Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΨAPΡΟY.


Κατά τάς άπογευματινάς ώρας του Πάσχα ο Ψαρρός άναχώpησεν έκ της Σκάλας Καραϊσκου καί άκολουθών τόν άνηφορικόν έκείνον δρόμον, ο οποίος έμελλε νά άποβη ό δρόμος τού μαρτυρίου του, έφθασε είς τά Κλήματα, τά όποία ύπηρξαν ό Γoλγoθάς του. Από εκεί καί πρίν ο σκοτεινός πέπλος της μοιραίας έκείvης νυκτός καλύψη τάς αιματοβαμμένας έκείνας Koρυφάς τού Τρικόρφου και του Μόρνου, ο ήρως Συντ/ρχης Ψαρρός, έξέδωκεν τήν κατωθι Ιστορικήν διακήρυξιν, ή όποία διεβιβάσθη καί πρός τό Στρατηγείον Μ. Άνατολης.



ΕΘΝ. ΑΝΤΑΡΤΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ
        Άριθ. 634
Πρός
Τήν ΕΚΚΑ (διά της  V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ)

Όπου
Δι' εγγράφων της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ αποδίδεται εις το, Σύνταγμα ,και την οργάνωσιν κατηγορία δια φόνους και βιαιοπραγίας κατά πολιτών και ανταρτών; δια λεηλασίας και εκβιασμούς, ότι έλαβε εχθρικήν στάσιν απέναντι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κλπ.
Πάντα ταύτα αποτελούν αμαρτωλή πρόφασιν, καθ' όσον η απωτέρα βλέψις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ είναι να διαλύσει το Σύνταγμα, ούτως ώστε να είναι μόνον κύριον της καταστάσεως δια να επιβάλει τάς απόψεις του
Προς τούτο η όλη κατά του Συν/ματος επίθεσις είχε προπαρασκευασθη και μελετηθη ευθύς μετά την αποτυχίαν των διαπραγματεύσεων της Πλάκας και με τάς αvωτέρω και αλλας συκοφαντίας ηθέλησε το ΕΑΜ και ΕΛΑΣ να δώση ηθικόν έρεισμα εις την απρόκλητον ταύτη επίθεσιν και επί τη βάσει των δικαιολογητικων τούτων ηθέλησε να παραδώσωμεν τον όπλισμόν και τα πυρομαχικά και να παραδοθούν οι αξιωματικοί και αντάρτες του 5/42 ως αιχμάλωτοι εις τα τμήματα του ΕΛΑΣ.
Ή απόφασις του Συντάγματος να αποδυθη εις τον αμυντικόν τούτον αγώνα, τον όποιον του επέβαλε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αποτελεί εκδήλωσιν της πλέον εντόνου διαμαρτυρίας του ενώπιον της Ιστορίας και του Έλληνικου λαού δια πάσας τάς κατηγορίας περί προδοτικών πράξεων και εκφυγης μας εκ του πνεύματος του απελευθερωτικού αγώνος.
Κατόπιν όλων τούτων δια την διατήρησιν της τιμής των όπλων και δια το ακηλίδωτον του παρελθόντος της οργανώσεως και του Συν/ματος είναι αποφασισμένον μετά λύπης του δια το χυνόμενον αδελφικό αίμα το Σύν/μα  να αγωνισθεί δι' όλων του των μέσων κατά της ούτω εξυφανθείσης υπό του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εναντίον του επιθέσεως.
Σ.Δ τη Ι6 Απριλίου Ι944
Ό Δ/τής του 5/42 Συν/τος Ευζώνων
Δ. ΨΑΡΡΟΣ                               
 
     

          http://clubs.pathfinder.gr/542psarros/235032


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου