Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Ο Γαλατάς ίσως ξαναβρεί το ελληνικό του δημοτικό σχολείο

Το ιδιωτικό ελληνικό δημοτικό του Γαλατά του οποίου όλα τα έσοδα κατασχέθηκαν 30 χρόνια πριν, έγινε το πρώτο που υπέβαλε αίτημα για την απόδοση των βακουφικών περιουσιών.
Περνώντας μπροστά από το κάδρο του Πορθητή, έναν πίνακα με τις εποχές του χρόνου γραμμένες στα ελληνικά, από τα παιδικά κρεβάτια και ένα μικρούτσικο μουσείο και την προτομή του Ατατούρκ, κατεβαίνουμε τις σκάλες και μπαίνουμε στο δωμάτιο με τα αρχεία. Στο μέσο ενός δωματίου πέντε τετραγωνικών πάνω στο τραπέζι υπάρχουν τόμοι μισού περίπου αιώνα.
Η Μαίρη Κομοροσάνο ανασύρει τυχαίο τον τόμο δασκάλων του ελληνικού ιδιωτικού δημοτικού και νηπιαγωγείου του 1961 και ανοίγει το εξώφυλλο. ¨Να η θεία μου η Κίτσα¨ λέει. Μια όμορφη μελαχρινή γυναίκα. Στην αίτηση της αναφέρεται πως ζητά να αφήσει τα καθήκοντα ως δασκάλας για να κοιτάξει τα παιδιά της. Τα μάτια της Μαίρης Κομοροσάνο βουρκώνουν. Ο πατέρας της ο Σωκράτης, όπως και η θεία της η Κίτσα, η μητέρα της Ειρήνη και ο θείος της ο Μάξιμος, όλοι σπούδασαν σε αυτό το 130 ετών σχολείο.
Το σχολείο αυτό που υψώνεται σαν μνημείο στο Καράκιοϊ, είδε την μοναδική πηγή εσόδων του τα 7 μαγαζιά να κατάσχονται. Όταν οι μαθητές μειώθηκαν στους 10 το σχολείο έκλεισε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η Μαίρη Κομοροσάνο είναι πρόεδρος του ιδρύματος του ελληνικού δημοτικού του Γαλατά. Έχοντας στα αυτιά της τις φωνές και τα γέλια εκατοντάδων παιδιών σε αυτό το διάδρομο πριν από μισό αιώνα, μόλις άκουσε τα λόγια του πρωθυπουργού Ερντογάν που είπε πως ¨Θα αποδώσουμε τις περιουσίες των μη μουσουλμάνων¨, υπέβαλε την αίτηση της στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Η Γενική Διεύθυνση βλέπει θετικά το αίτημα. Η Κομοροσάνο ; Ακουμπά με ελπίδα τα οικόσημα του σχολείου.
Βλέποντας κάποιος στην είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κεμεραλτί την γαλάζια κρεμασμένη πινακίδα ¨Ελληνικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Γαλατά¨ νομίζει κανείς πως ακόμη μέσα παρέχεται εκπαίδευση.
Η πόρτα του σχολείου μετά από δεκαετίες αδικιών τα τελευταία χρόνια ανοίγει μόνο στην μοναξιά.
……………..
Άντεξε σε κάθε σεισμό
Για την ακρίβεια αυτό είναι το όνειρο της προέδρου του Ιδρύματος του Ελληνικού Δημοτικού του Γαλατά Μαίρης Κομοροσάνο.
Διότι αυτό το δημοτικό ιδρύθηκε με τους κόπους των Ελλήνων του Γαλατά. Η κατασκευή άρχισε το 1853 και κράτησε ακριβώς 30 χρόνια. Άντεξε σε κάθε σεισμό. Για ένα διάστημα, στην περίοδο του 1985-1995 κλείνει λόγω έλλειψης μαθητών και ανοίγει ξανά το 1996. Το 2007 όμως κλείνει λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Στην πραγματικότητα η τραγωδία του σχολείου δεν ήταν μόνο αυτή. Το υπουργείο Οικονομικών περίπου 30 χρόνια πριν, κατάσχει τα 4 μαγαζιά που βρίσκονται κάτω από το σχολείο καθώς και άλλα τρία στο Τοπχανέ. Έτσι εξαντλήθηκαν όλα τα έσοδα του σχολείου.


ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου