Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ο Σηφουνάκης και τα 50.000.000 δρχ που εξαφανίστηκαν

Νέα στοιχεία σχετικά με την περίφημη υπόθεση των 50.000.000 δραχμών (146.000 ευρω) που έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος το 2001 για την αναδάσωση της Σάμου στον τότε υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή ότι εκείνη την εποχή ο κ. Σηφουνάκης ως υπουργός δεν πήρε ούτε μια δραχμή από τον Ανδρέα Βγενόπουλο για την αναδάσωση του νησιού, η MIG δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ την επιταγή των 50.000.000 δραχμών άλλα και το δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί εκείνη την εποχή από το Υπουργείο Αιγαίου.

Για την ακρίβεια το δελτίο τύπου ανέφερε:

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με τον Δήμαρχο Πυθαγορείου, τον Βουλευτή Νομού Σάμου, Πυθαγόρα Βαρδίκο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας MARFIN, Ανδρέα Βγενόπουλο, ανακοίνωσε την ανασύσταση του καμένου ελαιώνα της Σάμου με την αποστολή σε πρώτη φάση περίπου 50.000 δενδρυλλίων, την δαπάνη των οποίων αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου η Εταιρεία MARFIN.
Ο Υπουργός Αιγαίου, χαρακτήρισε ως σημαντικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων στη Σάμο και τόνισε ότι το Υπουργείο Αιγαίου από την πλευρά του επιχειρώντας να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, μέχρι σήμερα έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια (100.000.000) δραχμές στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ο.Τ.Α. της Σάμου. Από αυτά, όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) διατέθηκαν για έργα αναδάσωσης και δενδροφύτευσης και τα υπόλοιπα πενήντα (50.000.000) δραχμές για έργα πυροπροστασίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο προμηθεύτηκε και απέστειλε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τους Ο.Τ.Α. πυροσβεστικό όχημα, διασωστικά εργαλεία, αντιπυρικές στολές, αντλίες νερού κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, η πυρκαγιά του καλοκαιριού εκτός από το Κράτος ευαισθητοποίησε και τους ιδιωτικούς φορείς, όπως η MARFIN, η οποία προσφέρθηκε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, ενώ επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αιγαίου, έφερε σε επαφή την Εταιρεία με την τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου και αφού εξετάστηκαν από κοινού διάφορες προτάσεις κατέληξαν στη συγκεκριμένη μορφή προσφοράς.

Ο Υπουργός Αιγαίου υπογράμμισε με έμφαση ότι η Τουριστική περίοδος του 2001 για την Σάμο, με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται αισιόδοξη και πως η Σάμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα σημαντικό πόλο τουρισμού. Ακόμα ο κ. Σηφουνάκης, υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας με την ιδιωτική πρωτοβουλία και αφορά στη δημιουργία ενός Μουσείου Αγγειοπλαστικής, στο χωριό Μαυραντζέοι που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά, όπου θα αγοραστεί και θα αναστηλωθεί ένα από τα κατεστραμμένα κτίρια, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της MARFIN, Ανδρέας Βγενόπουλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευαισθησία στον ιδιωτικό τομέα και πως οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ζωντανό κύτταρο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία και επιθυμούν να συμπαραστέκονται στο κοινωνικό σύνολο όταν αυτό περνάει δοκιμασίες. Υπογράμμισε ότι η καταστροφή της Σάμου από την πυρκαγιά άγγιξε όλους και αμέσως η Εταιρεία αναζήτησε τρόπους να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων και υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε υπερήφανοι για αυτή μας την προσφορά».

Ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ακόμα ότι στόχος της προσφοράς αυτής που ξεπερνάει τα 50.000.000 (πενήντα) εκατομμύρια δραχμές είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω η ερήμωση της υπαίθρου και να βοηθηθούν οι κάτοικοι να ζήσουν στον δικό τους τόπο.
Η επίμαχη επιταγή




Δήλωση Σηφουνάκη για τα 50 εκατ. δρχ.


Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης σε επίσημη ανακοίνωση του δηλώνει τα εξής:

«Στη Σάμο, μαζί με τα δάση κάηκε και η αλήθεια. Ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ότι έδωσε 50 εκατ. δρχ. –ήτοι 146.000 €– σε εμένα ως Υπουργό Αιγαίου για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές του 2000.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά τις πυρκαγιές, ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε συνάντηση μαζί μου στην οποία προσήλθε συνοδεία δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικού συνεργείου όπου μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του, χωρίς όμως να μου παραδώσει οποιοδήποτε ποσό ή άλλο παραστατικό στοιχείο. Τον παρέπεμψα να κάνει την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού που είχε εκπονήσει πρόγραμμα αναδάσωσης και τον ευχαρίστησα για την πρόθεσή του.

Χθες αναγκάστηκε ο ίδιος, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου κ. Πεταλωτή, να παραδεχθεί ότι κατέθεσε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου. Άρα δεν ενεχείρησε τίποτα ούτε στον Σηφουνάκη ούτε στο Υπουργείο Αιγαίου.

Είναι προφανές ότι ο κ. Βγενόπουλος προσπαθεί να προκαλέσει θόρυβο με ανύπαρκτα θέματα, παραπλανητικά προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για συγκεκριμένα και επώδυνα.

Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας σας παραθέτω τις δηλώσεις του τότε Δημάρχου Πυθαγορείου Σάμου κ. Νικόλαου Μάρκου όπου αναφέρει ρητά πως ο Δήμος Πυθαγορείου ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης– μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων– της δωρεάς της Marfin και ο μόνος διαχειριστής της διάθεσής της».

Στην ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη παρατίθεται και ανακοίνωση του κ. Νικόλαου Μάρου, πρώην Δημάρχου Πυθαγορείου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Ως πρώην Δήμαρχος του Πυθαγορείου Σάμου επί 16 χρόνια και κατά την περίοδο της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2000 θεωρώ σωστό και αναγκαίο να προβώ σε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με την προχθεσινή συνέντευξη του κ. Βγενόπουλου στο τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ. και αφορούσε τη δωρεά της εταιρείας MARFIN προς τον πληγέντα Δήμο Πυθαγορείου.

Λίγο καιρό μετά την καταστροφική λαίλαπα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της εταιρίας MARFIN να συμβάλλει στην αποκατάσταση πληγέντων με ένα αξιοσέβαστο ποσό. Την πληροφορία είχαμε από το γραφείο του τότε υπουργού Αιγαίου όπου η εταιρεία είχε εν πρώτοις γνωστοποιήσει την ευγενική της πρόθεση.

Αμέσως μετά ανέλαβα την πρωτοβουλία και ήλθα σε επαφή με την εταιρεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δωρεά. Υπήρξαν συχνές τηλεφωνικές επαφές και επίσκεψή μου στα γραφεία της εταιρείας όπου συναντήθηκα με τα στελέχη της MARFIN κ.κ. Τ. Πυλό και Π. Μητρόπουλο και οι οποίοι εκπροσωπούσαν την εταιρεία στις περαιτέρω επαφές μας. Στη συνάντηση αυτή μου γνωστοποίησαν ότι το ποσό της προσφοράς τους θα ανήρχετο στα 50 εκατομμύρια δραχμές.

Ευχαρίστησα και εισηγήθηκα ότι η καλύτερη αξιοποίηση της δωρεάς θα ήταν η αγορά δενδρυλλίων, ελαιόδεντρων κυρίως και η διανομή τους αναλογικά σε όλους του καταγεγραμμένους ήδη πυροπαθείς πληγέντες και τούτο διότι έτσι θα παρήχετο βοήθεια σε όλους τους πληγέντες συνδημότες και παράλληλα θα συνέβαλλε στην οικονομική προοπτική καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του τόπου ζωντανεύοντας την ελπίδα για το αύριο.

Η εισήγηση μου έγινε αποδεκτή από την εταιρεία. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Πυθαγορείου με την υπ’ αριθμ. 3/2001 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα τον τρόπο διάθεσης στους πληγέντες και αποδέχθηκε την πρόθεση της δωρεάς της MARFIN. Κατόπιν τούτων η εταιρεία κατέθεσε απευθείας για το Δήμο Πυθαγορείου στον Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών.

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Πυθαγορείου αποδέχθηκε την δωρεά και ενέγραψε το ποσό στον προϋπολογισμό του (αρ. Απόφασης 58/2001). Επίσης με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες έγινε η αγορά των δενδρυλλίων από διάφορα φυτώρια της πατρίδας μας. Με τα 50 εκατομμύρια αγοράστηκαν συνολικά περίπου 75.000 δενδρύλλια, ελαιόδεντρα διάφορων ποικιλιών και εσπεριδοειδών τα οποία διατέθηκαν σε όλους τους καταγεγραμμένους πληγέντες – οι οποίοι ήταν περισσότεροι από 2.000 – αναλογικά με το ύψος της καταστροφής που είχαν υποστεί.

Ο Δήμος Πυθαγορείου ευχαρίστησε θερμά την εταιρεία για την προσφορά της και δημοσίευσε ευχαριστήριες ανακοινώσεις στον Τύπο.

Όπως συνάγεται από τα προαναφερθέντα ο Δήμος ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης της δωρεάς και διαχειριστής της διάθεσής της.

Κανείς κρατικός φορέας, Υπουργείο ή πολιτικό πρόσωπο δεν ενεπλάκη στη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γενικότερο σχεδιασμό μας για την αποκατάσταση είχαμε τη στήριξη και τη βοήθεια αρκετών κρατικών φορέων όπως του Υπουργείου Αιγαίου το οποίο χρηματοδότησε άλλες δράσεις αποκατάστασης, βελτίωσης υποδομών και ειδικό πρόγραμμα για το δημοτικό διαμέρισμα των Μαυρατζαίων.’’

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου