυτά τα φαινόμενο, και δεύτερον, τώρα που περιμένει στην γωνία να την μπουμπουνίσει στον ληστή, τιμωρεί το θύμα για δεύτερη φορά. Έτσι εξηγείτε ο ξεκάθαρος και κατηγορηματικός τόνος του κ. Παπουτσή σε θέματα αυτοάμυνας και η αοριστολογία, η ανεκτικότητα και οι κοινωνιολογικές τύπου προσεγγίσεις όταν μιλά για την εγκληματικότητα καθαυτό.
Βέβαια το ότι τα κυρίως θύματα της εγκληματικότητας κάθε άλλο από προνομιούχα μέλη της κοινωνίας είναι, αυτό είναι ένα ζήτημα που φαίνεται δεν αφορά τον κ. υπουργό. Ότι η θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στην αθρόα λαθρομετανάστευση και τον απίστευτα ανεχτικό ποινικό κώδικα της Ελλάδας, ούτε αυτό φαίνεται να τον ενδιαφέρει. Το ότι η δήθεν κοινωνιολογική προσέγγιση του κ. Παπουτσή το μόνο που καταφέρνει είναι να αναπαράγει τις δομές εξουσίας που ανέδειξαν τον πρώην πρόεδρο της ΕΦΕΕ στον υπουργικό θώκο, αυτό είναι ένα θέμα που δεν φαίνεται να απασχολεί τον πραγματικά προνομιούχο κ. Παπουτσή.
Το βράδυ της Παρασκευής μετά την επερώτηση στην Βουλή το βιβλιοπωλείο του κ. Γεωργιάδη κάηκε για την 17η φορά. Το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε ήταν κυριολεκτικά γεμάτο με βιασμούς, ληστείες και κλοπές. Υπήρχε και μια επιτυχία. Την Κυριακή οι αρχές συνέλαβαν συμμορία αλλοδαπών που έκαναν ληστείες με καλάσνικοφ. Ο ένας εξ αυτών «είχε αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους από τις δικαστικές φυλακές Γρεβενών την 24/12/2010, όπου εξέτιε ποινή 7ετούς κάθειρξης για κλοπές και άλλα αδικήματα...»


http://www.e-grammes.gr/article.php?id=5058


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου