Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εκθέσεις ένταξης για ΠΓΔΜ και Τουρκία

Τις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υιοθέτησε σήμερα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην έκθεση για την ΠΓΔΜ του Σλοβένου εισηγητή Ζόραν Τάλερ από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτιο να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, στο κείμενο υπάρχει αναφορά στο γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014. Στην ίδια κατεύθυνση, το Κοινοβούλιο καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εξαλλου, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της έκθεσης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα της έκθεσης και για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, ο Ζόραν Τάλερ χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών και πρόσθεσε: «Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος, δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν με το σημερινό ψήφισμα το Κοινοβούλιο ζητάει λύση του ζητήματος της ονομασίας έως το Μάρτιο, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό κείμενο καλεί το Συμβούλιο να εισακούσει τη σύσταση της Επιτροπής, και προς άρση παρεξηγήσεων διάβασε το σχετικό απόσπασμα: «Η Επιτροπή έχει ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων (...) Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2010, και αναμένει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Βιέννης να συμβάλει στις διμερείς συζητήσεις για λύση, ο Ζ. Τάλερ ανέφερε ότι είναι μια θετική κίνηση, και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της κοινής επιστολής που συνέταξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι έχει ευθύνη και η ισπανική προεδρία να βρει τρόπους να βοηθήσει (στη λύση του θέματος της ονομασίας) καθώς και η ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον και ο νέος επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Όλοι ξέρουμε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι θετική και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί ενδεχόμενη νομική απόφαση διευθέτησης, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται συχνότερες διμερείς επαφές και μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών αρχών, αλλιώς η διαδικασία εντός του ΟΗΕ μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο δεκαετίες» είπε ο Τάλερ και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Εκτός από την Αστον και τον Φούλε ίσως και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Αν εμπλέκεται μόνο ο ΟΗΕ, δεν βλέπουμε σημαντική πρόοδο».

Επιμένοντας στη ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη «συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών», ενώ σε ερώτηση για το εάν συνδέεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας απάντησε: «Η οικονομική κρίση δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι συχνά τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχει πολλά να κερδίσει από την οικονομική συνεργασία στην περιοχή».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζ. Τάλερ εξέφρασε την ελπίδα οι κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι να δουν την εξεύρεση λύσης ως ευκαιρία για μια αμοιβαία επιτυχία και εξέφρασε την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας, ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, που υιοθετήθηκε με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές είναι η διαπίστωση ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα το 2009. Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος ενώ καταδικάζεται ακόμη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP και καλείται η Άγκυρα να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας έκφρασης, της καταργησης των βασανιστηρίων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η Τουρκία καλείται παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Για το Κυπριακό, το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα του νησιού και η συμβολή της στη διευθέτηση του θέματος των τουρκικών εποικισμών, θα διευκόλυναν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

Στα θετικά για την Άγκυρα σημεία του ψηφίσματος, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας, συγκαταλέγονται η διενέργεια ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα, καθώς και η θέσπιση νόμου για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

Αντίστοιχα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, ζητούν όμως την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου