Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΡΟΦΗ (ΞΑΝΑ) ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

Η ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη στην Θεσσαλονίκη, πριν λίγες ημέρες, στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, ήταν ομολογουμένως επιτυχημένη. Ήταν επιτυχημένη από πλευράς παρουσίας κόσμου, επιτυχημένη από πλευράς οργάνωσης της εκδήλωσης και ούτω καθ' εξής. Επρόκειτο άλλωστε για μια ... επετειακή εκδήλωση, για τα 11 χρόνια από την ίδρυση του ΛΑΟΣ.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η ίδια η ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη, η οποία επί της ουσίας επισφράφισε την αλλαγή στην πολιτική του κόμματός του. Η ομιλία του εμπεριείχε μια σειρά στοιχείων, τα οποία εκπέμπουν μια στροφή στην σκληρή δεξιά ρητορική. Συμπεριελάμβαναν τόσο έναν σκληρό αντικομμουνισμό, καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας μας - σε επίπεδο νοοτροπίας -, σκληρή στάση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αλλά επίσης και την υιοθέτηση της κλασσικής δεξιάς οικονομικής θέσης, περί λιγότερων φόρων.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης όμως δεν είναι μόνος του σε αυτή την στροφή. Τον ακολουθεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του. Βλέποντας κανείς στην τηλεόραση τα στελέχη του ΛΑΟΣ τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπει ξεκάθαρα ότι η "συναινετική" λογική έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Η "στήριξη" στην κυβέρνηση, που παρουσιαζόταν ως "κοινή λογική" ως "ανάγκη για μια εθνική συσπείρωση" εχει δώσει την θέση της σε μια εντελώς διαφορετική στάση. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης το επισήμανε στην ομιλία του. Η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ είναι ολομέτωπη. Οι σκέψεις και τα ευχολόγια περί "οικουμενικής" κυβέρνησης, έχουν μπει στο συρτάρι. Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, γίνεται μια προσπάθεια να "μπουν στο κάδρο" τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, μέσω μιας πιθανής συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων, τα οποία θα εισπράξουν από κοινού την λαϊκή αντίδραση.
Είναι σαφές ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κατάλαβε ότι εισέπραξε ήδη αρκετό πολιτικό κόστος από την προηγούμενη στάση του, την οποία βέβαια συνεχίζει να υπερασπίζεται, με βάση τα τότε δεδομένα.
Είναι επίσης σαφές όμως ότι επιχειρεί (πάλι) μια δεξιά στροφή. Αυτό ίσως σημαίνει ότι βλέπει στον ορίζοντα εκλογές. Και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να "ανταγωνιστεί" την αρκετά συσπειρωμένη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, με μια πολιτική η οποία δικαιωματικά θα έπρεπε να εκφράζει το παραδοσιακό "κέντρο". Γνωρίζει ότι θα πρέπει να πιέσει την Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της. Κάτι το οποίο είναι ήδη αρκετά δύσκολο από μόνο του με δεδομένη την εγκατάλειψη εκ μέρους της δεύτερης της στρατηγικής του μεσαίου χώρου - τουλάχιστον προς στιγμήν. Για να αποκτήσει πολιτική χρησιμότητα το κόμμα του ΛΑΟΣ, χρειάζεται κάτι παραπάνω από την πληθωρική παρουσία του ηγέτη του. Χρειάζεται ως "μικρό κόμμα" να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης. Δεν μπορεί όμως να το κάνει αυτό από το "κέντρο", καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Και επιχειρεί να το κάνει και πάλι από τα δεξιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου