Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε κιβώτια πυρίτιδας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και περιέγραψαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, ενώ στη βάση έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος καθώς έχουν σημειωθεί βλάβες, πιθανότατα από τις εκρήξεις, στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στην περιοχή επικρατεί πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ έντονη μυρωδιά καμένου υπάρχει στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μαρί έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό site sigmalive τα κοντέϊνερ είχαν κατασχεθεί από πλοιό που κατευθυνόταν στη Συρία ενώ από την έκρηξη 8 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ η περιοχή από το Μαρί έως το Γκάβερνορς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται από την Κύπρο η εκκλησία και κοινοτικά κτήρια στο χωριό Μαρί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ όλα τα σπίτια του χωριού έχουν ζημιές.


8:37
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 νεκρούς.

8:40 Πληροφορίες από την Κύπρου μιλούν για σοβαρά τραυματισμένους.

8:43 Τουλάχιστον 10 νεκρούς αναφέρει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της Κύπρου.


8:45 Όπως μεταδίδει το site του Φιλελεύθερου ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες και οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες έχει σημειωθεί η έκρηξη.

8:54 Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες, από τις ισχυρές εκρήξεις. Επί του παρόντος, όπως είπε, δεν μπορεί να δώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ λόγω της έκρηξης υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου.

9:07 Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων. Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα.

9:08 Στη βάση μεταβαίνει ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας.

9:09  Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό νεκρών ή τραυματιών από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι έξω από την Λεμεσό όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 τραυματίες, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία.


9:33 Πεδίο μάχης θυμίζει η περιοχή γύρω από το σημείο που έγιναν οι εκρήξεις. Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου Χρ. Παπαχρίστος δήλωσε ότι σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το στρατόπεδο, το δημαρχείο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

9:47 Σε τουλάχιστον 12 ανέρχονται οι νεκροί από τις εκρήξεις στην κυπριακή ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, μετέδωσε η κυπριακή τηλεόραση.

9:48 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στο χώρο της τραγωδίας στη ναυτικής βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί- Ζύγι.  Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.  Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.

10:02 Το Κέντρο Αίματος της Κύπρου απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

10:09 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

10:10 Έκκληση του υπουργού Εμπορίου Κύπρου σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

10:12 Νεώτερες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ και οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται επισήμως, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 15.

10:13 Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

10:26 Ο Πάνος Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες. Όπως είπε «είναι απόλυτα ασφαλείς». Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή μα τον Κύπριο ομόλογο του ώστε η Ελλάδα να συνδράμει σε ότι κριθεί απαραίτητο.


  10:35 Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.


11:07 Μεγάλες ζημιές υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση  δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου.

11:09  Ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης επικοινώνησε προ ολίγου με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

11:35 Πυροσβέστες και αστυνομικοί έχουν εντοπίσει πτώματα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου